Territori

N-II Maresme

Signat el protocol que dota la Generalitat de 914 milions per a obres a l'N-II al Maresme, l'N-260, l'AP-7, l'AP-2 i de dos intercanviadors ferroviaris

query_builder   7 juliol 2023 13:49

event_note Nota de premsa

Signat el protocol que dota la Generalitat de 914 milions per a obres a l'N-II al Maresme, l'N-260, l'AP-7, l'AP-2 i de dos intercanviadors ferroviaris

N-II Maresme
L'N-II al seu pas pel Maresme
{"name":"2023/07/07/13/45/e70f9d52-fa45-4ea5-bb1f-cdcd7f2f21f9.jpg","author":"DTER","type":"0","location":"0","weight":"462696"}



  1. La consellera Ester Capella signa el document que atorga 384 milions per a treballs al Maresme, 260 als del Pirineu, 250 als nous enllaços a les autopistes AP-7 i AP-2 i 20 als intercanviadors ferroviaris entre FGC i Rodalies Renfe


La consellera de Territori, Ester Capella, ha signat aquesta matí el protocol que permetrà que Catalunya rebi els 914 milions d’euros associats a les encomanes de gestió per executar les obres de millora de l’eix pirinenc, l’N-260, les de la pacificació de l’NII i els nous accessos de la C32 al Maresme, les dels nous accessos a l’AP7 l l’AP2 i els dos intercanviadors ferroviaris entre la línia del Metro del Vallès dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i l’R8 de Rodalies Renfe a Volpelleres i l’Hospital General. La consellera també ha signat el protocol que garanteix la redacció i el finançament del projecte de la Ronda Nord dels sistemes urbans de Terrassa, Sabadell i Castellar, proposada en el Pla Específic de Mobilitat del Vallès.


“Amb l’acord que he signat avui”, ha assenyalat la consellera, “hem aconseguit que Catalunya rebi 914 milions que es podran destinar a actuacions arreu del territori. Ens permetrà fer millores, del tot necessàries per a l’equitat territorial, a l’N-260 al Pirineu, pacificar l’N-II al Maresme, fer nous accessos a la C-32, també al Maresme,i a les autopistes estatals AP-7 i AP-2 i dos intercanviadors ferroviaris bàsics per connectar la xarxa de Ferrocarrils de la Generalitat amb Rodalies a Volpelleres i Hospital General”, ha exposat.


Pel que fa a les obres a la comarca del Maresme, tenen el seu antecedent en un conveni signat entre el Govern i el Ministerio l’any 2009 per fer obres a la C-32. L’Estat va invertir només 90 dels 400 euros del conveni. L’actual acord recull aquell deute pendent que ara, actualitzat a l’IPC, es xifra en 384 milions. Aquests diners es transferiran a la Generalitat per executar les obres dels nous accessos a la C-32 i la pacificació de l’N-II. Davant de la situació nova generada per l’alliberament dels peatges i amb la voluntat de millorar el corredor C-32/N-II, adequant l’N-II a la nova funcionalitat com a via local, pacificant-la i millorant la seva connectivitat de la C-32, les obres previstes consistiran a:


  1. Actuacions de millora de connectivitat de la C-32 i entorn, amb l’execució de nous enllaços i la millora de les connexions amb l’N-II i la resta de la xarxa viària local i municipal.
  2. Pacificació de la N-II i creació d’un carril per a bicicletes i vianants.
  3. Actuacions al corredor viari per millorar la permeabilitat transversal, la integració territorial i les infraestructures de transport públic.
  4. Actuacions de descarbonització i digitalitzacions del corredor, afavorint l’eficiència energètica i la reducció dels impactes ambientals.
  5. Millora de la mobilitat del corredor amb la Selva Marítima, cobrint el dèficit de connectivitat i capacitat.


Millora de la connectivitat de l'AP2 i l'AP7


El protocol signat també preveu actuacions de millora de la connectivitat de les autopistes estatals AP-2 i l’AP-7 per fer-les més accessibles al territori i adaptar-les a la nova configuració de la mobilitat fruit de l’alliberament dels peatges el setembre de 2021. El Ministeri tenia previst construir nous accessos a l'AP7 i l'AP2. L’acord tancat ara permet incloure a la llista la millora i construcció d’alguns accessos no previstos inicialment. A partir d’aquí, la Generalitat estudiarà quins accessos són els prioritaris i hi destinarà els 250 milions que transferirà l’Estat. Les actuacions es concreten en:

  1. Millora d’enllaços existents per tal d’augmentar-ne la seva capacitat i funcionalitat.
  2. Nous enllaços que millorin l’accessibilitat i les seves connexions amb la resta de la xarxa viària i millores a la xarxa complementària. Entre aquests nous enllaços hi hauria, per exemple, els de Sant Celoni a la C35, a la C-51 a El Vendrell o Masdenverge, a l’AP-7 o el de Castelldans a l’AP-2.


Millora de l'Eix Pirinenc (N-260)


Com en el cas anterior, la Generalitat impulsarà els estudis pertinents per establir les prioritats d’actuacions a l’Eix Pirinenc (N-260), principalment a la demarcació de Lleida, una demanda històrica del territori, i hi destinarà els 260 milions que transferirà l’Estat.


Les actuacions del Pla d’actuacions a l’Eix Pirinenc consistiran en:


  1. Rehabilitació de ferm i actuacions de manteniment i explotació a l’N-260.
  2. Millores de seguretat a l’N-260 i als seus elements de connexió.
  3. Actuacions de nova infraestructura o condicionament a l’N-260


Intercanviadors a la xarxa ferroviària


El darrer Pla Director d’Infraestructures preveia la construcció de dos nous intercanviadors entre el Metro del Vallès de FGC i l’R-8 de Rodalies Renfe a les estacions de Volpelleres i Hospital General, a Sant Cugat del Vallès. El protocol preveu que la Generalitat en faci el projecte, previ estudi d’Adif coordinat amb la Generalitat, i executi les obres amb un cost de 20 milions d’euros que transferirà l’Estat. Els projectes recollits al protocol són:


  1. Un nou intercanviador a l’estació d’Hospital General de la línia S1 entre FGC i Rodalies.
  2. Un nou intercanviador amb l’estació de Volpelleres de la línia S2 de FGC i Rodalies.


En paral·lel a la firma del protocol d’aquestes quatre encomanes de gestió, la consellera també ha signat el protocol que garanteix la redacció i finançament del projecte de la Ronda Nord dels sistemes urbans de Terrassa, Sabadell i Castellar, proposada en el Pla Específic de Mobilitat del Vallès, donant compliment així a l’acord de pressupostos tancat amb el PSC. Aquest protocol preveu que sigui la Generalitat que redacti i executi aquesta nova connexió entre Terrassa i Sabadell, seguint els criteris que marca el Pla Especial de Mobilitat del Vallès.


3  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 393220

Protocol encomanes de gestió

Protocol encomanes de gestió
PDF | 508779

Protocol Ronda Nord

Protocol Ronda Nord
PDF | 340218

Mobilitat
Infraestructures
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia