Economia i Hisenda

La consellera Mas Guix durant la seva intervenció

Les empreses del sector financer a Catalunya creixen un 40% en sis anys i ja sumen un total de 628, de les quals 140 són de l'àmbit fintech

query_builder   14 febrer 2024 14:17

event_note Nota de premsa

Les empreses del sector financer a Catalunya creixen un 40% en sis anys i ja sumen un total de 628, de les quals 140 són de l'àmbit fintech

  1. El Departament d’Economia ha presentat avui un mapa de la cadena de valor del sector, que dona feina a prop de 100.000 persones
  2. El Govern vol impulsar Catalunya com a plaça financera aprofitant el seu ecosistema digital i d’innovació
  3. El desembre passat la Generalitat ja va adjudicar el projecte per convertir l'edifici de la Borsa de Barcelona en un hub financer
  4. L’informe també destaca l’àmbit de la sostenibilitat i l’ESG com una oportunitat futura de creixement de negoci per al sector


La consellera Mas Guix durant la seva intervenció
La consellera Mas Guix durant la seva intervenció
{"name":"2024/02/14/14/05/6c6eb50b-9d97-4a9a-8d97-6ace316c986d.jpg","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":221589}

Catalunya compta avui amb un ecosistema de serveis financers molt divers, potent i en creixement. Això es tradueix amb 628 empreses, 178 més que l’any 2017 (un 40%), que donen feina a un total de 99.763 treballadors i tenen 1.096.242 milions d’euros en actius. Així ho constata un estudi de mapatge presentat avui pel Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat, que ofereix una radiografia dels segments, de la cadena de valor i de les oportunitats del sector financer a Catalunya.

Aquestes dades posen de manifest que el sector financer a Catalunya és ampli, divers i robust” per la qual cosa “s’ha de visualitzar com un sector productiu en sí mateix”, assegura la consellera d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Natàlia Mas Guix. La màxima responsable de les finances del Govern català ha fet aquestes declaracions durant en la cloenda de l’acte de presentació del del Mapa del sector dels serveis financers a Catalunya: reptes i oportunitats de futur” que ha tingut lloc a la Borsa de Barcelona. Mas Guix ha reivindicat el paper “essencial i indispensable” que el sistema financer ha tingut “en tots els moments de la història econòmica del nostre país” i el que pot tenir en un futur proper per poder fer front als reptes importants que té Catalunya. Uns reptes que passen per “assoliruna economia més industrial, més tecnològica, més verda i més equilibrada territorialment”. La consellera també ha destacat la importància de la col·laboració público- privada “per construir un sector financer fort i adaptat als nous temps”. “Hem de posicionar Catalunya com a plaça financera important a Europa i al món”, ha conclòs.

Una de les principals conclusions de l’estudi és el protagonisme creixent de les empreses fintech i insurtech, que han passat de 50 a 140 en sis anys. Un pesimportant que, sumat al d’altres segments de negoci, configura un ecosistema digital i d’innovació amb abast global i gran capacitat d’atreure talent, que s’alinea amb la voluntat del Govern d’impulsar Catalunya com a plaça financera.


De fet, l’executiu català ja ha posat en marxa un parell d’iniciatives en aquest sentit. La primera, amb l’adjudicació el passat mes de desembre del projecte per convertir la seu històrica de la Borsa de Barcelona en un hub financer, com a centre tractor d’empreses –tant de caràcter nacional com internacional- vinculades al sector de les noves tecnologies, les finances sostenibles i l’emprenedoria d’inversió. I, en segon lloc, amb la recent inaugurada Barcelona Finance School que, amb l’impuls de l’Institut d’Institut d’Estudis Financers i del Departament d’Economia i Hisenda, i amb la participació de les principals entitats del sector, es vol situar com a referent en la promoció del coneixement financer.


El mapatge del sector

El mapa del sector financer a Catalunya, elaborat per l’empresa Cluster Development, destaca el pes del segment de les assegurances sobre el conjunt amb 201 companyies, el 32% del total. El segueixen elVenture Capital & Private Equity (92) i la indústria auxiliar (80), que engloba un conjunt d’empreses que ofereixen solucions tecnològiques (identificació, frau, ciberseguretat) i altres tipus de serveis (consultoria, legal, auditoria, entre d’altres). I, finalment, el segment que ofereix crèdit i altres productes al consumidor (51), o el de la banca privada o Wealth Management (40), entre d’altres. El sector de la banca universal, amb 17 entitats, és el que ocupa el major nombre de treballadors amb un total de 63.249 (63,3%), per davant la indústria auxiliar i les assegurances, amb 14.527 i 13.974 treballadors respectivament.

L’estudi també posa el focus, pel seu caràcter transversal, en el sector de les empreses fintech i insutech, que ha crescut un 180% en els darrers sis anys, passant de 50 a 140 en els darrers sis anys. Aquestes companyies es troben repartides entre tots els segments de negoci, però especialment en serveis financers i eines d’inversió per al consumidor (Asset management o Venture Capital), sistemes de pagaments, o serveis de crèdit empresarial.

Oportunitats i fortaleses

El treball de mapatge ha estat elaborat a partir d’una tasca de documentació de diferents registres i publicacions, així com d’una quarantena d’entrevistes amb representants de les principals empreses d’aquest àmbit. A banda de fotografiar la dimensió del sector de serveis financers a Catalunya, també ofereix una anàlisi de les principals fortaleses i debilitats del sector.

Entre les primeres apunta, a banda de la presència creixent de fintechs o d’un ecosistema digital i de formació potents amb la Barcelona Finance School i altres escoles de negocis importants, l’existència d’un tercer ecosistema amb possibilitats de creixement en matèria de sostenibilitat, que pot tenir un impacte positiu en diferents segments com el Venture Capital & Private Equity, l’Asset Management o la indústria auxiliar. També es destaca la presència de grups asseguradors locals i hubs rellevants d’asseguradores globals, i d’empreses líders en solucions avançades per al sector financer especialment en temes digitals i de dades relacionades amb la AI (Intel·ligència Artificial) i amb creixement internacional.

L’estudi també subratlla la capacitat de Barcelona en la captació de talent internacional, especialment en l’àmbit digital; o la potencialitat de convertir Barcelona en un dels pols referents en innovació tecnològica (fintech i insurtech) a Europa i com a hub digital-financer.

Finalment, l’estudi alerta d’un mercat bancaritzat i concentrat en pocs actors, després del procés de consolidació bancària, o la debilitat relativa de Barcelona vers altres places financeres per la llunyania respecte als organismes reguladors o els supervisors.

3  

Imatges

La consellera Mas Guix durant la seva intervenció (1)

La consellera Mas Guix durant la seva intervenció (1) 221589

La consellera Mas Guix durant la seva intervenció (2)

La consellera Mas Guix durant la seva intervenció (2) 2167555

La consellera Mas Guix durant la seva intervenció (3)

La consellera Mas Guix durant la seva intervenció (3) 1695556

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 130199

Presentació del Mapa del Sector dels Serveis Financers

Presentació del Mapa del Sector dels Serveis Financers
PDF | 7061039

Empresa
Digitalització
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia