Consellera Budó
  • A la reunió setmanal, el Consell Executiu ha creat el Programa de gestió d’ajuts i subvencions destinats als sectors econòmics afectats per la Covid-19 i un altre programa de reforç amb l’objectiu d’implementar les mesures comunitàries del fons FEDER per dinamitzar l’economia
  • També ha reservat els 94  milions d’euros  addicionals necessaris per a l’ajut a persones treballadores autònomes individuals o que formin part d’una microempresa i hagin estat afectades econòmicament per la pandèmia
  • A més, per tal de continuar desplegant l’acceleració del Pla d’Educació Digital de Catalunya, iniciat l’any 2020 amb motiu de la pandèmia de la Covid-19, el Govern destinarà 52 milions d’euros del pressupost del fons extraordinari

 

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat que ara el govern espanyol té “una oportunitat magnifica d’afrontar políticament el conflicte polític” que existeix entre Catalunya i l’Estat a partir del Projecte de llei d’amnistia que els partits independentistes han registrat aquest mati al Congrés dels Diputats i li ha demanat “responsabilitat”. Així ho ha explicat durant la compareixença setmanal posterior a la reunió del Consell Executiu on ha recordat que des del Govern “tenim una proposta que fa molt de temps que vam posar sobre la taula però mai hem tingut una proposta del govern de l’Estat per a Catalunya”. En aquest sentit, ha explicat que la Generalitat “està a l’espera de saber quina és la proposta de l’Estat espanyol per a Catalunya” ja que “més enllà de la repressió no hem escoltat cap proposta per a aquest conflicte polític” fins ara. També ha reclamat una mesa de negociació i que “de manera immediata s’iniciïn les negociacions entre governs”.

En resposta a les preguntes dels periodistes, Budó ha explicat que la campanya de vacunació “veurà afectat el seu calendari per l’anunci d’aturar durant 15 dies la vacunació d’AstraZeneca” i ha recordat que “aquests problemes de vacunació” no són una “decisió que hagi pres el Govern de Catalunya”, ja que “ni tan sols hi ha pogut participar”. La portaveu ha assegurat que el Govern de Catalunya “seguirà vacunant amb les vacunes de Moderna i Pfizer”. “Esperem que tot es normalitzi i el pugui continuar amb el calendari previst de vacunació per avançar cap a la immunitat de ramat”, ha conclòs.

Revertir els efectes de la Covid-19

Per tal de seguir lluitant contra les conseqüències de la Covid-19, el Govern ha aprovat a la reunió setmanal d’aquest matí crear el Programa de gestió d’ajuts i subvencions adreçats als sectors econòmics competència del Departament d’Empresa i Coneixement afectats per la pandèmia i de coordinació i suport al sistema universitari. Aquest programa “reforçarà els efectius de les unitats que tramiten els ajuts i subvencions actuals d’aquest Departament i de les mesures previstes en un futur immediat per contrarestar l’actual situació excepcional”, ha especificat Budó, que també ha dit quel’objectiu és augmentar la capacitat de resposta de l’Administració davant les noves necessitats generades per la crisi de la Covid-19”.

D’aquesta manera, s’incorporaran 25 efectius a les unitats del Departament d’Empresa i Coneixement que treballaran en la tramitació dels ajuts i subvencions actuals i futures. Des de l’inici de la pandèmia, el Govern ha activat diverses línies d’ajuts directes per contribuir a pal·liar els efectes derivats de la Covid-19 en el teixit empresarial català. També ha impulsat i gestionat diverses línies d’ajut en àmbits com el turisme (per a professionals i microempreses del sector turístic, la d’autònoms i empreses del sector turístic de Catalunya, o la línia específica per a la Cerdanya i el Ripollès); la indústria (com la línia per a micro i petites empreses del sector industrial i de serveis a la producció de Catalunya, o per al sector dels cellers), o el comerç (com les diferents línies per a restauració, botigues de centres comercials, centres d’estètica, parcs infantils privats, locals d’oci nocturn, empreses d'atraccions, revetlles i festes majors, per a comerços de més de 400 metres quadrats o la línia específica per al Ripollès i la Cerdanya), entre d’altres.

A banda dels ajuts sectorials, el Govern ha gestionat la línia d’ajuts per a empreses amb treballadors en ERTO, dotada amb 208 milions d’euros i que actualment està en fase de tramitació dels expedients. En total, des de l’inici de la pandèmia el Departament d’Empresa i Coneixement ha destinat 541 milions d’euros als sectors i col·lectius més afectats per les mesures de contenció de la Covid-19. Actualment, s’estan preparant noves convocatòries d’ajuts i subvencions per contribuir a pal·liant els efectes derivats de les restriccions que continuen vigents.

A més, “amb l’objectiu d’implementar les mesures comunitàries del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)”, ha dit Budó, i dinamitzar l’economia i el territori davant els efectes de la Covid-19, el Govern ha acordat crear un programa de reforç. La iniciativa pretén dotar de recursos necessaris per implementar les convocatòries i ajuts FEDER adreçats als ens locals que s’han vist afectats d’una manera singular per les conseqüències de la pandèmia. El finançament del programa anirà a càrrec del Fons de Reserva Laboral, en un 50%,  i la meitat restant, a càrrec del FEDER. Aquest programa, que incorporarà sis persones, s’elabora en el marc de la normativa aprovada per la Comissió Europea que modifica la gestió dels fons europeus per permetre una flexibilització i reassignació de recursos. L’objectiu és pal·liar els efectes de la crisi sanitària existent a tots els Estats membres afectats d'una manera singular per les conseqüències ocasionades pel brot de Covid-19.

Per tal de prestar amb la màxima urgència el servei d’assistència sanitària provocada per la Covid-19, el Govern ampliarà l’Hospital de Granollers (Vallès Oriental). L’Executiu ha pres aquesta decisió amb l’aprovació de construir el nou edifici polivalent vinculat a aquest hospital amb exempció de llicència urbanística, per raons d’urgència i excepcional interès públic. Vist l’informe favorable de la Comissió de Territori i acreditades les raons d’urgència i excepcionalitat, el Govern ha acordat l’execució immediata del nou edifici polivalent i ha ordenat la iniciació de la tramitació del Pla parcial del sector W previst al Pla d’ordenació urbanística municipal.

El Govern ha aprovat traspassar al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies els 94  milions d’euros  addicionals necessaris per a l’ajut per a persones treballadores autònomes individuals o que formin part d’una microempresa i hagin estat afectades econòmicament per la Covid-19. “Aquests recursos serviran per incrementar el pressupost de l’ajut fins als 374,7 milions d’euros i poder donar resposta a les 187.392 persones que s’han inscrit a l’ajut i hi tenen dret”, ha subratllat la consellera. El traspàs permetrà abonar dels ajuts durant els propers dies a les persones treballadores autònomes afectades econòmicament per la Covid-19. El pagament de tots els ajuts directes que gestiona el Departament —el de persones en ERTO i fixes discontinus i els de professionals autònoms— estarà enllestit, tal com el Govern es va comprometre, abans del proper 31 de març. Aquest import se suma als 280 milions previstos inicialment per arribar a totes les persones treballadores autònomes que compleixen els requisits per a l’ajut i que rebran un pagament únic de 2.000 euros els propers dies.

Per tal de continuar desplegant l’acceleració del Pla d’Educació Digital de Catalunya, iniciat l’any 2020 amb motiu de la pandèmia de la Covid-19, el Govern destinarà 52 milions d’euros del pressupost del fons extraordinari al Departament d’Educació. Aquest és un projecte que es preveia posar en marxa de forma esglaonada però que, a causa de la pandèmia i del confinament consegüent, es va considerar la necessitat de desenvolupar-ho de manera immediata. “L’objectiu del Pla d’Educació Digital de Catalunya és avançar cap a la digitalització de les aules amb criteris d’equitat per a tot l’alumnat del nostre país”, ha especificat la portaveu. El pressupost aprovat avui es destinarà a la instal·lació LAN-Wifi dels centres educatius, a la connectivitat per a l’alumnat, i a la dotació d’ordinadors tant per a professorat com per a alumnat.

Pla per agilitzar els tràmits administratius

En el terreny econòmic, el Govern posarà en marxa aquest primer semestre el Pla d’actuacions per agilitzar els tràmits administratius que afecten les activitats econòmiques amb impacte. El Consell Executiu ha estat informat avui d’aquest document, que ha elaborat el Grup de Treball que es va constituir el mes de novembre de l’any passat amb el món local i els agents econòmics amb la finalitat,  ha dit la consellera, “d’optimitzar els terminis de concessió de permisos, llicències i autoritzacions per realitzar determinades activitats econòmiques”.

Actualment, hi ha més de 120 procediments administratius que requereixen d’una autorització, llicència o informe preceptiu, com ara els procediments urbanístics o aquells que fan referència a aigües, residus o incendis. Per tant, les accions que preveu aquest Pla facilitaran que les empreses tinguin un entorn més favorable per realitzar la seva activitat i també ajudar a pal·liar els efectes de l’aturada administrativa decretada durant l’estat d’alarma vigent de març a juny de l’any passat i que va agreujar el retard a l’hora d’atorgar aquests procediments.

 

Agricultura i medi ambient

En l’àmbit del medi ambient, el Govern ha aprovat subscriure el contracte programa entre l’Administració de la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Territori i Sostenibilitat i el Departament d’Empresa i Coneixement,  i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), per al període 2021-2024 i n’autoritza la seva signatura. “L’acord permetrà optimitzar la gestió dels recursos disponibles i plantejar nous objectius i reptes a mig i llarg termini, amb visió de futur”, ha remarcat Budó. Així mateix, estableix un marc de relacions entre els dos Departaments amb la finalitat de dotar el CREAF dels mitjans estructurals necessaris per seguir acomplint els seus objectius de R+D+I, amb especial èmfasi en temes relacionats amb l’àmbit de l’ecologia terrestre, l’anàlisi territorial, el canvi global o l’Agenda 2030. Amb la subscripció del contracte programa, la Generalitat es compromet a aportar 6,3 MEUR per al període quadriennal 2021-2024, per tal que el CREAF pugui desenvolupar les línies estratègiques i els objectius generals i específics que s’hi recullen. I, alhora, conté els mecanismes d’avaluació necessaris per garantir l’assoliment de les finalitats assignades.

D’altra banda, el Consell Executiu ha donat llum verd al conveni amb el Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA) per realitzar els treballs de controls per Monitoratge 2021 dels ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC). L’objectiu és definir els termes i les condicions de col·laboració entre el FEGA i la Generalitat de Catalunya pel co-finançament dels treballs de monitoratge de les superfícies dels règims d’ajut inclosos en la sol·licitud del 2021 de les comarques del Segrià, la Noguera, l’Urgell, les Garrigues, el Pla d’Urgell, i la Segarra. El monitoratge consisteix en el control mitjançant imatges de satèl·lits Sentinel de Copernicus o altres dades amb valor com a mínim equivalent, durant un període de temps que permeti extraure conclusions sobre el compliment de les condicions d’admissibilitat establertes pels ajuts directes i mesures de desenvolupament rural establertes en l’àmbit del Sistema integrat de Gestió i Control.

 

Potenciar la recerca i la investigació

En l’àmbit de la recerca, el Consell Executiu ha autoritzat aportar 3,5 milions d'euros a l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) per finançar diverses convocatòries d’ajuts per a personal investigador pre-doctoral i post-doctoral durant l’any 2021. Aquesta aportació també té com finalitat cobrir l’increment de les despeses de funcionament de l’Agència, que és la responsable de l’execució de programes de beques, préstecs, subvencions i altres activitats de foment de la recerca científica i de l’estudi universitari. En l'àmbit de la recerca, AGAUR manté tres línies d’ajuts per a la captació i estabilització del talent investigador: el programa FI d’ajuts predoctorals per tal que les universitats contractin personal investigador novell; la convocatòria d’ajuts predoctorals FI SDUR, enfocada a departaments i unitats de recerca universitaris per a la contractació de personal investigador en formació; i el programa Beatriu de Pinós, que incentiva la contractació de personal investigador postdoctoral al sistema català de ciència i tecnologia.

D’altra banda, el Govern ampliarà la col·laboració amb la Fundació i2CAT per impulsar la col·laboració amb aquesta entitat en activitats de recerca i innovació en l'àmbit de les tecnologies digitals avançades que contribueixin a  la transformació digital de l’Administració de la Generalitat. Haurà de permetre, ha explicat la consellera, “dur a terme actuacions específiques orientades a dissenyar, desenvolupar i validar noves solucions tecnològiques innovadores perquè els departaments de la Generalitat de Catalunya o entitats del seu sector públic puguin oferir més i millors serveis digitals a la ciutadania i a les empreses de Catalunya”. La Fundació Privada i2CAT Internet i Innovació digital a Catalunya és una entitat del sector públic sense ànim de lucre, participada majoritàriament per la Generalitat de Catalunya, que està adscrita al Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública.

 

Altres acords

En un altre ordre de coses, el Govern ha aprovat la denominació oficial nova de la Santa Olla, a Setcases (Ripollès), per a un paratge situat en aquest municipi. La nova denominació serà introduïda al Nomenclàtor oficial de toponímia de Catalunya en substitució del topònim casa d’en Picot, que fa referència a una edificació que es troba en aquest mateix indret. Aquesta nova denominació havia estat sol·licitada per l’Ajuntament de Setcases a la Comissió de Toponímia, i ha estat informada favorablement per l’Institut d’Estudis Catalans, tal com estableix el Decret 133/2020, de 17 de novembre, sobre l'establiment i l'ús de la toponímia i sobre la Comissió de Toponímia.

2  

Imatges

Reunió del Consell Executiu

Reunió del Consell Executiu 342

La consellera Budó durant la roda de premsa

La consellera Budó durant la roda de premsa 160

2  

Fitxers adjunts

Pla d'agilització de procediments administratius

Pla d'agilització de procediments administratius
PDF | 514

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 163