Acords del Govern

El Govern aporta més de 652 milions d'euros a ajuntaments i entitats per desenvolupar programes de serveis socials

query_builder   16 juny 2009 15:18

thumb_up Acords del Govern

El Govern aporta més de 652 milions d'euros a ajuntaments i entitats per desenvolupar programes de serveis socials

 
 
  • Aprova convenis de més de 287 milions d’euros per finançar programes socials de 150 entitats, que permetran atendre més de 15.000 persones
  • També destina més de 364 milions d’euros als contractes programa amb ajuntaments i consells comarcals per subvencionar els serveis socials
  • L’Executiu també subvenciona amb gairebé mig milió d’euros la construcció d’un helioport a l’Hospital d’Igualada, amb 13,5 milions l’esport escolar i amb 6 milions la millora de la gestió de residus a Vic i Cerdanyola del Vallès
 
Amb l’objectiu de donar compliment a la Llei de serveis socials i al pla de suport a les entitats del tercer sector, el Govern ha aprovat avui destinar més de 652 milions d’euros a ajuntaments, consells comarcals i entitats d’iniciativa social per desenvolupar programes de serveis socials, des d’aquest any i fins el 2011. Així ho ha explicat la consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, que, juntament amb la directora general de Comunicació del Govern, Aurora Masip, ha comparegut a la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Consell de Govern.
 
D’una banda, el Govern subvencionarà amb 287.853.306 euros durant aquest any i el que ve, a entitats sense afany de lucre per tal que desenvolupin programes de serveis socials. Amb aquestes aportacions, més de 150 entitats podran atendre més de 15.000 persones. Es destinaran 218 milions a entitats de persones amb discapacitat, 68 milions per a entitats a l’entorn de les malalties mentals, sida, drogodependències i serveis de tutela, i 660.000 euros a entitats de gent gran.
 
La consellera Capdevila ha destacat la modalitat de l’ajut d’enguany, a través dels convenis que estableixen l’aportació per dos anys consecutius –pluriannual-, una “demanada de totes les entitats socials” que els dóna “estabilitat financera per contractar personal” i prestar els serveis socials. La titular d’Acció Social també ha explicat que la plurianualitat permet donar “garanties a les entitats del tercer sector ja que aquesta va ser una de les apostes del Govern assumides al Pla de Suport al Tercer Sector Social 2008-2010, aprovat l’octubre del 2008”.
 
Més de 364 milions per a ajuntaments i consells comarcals
 
D’altra banda, el Govern també ha aprovat avui una dotació pressupostària de 364.485.871 euros destinada als ajuntaments i als consells comarcals per a la prestació dels serveis socials, des d’aquest any i fins el 2011. Aquesta partida servirà per finançar “totes les problemàtiques regulades a través de la cartera de serveis socials”, com la immigració, la petita infància o la violència masclista, ha explicat Capdevila, i està previst que beneficiï a 61 municipis de més de 20.000 habitants i a tots els consells comarcals.
 
Aquesta inversió es formalitzarà també a través dels contractes programa amb finançament a través de pluriannualitats -període de dos anys-, que el Departament d’Acció Social i Ciutadania signarà properament amb els ens locals i comarcals. La consellera Capdevila ha destacat que aquesta “nova manera de relacionar-nos és un dels elements claus en el desplegament de la nova llei de serveis socials”, i en un context de crisi com l’actual, “garanteix estabilitat econòmica per finançar programes d’atenció social”, ha afegit.   
 
 
El Pla de Salut Mental i Addiccions ha implantat atenció especialitzada al 43% dels CAP
 
El Govern ha avaluat avui el Pla Director de Salut Mental i Addiccions aprovat l’any 2006 gràcies al qual un 43% dels Centres d’Atenció Primària de Salut (CAP) de Catalunya ja apliquen accions de prevenció i atenció especialitzada als pacients amb problemes de salut mental. Aquesta és una de les principals conclusions de l’avaluació del Pla, que planifica les actuacions en salut mental fins el 2015, i que ha comportat des que es va aprovar, un increment pressupostari per al tractament de la salut mental del 39%. Les accions de millora de l’atenció dels problemes de salut mental en els CAP s’han centrat en el desplegament d’activitats de prevenció, en la detecció precoç, el consell i l’impuls de grups psicoeducatius i s’han impulsat a 153 CAP de Catalunya.
 
També en l’àmbit de la salut, el Govern ha aprovat avui destinar 893.327 euros a la construcció d’un heliport a l’Hospital d’Igualada, un equipament que actualment està en fase de projecte i que és previst que estigui a punt el maig de 2010.
 
Ajuts pels 45 consells escolars esportius
 
Amb l’objectiu d’impulsar les polítiques públiques per a la promoció de l’activitat física i l’esport, el Govern ha autoritzat avui el Consell Català de l’Esport a atorgar una subvenció de 13.521.630 euros als 45 consells esportius per finançar les despeses de les seves activitats relacionades amb la pràctica i la promoció de l’esport a l’escola. Amb aquest nou acord, amb un abast de tres anys, del 2009 al 2011, els consells esportius podran agilitzar els tràmits administratius i tindran una garantia sobre el finançament que necessiten per planificar les actuacions previstes, ja que fins ara les subvencions eren de caràcter anual.
 
L’Executiu també ha aprovat avui destinar 956.637 euros perquè els Busos de la Prevenció segueixin difonent conceptes bàsics sobre prevenció de riscos laborals als centres d’Ensenyament Secundari Obligatori (ESO) d’arreu de Catalunya els dos propers cursos.
 
A més, ha impulsat la construcció de dos centres educatius a Maçanet de la Selva i Cardedeu.
 
Millores en la gestió de residus i el subministrament d’aigua
 
En l’àmbit dels residus, el Consell de Govern ha concedit 6 milions d’euros als ajuntaments de Vic i Cerdanyola del Vallès. Concretament, Cerdanyola del Vallès rebrà 1,4 milions per netejar una zona d’equipaments amb presència de residus de fibrociment mentre que Vic tindrà una subvenció de 4,5 milions d’euros per impermeabilitzar el dipòsit controlat de Cal Gitanet i millorar el control de lixiviats.
 
Pel que fa el subministrament d’aigua, el Govern ha impulsat avui les obres que permetran millorar l’abastament d’aigua a diverses zones del municipi de la Roca del Vallès (Vallès Oriental), concretament als sectors de Can Messeguer i el nucli de Santa Agnès de Malanyanes. Per desenvolupar aquests treballs s’invertiran prop de 868.000 euros, que permetran la construcció d’una nova estació de bombament d’aigua i les canonades amb aquests nuclis de la Roca.
 
Impuls a la difusió turística de la Tarraco Romana
 
Aprofitar al màxim la singularitat dels monuments romans de Tarragona, Altafulla, Constantí i Roda de Barà, declarats Patrimoni Mundial de la Humanitat per la Unesco l’any 2000, per consolidar aquesta zona com una de les principals destinacions de turisme urbà i cultural de la Mediterrània. Aquest és l’objectiu del Pla de Competitivitat Turística de la Tarraco Romana, al qual es destinarà un total de 4,2 milions d’euros fins al 2012, repartits a parts iguals entre el Govern, el consorci d’entitats locals format pel Consell Comarcal del Tarragonès i pels quatre municipis del conjunt arqueològic romà, i el Govern espanyol.
 
D’altra banda, el Govern ha fet avui un pas més en la construcció d’un centre d’informació del Parc Natural dels Ports. Avui ha aprovat acceptar la cessió gratuïta d’un terreny de 1.700 m2 de superfície, que forma part d’una finca coneguda com Les Sorts, dins del terme municipal de Prat de Comte (Terra Alta) amb l’objectiu de construir-hi aquest centre.
 
Altres acords
 
En l’àmbit de les infraestructures, el Govern ha donat avui impuls a les obres de construcció d’una nova variant de la carretera C-55 al seu pas pel nucli de Santa Susanna, al terme municipal de Riner (Solsonès), amb la declaració de l’ocupació urgent dels béns i drets afectats. Aquesta actuació, que compta amb un pressupost previst de 5,8 milions d’euros, permetrà evitar la circulació de pas per l’interior del nucli urbà, mitjançant la construcció de diverses edificacions pròximes a la travessera actual, així com millorar la seguretat i la fluïdesa del trànsit en aquesta via de la xarxa bàsica.
 
L’Executiu també ha donat avui el vistiplau definitiu a l’ampliació en 14.297 hectàrees de diversos espais de la xarxa Natura 2000 al sector estèpic de Catalunya. Aquesta modificació s’ha fet per donar compliment a dues sentències condemnatòries emeses pel Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees.
 
En l’àmbit de les relacions europees, el Govern ha aprovat avui la creació del Programa de suport a la Secretaria de la Unió per la Mediterrània (UpM) per contribuir a la seva implementació i oferir assessorament sobre els projectes euromediterranis que se’n derivin. El Programa, que funcionarà en el marc de la Secretaria per a la Unió Europea (SUE), respon a la voluntat del Govern de consolidar el paper de Catalunya en els afers euromediterranis i impulsar la seva implicació a la Unió per la Mediterrània, una organització internacional amb seu a Barcelona que establirà una nova dinàmica política a les relacions entre els seus 43 països membres.
 
Finalment, el Govern ha aprovat nomenar Joan Majó comissionat per a Universitats i Recerca, en substitució de Blanca Palmada, i Josep Ribas director general d’Universitats, càrrec que fins ara ha ocupat Joan Majó.

2  

Imatges

Fotografia del Consell de Govern (Autor: Jordi Bedmar)

Fotografia del Consell de Govern (Autor: Jordi Bedmar) 308

Fotografia de la Roda de Premsa de Govern (Autor: Rubén Moreno)

Fotografia de la Roda de Premsa de Govern (Autor: Rubén Moreno) 336

2  

Vídeos

Vídeo: La consellera Capdevila explica que el Govern destina més de 364 milions d¿euros als contractes programa amb ens locals per subvencionar els serveis socials

Vídeo: La consellera Capdevila afirma que el Govern subvenciona amb més de 287 milions d¿euros programes socials de 150 entitats

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern en format PDF

Acords de Govern en format PDF
PDF | 213

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined