• El Govern ha analitzat avui el document base del nou pacte fiscal, que s’ajusta a la Constitució, a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i al dret europeu
  • El nou model s’ha d’articular normativament a través d’una reforma de la LOFCA que proclami l’excepció del règim de finançament comú i en reguli els trets essencials o orgànics
  • El portaveu ha destacat que l’informe “mereix una credibilitat alta des del punt de vista del coneixement tècnic” 
  • El Govern, que lliurarà el document al Parlament, obre la porta a  “trobar consensos posteriors al 20-N”
Tall de veu portaveu Homs
El portaveu destaca que l'informe avala la viabilitat jurídica del concert econòmic
 
El Govern ha analitzat avui el document base per a un nou model de finançament basat en el Concert Econòmic, elaborat per l’Institut d’Estudis Autonòmics, que “mereix una credibilitat alta des del punt de vista del coneixement tècnic” segons ha assenyalat Francesc Homs. El més rellevant de l’estudi presentat avui és que confirma la viabilitat jurídica del nou model, en ajustar-se a l’Estatut d’autonomia de Catalunya, a la Constitució i al dret europeu.
 
Així mateix, el text estableix que el nou sistema de finançament s’haurà d’articular a través d’una reforma de laLOFCA “enla qual s’inclogués una excepció del règim de finançament comú pel cas de Catalunya” ha afegit el portaveu. “La regulació del nou model de finançament afectaria cinc àmbits normatius: tributari, pressupostari, finançament local i elements més processals” ha conclòs el portaveu.
 
El Govern de la Generalitat lliurarà el document al Parlament Catalunya, on s’incorporarà com a proposta de l’Executiu a la Comissió d’estudi d’un nou model de finançament basat en el Concert Econòmic. En aquest sentit, Francesc Homs ha destacat que el text “té un nivell d’amplitud i detall que pot ser útil per a la pròpia comissió” i que en relació al com, el “Govern veuria amb bons ulls, en coherència amb el que el president va explicar al Debat de Política General” que “trobem una manera que aquest diàleg el puguem extreure del context electoral, que ho dificulta molt”.
 
Homs també ha dit que des del Govern “no podíem quedar insensibles” a les peticions de PP i de PSC i “ens sentim còmodes amb la possibilitat que es deixi la porta oberta a consensos posteriors al 20-N”. Precisament sobre el resultat de les eleccions generals i de què passaria en el cas d’una majoria absoluta del PP, el portaveu ha dit que “hi ha moltes variables” possibles i que “el que nosaltres defensem com a Govern és que aquesta proposta tingui el màxim de consens possible a Catalunya. I si hi ha el màxim consens, les aritmètiques parlamentàries prenen una altra dimensió”.
 
El portaveu ha afegit que “el nou model podria acabar afectant el finançament dels ens locals en la mesura que una part del finançament de determinades entitats locals està constituïda per un percentatge del rendiment dels impostos” i que pel que fa a la part financera, al “darrer acord del Parlament s’insta que govern creï un grup de treball a l’efecte quan s’hagin acabat els treballs de la comissió.”
 
Pel que fa a possibles problemes de tresoreria del Govern que impedeixin que es paguin les nòmines puntualment, Francesc Homs ha estat contundent: “tornar els diners a la gent” que ens els ha deixat “i pagar nòmines, és sagrat per una administració pública”. “Les especulacions que es facin són per entelar el bon nom de la Generalitat”, ha sentenciat el portaveu.
 
 

2  

Imatges

Fotografia Consell Executiu (Autor: Rubén Moreno)

Fotografia Consell Executiu (Autor: Rubén Moreno) 2478

Fotografia roda premsa Govern (Autor: Jordi Bedmar)

Fotografia roda premsa Govern (Autor: Jordi Bedmar) 219

3  

Vídeos

Insert de vídeo: El portaveu defensa la viabilitat jurídica del nou model

Insert de vídeo: El portaveu afirma que el Govern veu amb bons ulls postposar les conclusions de la comissió parlamentària del pacte fiscal

Roda de premsa íntegra

2  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 578

Informe sobre el Concert Econòmic

Informe sobre el Concert Econòmic
PDF | 890