• El conseller d’Interior proposarà crear una Fiscalia específica en violència urbana i demana unificar criteris en l’àmbit judicial
  • El Govern utilitzarà “tots els recursos polítics al seu abast” per modificar uns pressupostos de l’estat que no li agraden “gens”
  • El portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, lamenta que el PP no compleixi el compromís de pagar els deutes pendents amb Catalunya i rebutja els comptes estatals perquè carreguen l’esforç d’austeritat a les comunitats autònomes
Tall de vídeo del conseller Puig
 
El conseller d’Interior, Felip Puig, ha explicat avui al Govern les mesures que impulsarà el Departament per combatre la violència urbana. Puig ha dit que pren aquestes mesures “a partir de la diagnosi d’una cronificació dels mètodes de guerrilla urbana que han agafat una dimensió que requereix una resposta diferent”.
 
Puig, que ha comparegut en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, juntament amb el portaveu del Govern, Francesc Homs, ha posat l’accent en “les reformes legals, dotar de més instruments els agents per millorar la capacitat policial i buscar la complicitat social per aïllar els violents”.
 
Pel que fa a les reformes legals, el conseller ha explicat que coincideix amb el ministre de l’Interior en que “cal impulsar una reforma del Codi Penal, que comporti també una revisió en la tipificació dels delictes relacionats amb la violència urbana i l’enduriment de les penes”. En aquest sentit el conseller també ha comentat que “es necessari una revisió de les lleis orgàniques 9/1983 i 1/1992 per abordar la ocultació de la identitat o la possessió de materials de risc en concentracions, així com una sèrie de mesures complementàries com poden ser ordres d’allunyament pels violents, treballs per la comunitat o confinament de persones amb antecedents per aldarulls en situacions de risc”. En aquest sentit, el conseller ha recordat que el Departament d’Interior ja treballa en la redacció d’un projecte de llei de regulació de l’espai públic.
 
En relació a la millora de la capacitat operativa de la policia, el conseller ha anunciat “la potenciació de la Unitat Central d’Informació en Ordre Públic per obtenir una major capacitat de reacció, la incorporació de 100 nous efectius a la Brigada Mòbil, i la participació dels agents de les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO) en els dispositius d’ordre públic”.
 
El conseller també ha anunciat que “proposarà crear una Fiscalia específica en violència urbana i demanarà unificar criteris en l’àmbit judicial”. A més, Puig suggerirà als ajuntaments la instal·lació de càmeres de videovigilància en indrets on hi ha concentracions freqüents i el compliment rigorós de les ordenances municipals. En aquesta línia, Interior també impulsarà la creació d’un web de col·laboració ciutadana per ajudar a identificar els violents.
 
Puig ha insistit en “la necessitat d’una reflexió col·lectiva sobre el rebuig social de la violència i treballar per l’aïllament dels violents”. En aquest sentit, el conseller ha anunciat “la convocatòria d’una reunió extraordinària del Consell de Seguretat de Catalunya per aquest mes d’abril per constituir una comissió de treball sobre violència urbana”. Altres mesures que ha destacat el titular d’Interior són la proposta a l’alcalde de Barcelona d’una junta local de seguretat monogràfica, impulsar el diàleg entre les autoritats públiques i els mitjans de comunicació i l’intercanvi d’experiències amb altres països que han viscut situacions similars en els darrers temps.
 
Durant la seva intervenció el conseller ha confirmat que el Departament d’Interior es personarà com a acusació particular i la incoació de 94 expedients sancionadors, la tramitació dels quals dependrà de la seva evolució penal.
 
Puig ha anunciat també la incoació d’expedients sancionadors a CNT i CGT, sindicats organitzadors de la manifestació que va acabar sent violenta.
Tall de vídeo del portaveu Homs
 
El Govern utilitzarà “tots els recursos polítics al seu abast” per modificar uns pressupostos de l’estat que no li agraden “gens”
 
El Govern utilitzarà “tots els recursos polítics que té al seu abast” per “defensar els interessos de Catalunya” i modificar uns pressupostos generals de l’estat que no li agraden “gens”, ja que no consignen els deutes pendents de l’administració central amb la Generalitat i desplacen l’esforç d’austeritat cap a “les esquenes de la Generalitat”. Per aquest motiu, el Govern es comprometrà “a fons” en el procés de negociació que es pugui establir a partir d’ara en la tramitació parlamentària dels comptes públics per a aquest any.
 
Així ho ha assegurat el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu, després de conèixer que el Govern central no ha inclòs en els seus pressupostos el pagament a Catalunya dels 219 milions de la Disposició Addicional Tercera de l’Estatut corresponents al 2009, un pagament que era “un compromís del PP”, segons ha recordat.
 
Homs també ha expressat el desacord del Govern amb algunes de les mesures incloses en els pressupostos de l’estat, com ara la reducció de les partides dedicades a la llei de la dependència, la formació ocupacional o el transport públic. “No acabem de compartir com enfoquen les coses”, ha afirmat el portaveu, ja que “les càrregues de l’esforç es podrien situar diferent, és qüestió de prioritats. La seva prioritat és no tocar els sous funcionaris de l’Estat perquè no se’ls enfadin. Ja sabem des de fa una pila de mesos que és una situació restrictiva. Ells tenen aquesta prioritat i no la tenen tant per determinades decisions que afecten els serveis públics”, ha considerat Homs.
 
Sobre l’impacte que aquests incompliments del Govern central puguin tenir en els pressupostos de la Generalitat per enguany, el portaveu ha explicat que dependrà de l’evolució de les negociacions i de l’aprovació definitiva dels comptes estatals a les Corts.
 
Línia de finançament extraordinari de l’Estat per pagar proveïdors
 
El portaveu també ha anunciat que el Govern s’acollirà al mecanisme extraordinari de finançament de l’Estat per pagar les factures pendents als proveïdors, tal com ha aprovat avui el Consell Executiu. Segons ha calculat Homs, està previst que aquestes factures puguin quedar abonades cap al mes de juny.
 
Abans del proper 15 d’abril, la Generalitat farà arribar al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques una relació de les factures que té pendents de pagament a 31 de desembre del 2011. També inclourà les relacionades amb concerts subscrits en matèria sanitària, educativa i de serveis socials.
 
Finalment, entre altres acords, el Govern també ha aprovat destinar més de 88 milions d'euros als ajuntaments a través del Fons de Cooperació Local de Catalunya. Aquest fons permet als municipis i ens locals fer front a les despeses i inversions ordinàries i complementa altres inversions que l’Executiu realitza al món local.

3  

Vídeos

Tall de vídeo del conseller Puig

Tall de vídeo del portaveu Homs

Roda de premsa del Govern íntegra

4  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 916

Fotografia reunió Consell Executiu

Fotografia reunió Consell Executiu
JPG | 517

Fotografia roda de premsa

Fotografia roda de premsa
JPG | 282

Fotografia conseller Puig roda de premsa

Fotografia conseller Puig roda de premsa
JPG | 244