• El Consell Executiu ha aprovat el decret d’establiments d’allotjament turístic i d’habitatges d’ús turístic
  • El Govern porta a la fiscalia les informacions aparegudes en un mitjà de comunicació sobre el president de la Generalitat
Tall de vídeo del portaveu Homs
El Govern ha aprovat avui el decret que ordena, regula i classifica les empreses turístiques d’allotjament, en el marc del procés de racionalització normativa endegat per l’Executiu.
 
Segons ha destacat el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, “per primer cop s’integren en un sol decret les normatives referents a establiments i a habitatges d’ús turístic, fins ara regulats separadament”.
 
En línia amb els objectius de les lleis òmnibus, el text simplifica els tràmits administratius per exercir l’activitat i  incrementa els estàndards de qualitat mínima exigibles a aquest tipus d’allotjaments
 
D’acord amb l’estratègia de reducció de càrregues administratives a l’activitat econòmica, la nova reglamentació simplifica al màxim els processos per accedir a l’activitat i, al mateix temps, potencia els criteris de control i garantia de qualitat dels allotjaments.
 
El nou marc jurídic incrementa els estàndards de qualitat mínima exigible als allotjaments turístics de Catalunya. També facilita als habitatges d’ús turístic l’accés a processos de categorització de caràcter voluntari. Es tracta d’una eina que la Generalitat posa a disposició de les empreses turístiques per millorar la distinció i el posicionament de la seva activitat en el marc de l’estratègia de potenciar la qualitat com un valor essencial de la destinació turística catalana.
 
El Govern porta a la fiscalia les informacions aparegudes en un mitjà de comunicació sobre el president de la Generalitat
 
El portaveu Homs també ha anunciat que el Departament de la Presidència ha posat en coneixement del fiscal en cap de Catalunya les informacions publicades per un mitjà de comunicació, “perquè sotmeti a la seva consideració si són constitutives de delicte respecte de la honorabilitat del president de la Generalitat”. Així mateix, el Departament d’Interior ha interposat una querella per injúries i calúmnies contra el mateix mitjà, “en defensa de l’honorabilitat i la feina” dels Mossos d’Esquadra.
 
El portaveu ha reiterat la demanda d’explicacions que el president Mas ha fet avui al Govern espanyol: “Com a Govern, demanem al govern espanyol que actuï en conseqüència a la seva responsabilitat i aclareixi si existeix l’esborrany d’informe, i en cas que existeixi, si prendrà mesures respecte d’aquells que l’han elaborat sense cap indicació del jutge i perquè s’ha filtrat a la premsa”.
 
Homs s’ha mostrat estranyat que, quatre dies després de la seva publicació, el ministeri de l’Interior “encara no hagi aclarit” si l’esborrany de l’informe filtrat a la premsa “existeix o no”, i ha qualificat d”’incomprensible” l’anunci del ministre Montoro que l’Agència Tributària investigarà les presumptes accions objectes de l’informe. “Quan el sr. Montoro deia que s’investigarà es deu referir al ministeri de l’Interior”, ha aventurat Homs, “perquè si el mateix govern espanyol no sap de l’existència de l’informe, què investigarà l’agència tributària, els fantasmes del seu castell?” “En mans de quina mena de govern estem?”, ha lamentat el portaveu.
 
El Govern aprova la reglamentació de les agències de viatge
 
El Govern també ha donat llum verd a l’exercici de la intermediació turística a Catalunya, amb la supressió de les restriccions que contenia la regulació anterior i la simplificació dels tràmits administratius per iniciar l’activitat. La nova reglamentació proporciona un escenari econòmic i jurídic flexible i amb menys càrregues administratives i facilita la capacitat d’ampliar el negoci dels professionals i/o empreses del ram.
 
El nou decret adequa la definició d’agent de viatges, que podrà ser tant una persona física com jurídica i no estarà obligada a dedicar-se en exclusiva a l’activitat de mediació i/o organització de serveis turístics. Se suprimeix, a més, la classificació dels agents de viatges, que restringia la lliure prestació dels serveis, En conseqüència, qualsevol agent de viatges podrà elaborar i organitzar tota mena de serveis i viatges combinats, tant per vendre-ho a altres agents de viatges com de forma directa als usuaris o consumidors.
 
Aposta per la diplomàcia pública com a estratègia per a la projecció internacional de Catalunya
 
El Govern ha aprovat transformar el Patronat Catalunya Món en el Patronat Catalunya Món-Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (PCM-DIPLOCAT), una entitat público-privada al servei del Govern i del conjunt del país que desenvoluparà una estratègia de diplomàcia pública dirigida a la societat civil internacional que contribueixi al coneixement i al reconeixement de Catalunya.
 
L’Executiu considera que per dur a terme una acció exterior eficaç, la política de relacions internacionals ha d’anar acompanyada d’una estratègia amb l’objectiu d’influir positivament en l’opinió pública internacional. El PCM-DIPLOCAT hi contribuirà posicionant la imatge, la reputació i la projecció internacional de Catalunya mitjançant l’exportació de coneixement, actius, valors únics i experiència en aquells àmbits en què excel·leix i pot ser útil al món.
 
Requeriment contra el reial decret espanyol d’FP dual per invasió de competències
 
El Govern ha aprovat avui presentar un requeriment d’incompetència contra el Reial decret espanyol 152/2012, de regulació de la formació professional dual en el sistema educatiu, en considerar que vulnera la distribució competencial constitucional i estatutària i constitueix una invasió de les competències pròpies de la Generalitat. La interposició del requeriment és el pas previ a la sol·licitud d’un informe preceptiu al Consell de Garanties Estatutàries per si escau arribar fins el Tribunal Constitucional.
 
El Govern considera que el reial decret espanyol regula aspectes organitzatius de la formació professional dual que no li pertoquen, tal com estableix la jurisprudència del Tribunal Constitucional dictada en diverses sentències sobre aquesta matèria. El reial decret espanyol fixa com a norma bàsica marcar els horaris i la periodicitat de les reunions
 
El Govern reconeix els mèrits laborals de 14 persones i 6 empreses amb les medalles i plaques al treball President Macià 2012
El Govern ha acordat avui concedir la Medalla al treball President Macià 2012 a 14 persones (2 a títol pòstum) i la Placa al treball President Macià 2012 a 6 empreses i entitats amb seu a Catalunya. Els guardons reconeixen treballadors i empreses pels seus mèrits laborals i la seva contribució a l'impuls de l’economia catalana. També són un reconeixement als treballadors i empreses que s'han distingit per la dedicació, la constància i l’esperit d’iniciativa en el treball, i a les empreses i entitats que han adoptat millores i iniciatives de progrés en l’ordre laboral. Els guardons es van crear l’any 1938 i són oberts a qualsevol persona o entitat.
 
El Govern ha acordat concedir la medalla, a títol pòstum, a Jordi Comas Matamala en reconeixement a la seva trajectòria com a destacat empresari del sector turístic català, i a Jesús Farga i Muntó en reconeixement a la seva trajectòria professional com a empresari, fundador i president de l’empresa de gelats i pastisseria Grup Farga-Farggi
 
 

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa

5  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en PDF

Acords del Govern en PDF
PDF | 330

Tall de vídeo del portaveu Homs

Tall de vídeo del portaveu Homs
FLV | 3867

Tall de vídeo del portaveu Homs

Tall de vídeo del portaveu Homs
FLV | 3923

Foto del Consell Executiu. Autor: Rubén Moreno

Foto del Consell Executiu. Autor: Rubén Moreno
JPG | 1042

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno
JPG | 1322