• El Govern aprova el projecte de llei que regula el règim jurídic aplicable a la seguretat industrial dels establiments, les instal·lacions i els productes amb la intenció d’agilitar el registre i posada en servei de nous establiments, instal·lacions o productes industrials, segons ha destacat el conseller Puig durant la roda de premsa del Govern
  • El Consell Executiu sol·licita un informe al Gabinet Jurídic per recusar el president del Tribunal Constitucional.  El conseller Homs ha considerat “evident” que la militància en un partit polític “afecta la imparcialitat” i la imatge de l’organisme
  • El Govern recapta 8,1 milions d’euros en els primers cinc mesos de vigència de l’impost turístic, un import que es destinarà íntegrament a la promoció, l’impuls, la preservació, el foment i el desenvolupament de les infraestructures i activitats turístiques a Catalunya
  • En la reunió d’avui, el Consell Executiu també ha fet balanç de les actuacions dutes a terme per pal·liar els efectes dels incendis de l’Alt Empordà del juliol de 2012, a les quals hi ha destinat 2,1 milions d’euros
Consellers Puig i Homs
El Govern ha aprovat avui el projecte de llei que regula el règim jurídic aplicable a la seguretat industrial dels establiments, les instal·lacions i els productes, que forma part del paquet de mesures impulsades pel Govern per agilitar els tràmits administratius i facilitar l’activitat econòmica.
 
La principal novetat de la llei és que les empreses titulars d’establiments, instal·lacions o productes subjectes al compliment d’especificacions tècniques obligatòries podran utilitzar la comunicació amb declaració responsable com a instrument per donar d’alta les seves instal·lacions en els registres corresponents. D’aquesta manera, s’avança en la “simplificació administrativa” i “l’eliminació de càrregues burocràtiques” per a les empreses.
 
Així ho ha destacat el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu, on ha comparegut juntament amb el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs.
 
La nova llei també modifica els requisits inicials per a la prestació de serveis, fet que facilitarà l’accés de nous operadors al mercat. A més, el text també separa el règim jurídic aplicable als organismes de control i el del servei d’inspecció tècnica de vehicles, que serà regulat específicament.
 
La llei reserva a la Generalitat la capacitat d’inspecció dels organismes de control, per garantir la seguretat dels usuaris i dels ciutadans durant el normal funcionament dels establiments, instal·lacions i productes subjectes a regulació en matèria de seguretat industrial.
 
Vuit milions d’euros en els primers cinc mesos de l’impost turístic

El Govern també ha analitzat avui la distribució entre els municipis dels 8,1 milions d’euros que s’han recaptat en els primers cinc mesos de vigència de l’impost sobre les estades en establiments turístics. En aquesta primera liquidació, un 33% s’ha destinat a les administracions locals i la resta, el 67%, el gestionarà la Generalitat.
 
“Aquesta taxa és finalista, i per tant el 100% dels diners recaptats es destinarà a la promoció, l’impuls, la preservació, el foment i el desenvolupament de les infraestructures i activitats turístiques a Catalunya”, ha destacat el conseller Puig.
 
La part corresponent als ens locals, uns 2,7 milions d’euros, servirà per  finançar actuacions concretes en l’àmbit de la promoció turística. En aquest bloc, tenen una consideració especial la ciutat de Barcelona, que rebrà 1.750.279,68 euros, i la Val d'Aran que en rebrà 31.676,88. El Govern comunicarà aquesta setmana a cada ajuntament l’import que li correspon i realitzarà la transferència en els propers dies.
 
El 67% gestionat per la Generalitat es destinarà a l’impuls de la promoció turística; el desenvolupament d’infraestructures turístiques; la creació i la millora dels productes turístics; el turisme sostenible i responsable; i la protecció i millora dels recursos turístics.
 
Una primera mostra d’això és que gràcies als primers diners recaptats per l’impost turístic, la campanya de promoció turística de Catalunya per aquest estiu disposa d’un pressupost de 2,5 milions d’euros, el triple que la de fa un any. L’impost també permetrà iniciar els treballs per determinar el procés de renovació dels equipaments turístics afectats per l’obsolescència.
 
Tal i com va anunciar el conseller Puig, les zones afectades pels aiguats del mes de juny rebran una transferència extraordinària per contribuir a pal·liar-ne els efectes. Aquests diners s’hauran de destinar a tasques de reconstrucció relacionades amb l’activitat turística.
Així, doncs, el Conselh Generau d’Aran rebrà com aportació extraordinària  126.707,52 euros; el Consell Comarcal del Pallars Sobirà en rebrà 14.512,06 euros i el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça en rebrà 10.543,65.
 
Sol·licitud d’informe al Gabinet Jurídic sobre la recusació del president del Tribunal Constitucional

El conseller Homs ha anunciat que el Govern estudiarà demanar la recusació del president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, com a mínim en aquells casos que hagi de dirimir sobre qüestions plantejades pel Partit Popular, després que es fes pública la seva militància en aquest partit. Amb aquest objectiu, el Consell Executiu ha sol·licitat un informe al Gabinet Jurídic de la Generalitat per avaluar la viabilitat i la base jurídica del recurs.
 
Homs ha considerat “evident” que la militància en un partit polític “afecta la imparcialitat” i la imatge del Tribunal Constitucional. “En altres latituds això provoca estupefacció”, ha assegurat Homs, “perquè des del punt de vista polític és difícil de justificar la militància del president d’un òrgan que no és consultiu i que ha de dirimir aspectes amb una alta càrrega política, com la declaració de sobirania”.
 
El conseller també ha recordat que el Tribunal té sobre la taula altres qüestions plantejades pel PP pendents de resolució, com ara el recurs contra la Llei d’Educació, un cas en què es posa de manifest clarament “un conflicte d’interessos”.
 
Sis milions d'euros per a l’estímul de la transferència tecnològica a les empreses

El conseller Puig també ha explicat que el Govern destinarà 6.112.000 euros als centres tecnològics avançats de la xarxa TECNIO per estimular la transferència tecnològica a les empreses. Les petites i mitjanes empreses són les principals beneficiàries de l’activitat d’aquests centres ja que posteriorment incorporaran aquesta tecnologia per ser més competitives.
 
Els receptors són ASCAMM, Barcelona Digital, Barcelona Media, CTM Manresa, CETEMMSA i Leitat. Amb aquest ajut, la Generalitat vol promoure la recerca industrial i la transferència tecnològica com a mecanisme per fer més competitiu el teixit empresarial català.
 
Balanç de les actuacions dutes a terme per pal·liar els efectes dels incendis de l’Alt Empordà del juliol de 2012

El Consell Executiu també ha fet balanç en la reunió d’aquest matí de les actuacions impulsades i dutes a terme pels diferents departaments de la Generalitat per pal·liar els efectes dels incendis de l’Alt Empordà del juliol de 2012. En total, el Govern ha fet una aportació econòmica global de 2.192.476 euros.
 
El conseller Homs ha recordat que ell mateix ha tingut l’oportunitat de visitar la zona recentment i de constatar que “malgrat el context de dificultats econòmiques” la Generalitat “ha procurat ser-hi”.
 
900.000 euros a les actuacions d’emergència efectuades per les riuades a l’Alt Pirineu, l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà
 
Finalment, el Govern ha aprovat avui habilitar una partida de 900.000 euros per atendre el finançament de les despeses derivades de les actuacions d’emergència realitzades pels ens locals afectats a l’Aran, l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà, com a conseqüència de les pluges torrencials i les riuades del dia 18 de juny d’enguany. Aquest import se suma als 5,2 milions que el Govern ja ha destinat a realitzar obres d’emergència a la zona.
 
Pel que fa a aquesta inversió, el conseller Homs ha lamentat la “contradicció” que suposa que “d’aquests 5,2 milions d’euros, 900.000 han anat a pagar l’IVA”. Per això ha demanat que, en casos com les actuacions d’emergència per catàstrofes, l’administració central reinverteixi l’IVA en allò que l’ha generat .
 
La distribució dels fons aprovats avui es durà a terme de manera urgent amb bestreta del 100%, prèvia sol·licitud dels ens locals afectats.

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa

4  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en PDF

Acords del Govern en PDF
PDF | 1040

Foto del Consell Executiu. Autor: Jordi Bedmar

Foto del Consell Executiu. Autor: Jordi Bedmar
JPG | 525

Fotografia de la roda de premsa. Autor: Jordi Bedmar

Fotografia de la roda de premsa. Autor: Jordi Bedmar
JPG | 190

Fotografia de la roda de premsa. Autor: Jordi Bedmar

Fotografia de la roda de premsa. Autor: Jordi Bedmar
JPG | 201