Consell de Govern

El Govern aprova una partida de 21,5 milions d'euros per pal·liar els danys ocasionats per la nevada

query_builder   23 març 2010 15:49

thumb_up Acords del Govern

El Govern aprova una partida de 21,5 milions d'euros per pal·liar els danys ocasionats per la nevada


  • Es realitzaran actuacions a les infraestructures prioritàries per a la prevenció d'incendis que estaran acabades quan comenci la temporada d'alt risc de foc forestal
  • Es contractaran 1.200 persones a través de plans locals d'ocupació per netejar els boscos
  • També s'ha aprovat la creació d'un consell assessor en temes de qualitat i innovació arquitectònica de l'habitatge
    El Govern ha acordat ampliar fins als sis mesos la cobertura d'impagaments en el lloguer d'habitatges que preveu l'avalloguer

Tall de vídeo: el conseller Baltasar informa que el Govern preveu intervenir fins a 15.000 hectàrees afectades per les nevades.El Govern ha aprovat un decret de mesures urgents per a pal·liar els danys ocasionats per les nevades del 8 de març de 2010. El conjunt de mesures suposen una inversió total de 21,5 milions d'euros. Així ho han explicat durant la roda de premsa posterior a la reunió del Govern la consellera de Treball, Mar Serna, i el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar.
Les mesures aprovades són:
1. Intervencions en les infraestructures prioritàries per a la prevenció dels incendis forestals.
La major part de les zones afectades pel temporal coincideixen amb àrees definides com a sectors de risc en el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya. Són àmbits on la continuïtat de la massa forestal i el perill existent fan que es puguin produir grans incendis forestals.
El decret fixa que es netejaran, repararan i es condicionaran aquestes infraestructures: franges, camins, accessos a punts d'aigua, lleres i torrents. D'aquesta manera, segons ha explicat el conseller Baltasar, "el 15 de juny el Govern haurà intervingut entre 10.000 i 15.000 hectàrees en els perímetres de protecció prioritària", la data que en què comença el període de més risc d'incendi forestal. El conseller ha explicat que el Departament de Medi Ambient i Habitatge destinarà 6 milions d'euros a aquest objectiu.

Tall de Vídeo: la consellera Serna explica les característiques del la línia extraordinària de plans d'ocupació per netejar els boscos.
2. Subvencions als ens locals per a la realització de Plans d’ocupació per a la neteja de boscos i zones arbrades, així com també la recuperació de camins i lleres.
 
Aquestes actuacions requereixen una mà d’obra que pot superar els recursos habituals de les administracions locals. Per això, s’opta per donar subvencions als ajuntaments i, segons ha explicat la consellera Serna, “es posa una línia extraordinària de plans d’ocupació de fins a 6 milions d’euros que permetran la contractació d’almenys 1.200 persones durant tres mesos, bé a jornada completa o a temps parcial”. Serna ha explicat que si els contractes són a temps parcial “es podran establir dos torns diaris i permetrà poder anar més ràpid en les tasques de neteja”. Les persones a contractar hauran de portar un mínim de sis mesos inscrites al Servei d’Ocupació de Catalunya com a aturats, i no haver participat en cap altre pla d’ocupació en el darrer mig any.
 
3. Subvencions extraordinàries dirigides als titulars dels terrenys forestals per poder netejar els boscos afectats.
 
La partida per aquestes subvencions és de 8 milions d’euros i la podran sol·licitar els titulars dels terrenys forestals. El Departament de Medi Ambient i Habitatge, a través del Centre de la Propietat Forestal, obrirà aquesta convocatòria de subvencions per treballs com ara l’arranjament de vials, la tallada de vegetació i el tractament de restes vegetals generades.
 
4. Ajuts als ajuntaments per al pagament de despeses extraordinàries generades per les nevades.
 
Els beneficiaris d’aquests ajuts són els ajuntaments que van estar sense subministrament elèctric més de 24 hores, amb perjudicis per a un mínim del 25% de la població. L’objectiu es sufragar les despeses extraordinàries que la nevada va generar a aquests consistoris. La partida per aquests ajuts serà de 1,5 milions d’euros i les sol·licituds s’hauran de presentar als Serveis Territorial del Departament de Governació i d’Administracions Públiques.
 
El decret amb aquestes quatre mesures entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat.
 
 
Creació del Consell de Qualitat, Sostenibilitat i Innovació de l’Habitatge
 
El Govern ha aprovat avui la creació del Consell de Qualitat, Sostenibilitat i Innovació de l’Habitatge com a òrgan consultiu d’assessorament en temes de qualitat arquitectònica dels habitatges i dels materials que s’utilitzen. La creació del Consell és una de les exigències del Pacte nacional per a l’habitatge i de la Llei del dret a l’habitatge, que disposa que la qualitat, la sostenibilitat i la innovació de l’habitatge, formen part del conjunt de característiques i prestacions que un habitatge ha de tenir per complir eficientment la seva funció social.
 
També en l’àmbit de l’habitatge, el Govern ha aprovat avui una modificació del decret de l’avalloguer que amplia de cinc a sis mesos la cobertura per als propietaris d’un habitatge davant de situacions d’impagament del lloguer. D’aquesta manera, el Govern dóna compliment a la resolució del Parlament de Catalunya del 24 de febrer sobre la situació econòmica i les mesures per afrontar-la. Entre elles hi figurava fomentar la posada en el mercat d’habitatges en règim de lloguer. Des del setembre de 2008 i fins al 31 de desembre de 2009, s’han signat a Catalunya 18.254 contractes amb avalloguer, un 17% dels contractes formalitzats en aquest període. El nombre de casos en què s’ha hagut d’intervenir per impagament ha estat mínim.
 
Projecte de llei del Protectorat de fundacions i associacions d’utilitat pública
 
El Govern també ha aprovat el Projecte de llei del Protectorat de fundacions i associacions d’utilitat pública. El nou text integra les funcions del Protectorat, l’òrgan de l’administració encarregat de donar suport i assessorament a les fundacions i de desenvolupar funcions de registre i de supervisió.
 
El Projecte incorpora mesures per potenciar la transparència d’aquestes entitats, com ara la d’informar de l’acumulació de càrrecs en els seus òrgans de govern o el foment de l’elaboració de balanços socials perquè la ciutadania pugui saber si s’estan complint les finalitats fundacionals.
 
Altres Acords
 
El Govern ha donat avui llum verd a la tramitació immediata de les normes de planejament per a 39 municipis del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i les comarques gironines que no comptaven amb cap mena d’ordenació urbanística general. A inicis d’aquest any, d’un total de 946 municipis catalans, hi havia encara 143 municipis sense planejament urbanístic general. Amb l’aprovació definitiva d’aquestes 39 normes, ja no quedarà cap municipi sense planejament.
 
El Consell de Govern també ha aprovat la creació del comitè que organitzarà les activitats relacionades amb el Dia Mundial del Donant de Sang, que tindrà lloc el 14 de juny a Barcelona. Coincidint amb l’Any Internacional de la Joventut, la celebració d’aquest any se centrarà en sensibilitzar els joves sobre la necessitat de donar sang, amb el lema “Nova sang per al món”.
 
En l’àmbit de la cultura, el Govern ha acordat avui declarar Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de monument històric les esglésies de Sant Esteve, a Olius (Solsonès), i de Santa Maria, a Almenar (Segrià). El Consell de Govern també ha aprovat ampliar l’entorn protegit del monestir de Santes Creus, a Aiguamúrcia (Alt Camp), per incloure-hi les edificacions que es troben dins del primer recinte emmurallat.
 
Per últim, també s’ha aprovat una oferta d’ocupació pública de 470 places per al cos tècnic d’especialistes en serveis penitenciaris per a l’any 2010. Aquestes places es destinaran a augmentar la plantilla dels centres penitenciaris i a reduir el grau d’interinitat del personal, per tal d’aportar l’estabilitat necessària per al bon desenvolupament del servei.

3  

Vídeos

Tall de vídeo: el conseller Baltasar informa que el Govern preveu intervenir fins a 15.000 hectàrees afectades per les nevades

Tall de Vídeo: la consellera Serna explica les característiques del la línia extraordinària de plans d'ocupació per netejar els boscos.

Roda de premsa íntegra a càrrec dels consellers Serna i Baltasar

3  

Fitxers adjunts

Acords de Govern en format PDF

Acords de Govern en format PDF
PDF | 279

Fotografia del Consell de Govern. Autor: Rubén Moreno

Fotografia del Consell de Govern. Autor: Rubén Moreno
JPG | 1274

 Fotografia de la roda de premsa del Govern. Autor: Rubén Moreno

Fotografia de la roda de premsa del Govern. Autor: Rubén Moreno
JPG | 613

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined