Roda de premsa

El Govern respon a l'amenaça de l'Estat d'interrompre el FLA amb un doble recurs judicial i protegint els treballadors públics

query_builder   25 juliol 2017 15:33

thumb_up Acords del Govern

El Govern respon a l'amenaça de l'Estat d'interrompre el FLA amb un doble recurs judicial i protegint els treballadors públics

  • Junqueras apel·la a la responsabilitat del Govern espanyol perquè “interrompre el FLA no té cap impacte en el referèndum” sinó que “perjudica els proveïdors i els usuaris dels serveis socials”
  • El Govern prioritzarà la protecció dels empleats i no facilitarà la llista de funcionaris que li reclama el Govern de l’Estat. També aprova un acord per garantir el dret de defensa dels membres del Govern, dels alts càrrecs i dels empleats públics de l’Administració de la Generalitat
  • L’Executiu també aprova la memòria preliminar de la llei que garantirà els drets de la gent gran i millorarà les polítiques adreçades a aquest col•lectiu 
Roda de premsa
El Govern ha acordat donar resposta a l’acord de la Comisión Delegada del Gobierno para Asuntos Económicos, aprovat el passat divendres, on s’adoptaven nous requisits addicionals perquè Catalunya pugui accedir al FLA. Davant la nova amenaça de l’Estat, el Govern presentarà un doble recurs davant del Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional, el primer pas per poder elevar la qüestió a la justícia internacional, i no facilitarà la llista de funcionaris que li reclama l’Executiu estatal per protegir els treballadors públics.  
 
Així mateix, el Govern es compromet a informar, com ha fet fins ara, de tot allò que fa referència a la seva despesa. La prioritat del Govern és deixar clar a la comunitat internacional, als ciutadans i a cadascun dels proveïdors que l’Executiu gestiona els seus recursos amb el màxim rigor i es compromet a fer tot el possible perquè les decisions arbitràries del Govern espanyol no afectin a la ciutadania.  
 
El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha apel·lat a la responsabilitat del Govern espanyol perquè “interrompre el FLA no té cap impacte en el referèndum” sinó que “perjudica els proveïdors, fonamentalment de serveis socials”. Junqueras ha recordat que “el FLA cobreix principalment el venciment del propi FLA. Per tant, si el Govern espanyol talla el FLA el que estarà tallant és el venciment del mateix FLA”. “Si el Govern vol anar en contra del referèndum, s’ha equivocat d’instrument”, ha assegurat. 
 
Durant la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, Junqueras ha insistit que quan l’Estat especula amb tallar el FLA “amenaça la part de la societat més feble. És evident que el Govern de Catalunya no fa el referèndum utilitzant els recursos del FLA. Quan l’Estat especula que tallarà el FLA el que està dient és que aturarà el bon funcionament dels proveïdors, dels serveis, dels hospitals, de les residències de gent gran...”, ha alertat. Per aquest motiu, ha apel·lat al Govern espanyol a “actuar amb la màxima responsabilitat”
 
En aquest sentit, Junqueras ha explicat que l’Estat ha requerit a 183 entitats l’enviament setmanal d’informació sobre les despeses que efectuen. “Entre aquestes entitats hi ha el Banc de Sang i Teixits. De debò ens volen fer creure que paguem un referèndum a través del Banc de Sang i Teixits? O de l’Institut Català d’Oncologia.  És que no té prou feina l’ICO tenint cura dels malalts de càncer com per dedicar-se a contestar una informació que ja és pública i coneguda i que tothom hi té accés? O el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, o el Consorci de la Façana de Sant Vicenç dels Horts, o l’Escola Superior de Música de Catalunya. Volen fer creure que aquestes entitats paguen el referèndum?”, s’ha preguntat Junqueras.  
 
Davant la possible eventualitat que l’Estat espanyol interrompi el FLA, el vicepresident ha assegurat que el Govern disposa d’un “pla de contingència de tresoreria” que permet fer front a aquests pagaments. “Les factures del mes de juliol ja han estat enviades, Si no les vol pagar que ens les retorni perquè nosaltres sí que les volem pagar, volem complir amb els proveïdors, amb els ciutadans”.
 
Sobre això, Junqueras ha recordat que no és la primera vegada que el Govern espanyol no paga factures a través del FLA. “Durant tot el primer trimestre de 2017 el Govern no va pagar cap factura a través del FLA. I hi va haver-hi algun proveïdor que no cobrés al mes de gener, febrer o març? Ni un.  Nosaltres vam assumir la nostra responsabilitat, amb eficàcia, amb rigor com hem fet sempre. Si no, no estaríem pagant a 30 dies ni la prima de risc no hauria estat baixant ininterrompudament des del gener”.
 
En aquest sentit, el vicepresident ha contrastat l’actuació “arbitrària” de l’Executiu espanyol amb la “bona gestió” econòmica del Govern: “Aquest Govern està complint amb les seves obligacions amb tothom, i el Govern espanyol n’és plenament conscient i ho ha reconegut manta vegades. Paguem a menys de 30 dies, la prima de risc no ha parat de baixar, gestionem bé la tresoreria. Tenim tota la legitimitat per exigir que el Govern actuï amb responsabilitat i no utilitzi aquestes amenaces. Hem de vetllar pels interessos dels ciutadans i pels serveis a aquests ciutadans. Esperem que el Govern no actuï de forma arbitrària posant dificultats a entitats de caire molt divers”, ha afirmat. 
 
Protecció dels funcionaris i unitat del Govern 
 

El vicepresident també ha reiterat el compromís de l’Executiu de prioritzar la protecció dels funcionaris i ha insistit que seran els membres del Govern els que assumiran totes i cadascuna de les responsabilitats relacionades amb el referèndum. En aquest sentit, el Govern es nega rotundament a facilitar la llista de funcionaris que reclama l’Executiu espanyol: “El Govern vol protegir tots els treballadors públics, i per tant són els 13 membres del Govern els que assumeixen totes les responsabilitats de les decisions que pren el Govern. Així, no facilitarem la llista de treballadors, en alguns casos laborals, que afecten 183 entitats”, ha explicat Junqueras.  

En aquest sentit, el Govern ha aprovat avui un acord en relació al dret de defensa dels membres del Govern, dels alts càrrecs i empleats públics de l’Administració de la Generalitat per tal de garantir el dret de defensa de les autoritats i personal públic en els procediments que es segueixin davant qualsevol ordre jurisdiccional, sempre que actuïn en l’exercici legítim de les seves funcions i d’acord amb els interessos generals de l’Administració de la Generalitat. 
 
En relació amb aquest “assetjament”, el portaveu Turull ha anunciat que el Govern impugnarà el nomenament de la instructora de l’expedient obert pel Tribunal de Comptes pel 9-N, ja que s’ha produït abans que acabés el termini per presentar-hi recurs en contra, i també recorrerà la personació de l’Advocat de l’Estat en el cas, així com el mateix expedient. 
       
Pel que fa a les exigències de l’Estat sobre el FLA, el vicepresident també ha detallat el procediment establert per facilitar tota la informació requerida per l’Estat i ha reiterat la disposició total del Govern a lliurar-la amb plena transparència i amb la periodicitat necessària: “El responsable de cada Departament certificarà el que calgui. El Govern espanyol ja disposa de la informació perquè se li facilita cada mes i és accessible a la web, el Govern espanyol en té ple coneixement perquè la nostra voluntat és ser el màxim transparent per demostrar als proveïdors, ciutadans i comunitat internacional que la nostra gestió és el màxim de rigorosa possible. No tenim cap problema per enviar la informació, si cal, cada dia. Ja ho fem”. 
 
“Si als membres del Govern se’ls demana que tornin a certificar aquesta informació que ja és publica, ho faran. Després es traspassarà al Departament de la  Vicepresidència i ho passarem a la interventora general perquè ho transmeti al Govern espanyol”, ha concretat Junqueras.
 
Impuls a la llei que garanteix els drets de la gent gran i millora les polítiques adreçades a aquest col·lectiu
 
En la reunió d’avui, el Govern també ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei per a l’adaptació de la societat catalana a l’envelliment. La futura normativa preveu fixar les bases que han de regir les actuacions del Govern adreçades a la gent gran. Concretament, preveu abordar la participació social i institucional d’aquest col·lectiu, promoure els seus drets, definir l’acompanyament en el trànsit a la vellesa i prevenir i protegir contra maltractaments. 
 
El Govern, a través del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha endegat aquesta iniciativa per aconseguir una millora del col·lectiu de persones grans mitjançant un catàleg que reculli els seus drets en tots el àmbits materials que els afecten. Per a fer-ho, preveu assolir una configuració de les polítiques públiques adreçades a la gent gran d’abast multidepartamental i multidisciplinari, que superi la visió fragmentada sectorial actual. Finalment, també es reforçaran els mecanismes per fer front a les situacions de maltractament envers les persones grans. 
 
Aprovada la memòria preliminar d’un Avantprojecte de llei per a la igualtat de les persones amb discapacitat sensorial quant a successions 
 
Encara en l’àmbit del benestar social, el Govern també ha aprovat la memòria preliminar d’un Avantprojecte de llei per evitar la discriminació de les persones amb discapacitat sensorial en matèria de successions. El canvi d’aquesta norma pretén eliminar les restriccions que el Codi civil estableix a les persones amb discapacitat sensorial a l’hora de realitzar actes de naturalesa successòria com atorgar testament, ordenar les últimes voluntats, o en la intervenció com a testimonis en l’atorgament d’un testament aliè, i situar-les en el mateix pla d’igualtat que les persones que no tenen discapacitats sensorials. 
 
En aquest sentit, la modificació de la norma suprimirà l’exigència de testimonis en el testament notarial quan el testador sigui una persona amb discapacitat sensorial. També suprimirà la prohibició per a les persones cegues d’atorgar un testament tancat i permetrà que les persones amb discapacitat sensorial puguin intervenir en qualitat de testimoni en l’atorgament de testament per altri.  
 
Creat el Programa per la gestió de la Renda Garantida, que permet contractar 403 persones 
 
D’altra banda, el Govern ha acordat la creació del Programa per la gestió de la Renda Garantida de Ciutadania que permetrà contractar 403 persones a data 1 de setembre per a dur a terme les tasques associades a la gestió d’aquesta prestació, com les tasques d’informació i assessorament, la recepció de demandes o la gestió de sol·licituds. 
 
El nou personal es repartirà entre les unitats i serveis encarregats de gestionar de la Renda Garantida de Ciutadania. D’aquesta manera, el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, la Direcció General d'Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l'Autoempresa, la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària i les Oficines d’Atenció Ciutadana i la Direcció General de Protecció Social rebran el reforç de professionals necessari per donar resposta al desplegament d’aquest nou dret social. Al seu torn, la millora del dimensionament dels professionals dels serveis socials associada al Contracte Programa del Departament, completarà la cobertura de necessitats.
 
Altres acords del Govern
 
Entre els acords que el Govern ha pres avui també destaquen l’impuls al decret que facilitarà que les infermeres continuïn usant i indicant medicaments i la Creació del Consell Català de l’Alimentació.  
Finalment, el Govern ha aprovat els nomenaments de Jordi Vergés i Camps com a  director general d'Anàlisi i Prospectiva del Departament de la Presidència; de Lluís Baulenas, secretari general del Departament d'Ensenyament; Antoni Massegú, nou director general de Centres Públics al Departament d’Ensenyament i Maria Dolors Portús com a  secretària general del Departament de Cultura.

2  

Imatges

Foto de la reunió del Govern. Autor: Rubén Moreno

Foto de la reunió del Govern. Autor: Rubén Moreno 7638

Foto de la roda de premsa

Foto de la roda de premsa 138

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en PDF

Acords del Govern en PDF
PDF | 552

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined