Budó
  • Durant la compareixença posterior al Consell Executiu, la portaveu Budó ha condemnat la nova causa oberta pel Tribunal de Comptes espanyol i ha recordat que la Generalitat té plenes competències en l’exercici de l’acció exterior”
  • A la reunió d’avui, el Govern ha reservat 23,2 milions per als ens locals amb l’objectiu de pal·liar l’impacte social de la Covid-19
  • L’Executiu també ha rebut el balanç d’actuacions de la Comissió per a l’Erradicació de l’Amiant a Catalunya, l’organisme creat a finals del 2019 per abordar, des d’una perspectiva transversal i de país, l’objectiu d’eliminar completament aquest material nociu a Catalunya

Després que la setmana passada el Tribunal de Comptes espanyol cités a declarar expresidents, exconsellers i una trentena d’exalts càrrecs de la Generalitat per l’acció exterior duta a terme entre els anys 2011 i 2017, el Govern ha condemnat aquesta causa i ha recordat que té “plenes competències en l’exercici de l’acció exterior” i, per tant, “ens estan sentenciant per fer allò que pertoca fer”. Així ho ha explicat la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, durant la compareixença posterior a la reunió del Consell Executiu, on ha afegit que aquest fet és una “mostra més que la repressió no té aturador i qui pensi que estàvem en un altre escenari, ja es veu que no”.  

Budó ha subratllat que “ens trobem en nova causa amb persones repressaliades, algunes d’elles doblement repressaliades que formen part d’altres processos” i que fins i tot han estat jutjades i condemnades. “Es busca arruïnar-los la vida i buscar la seva mort civil”, ha conclòs.

Durant la roda de premsa, la consellera també ha condemnat el feminicidi d’una dona a La Bisbal del Penedès, que va tenir lloc ahir presumptament a mans de la seva parella, i ha expressat el seu condol a la família de la víctima. Budó ha remarcat que “cal lluitar ara i sempre contra les violències masclistes, és una prioritat i cal abordar-la des de tots els àmbits de la nostra societat perquè ni una dona més sigui víctima d’aquestes violències masclistes pel sol fet de ser dona”.

Noves mesures per fer front a la Covid-19

 A la reunió d’aquesta setmana, el Consell Executiu ha donat avui llum verda a un nou Decret llei de mesures urgents en matèria pressupostària, fiscal, administrativa i financera per fer front als efectes derivats de la pandèmia de la Covid-19. La consellera ha explicat que “la durada de la crisi sanitària i les seves conseqüències en l’economia fan necessari adoptar noves mesures addicionals de caràcter pressupostari, tributari, i financer que complementin les que s’havien adoptat fins ara, per tal de continuar pal·liant-ne els efectes”.  

En aquest sentit, amb el Decret llei aprovat avui, pel que fa a les mesures pressupostàries, s’estableix que el 85% de la recaptació derivada de les sancions imposades pels diferents cossos policials per l’incompliment de les mesures decretades durant el primer estat d’alarma, es transfereixi als respectius ajuntaments. També ha acordat modificar el Decret Llei pel qual s'aproven mesures urgents per a la implementació i gestió dels fons procedents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència i del fons REACT-EU, amb l’objectiu de millorar la gestió i la posada en marxa dels fons Next Generation EU un cop s’hagi decidit la seva destinació i s’autoritzaran avançaments de crèdit pressupostari per agilitar l’execució dels projectes que es finançaran amb els fons europeus Next Generation EU .

Pel que fa a les mesures fiscals, entre altres, el Decret aprovat avui prorroga un any, fins al 31 de desembre del 2022, la reducció del cànon de l’aigua de càmpings, hotels i allotjaments de curta durada. L’objectiu d’aquesta mesura, ha explicat Budó, “és estimular l’activitat econòmica i la competitivitat d’un àmbit particularment afectat i castigat per l’efecte del confinament i la incertesa en l’economia del lleure com és el sector turístic”.

Sobre les mesures de caràcter financer i d’acord amb la Llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2020, si una entitat del sector públic té excedent de tresoreria a 31 de desembre, la Generalitat li ha d’aplicar una retenció pel mateix import a la transferència de l’any següent. “Davant el context actual provocat per la pandèmia, el Decret aprovat fa possible que aquesta retenció no s’apliqui, sempre que la Intervenció General ho autoritzi”, ha dit la consellera. La iniciativa respon a la voluntat del govern de permetre a aquestes entitats executar totalment el seu pressupost i ajudar a reactivar l’economia. Finalment ha autoritzat a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya a formalitzar operacions que comportin un augment del seu endeutament, fins a un màxim de 120 milions d’euros, per comprar material mòbil per a la implantació d’un nou servei de rodalies entre l’Aeroport i la ciutat de Barcelona.

Pal·liar els efectes socials i econòmics de la Covid-19

Per tal d’impulsar mesures extraordinàries per pal·liar l’impacte social de la Covid-19, el Govern ha aprovat destinar 23,2 milions d’euros al contracte programa que manté la Generalitat amb ajuntaments i consells comarcals en matèria de serveis socials, altres programes i serveis relatius al benestar social i polítiques d’igualtat. Aquests recursos “serviran per reforçar àmbits com la primària de serveis socials, els serveis d’atenció domiciliària o el sensellarisme”, ha concretat Budó. Aquesta és l’eina compartida amb entitats municipalistes que permet la prestació i la gestió de serveis socials a tot el país amb criteris de coresponsabilitat, equitat territorial, transparència i optimització dels serveis adreçats a les persones amb necessitats socials.

Defensa davant l’Estat del Decret llei que regula el fons REACT-EU

A la reunió d’aquest matí, el Govern també ha acordat encarregar a la persona que exerceix la presidència de la representació de la Generalitat de Catalunya a la Comissió Bilateral Generalitat-Estat iniciar les negociacions en relació al Decret llei pel qual s'aproven mesures urgents per a la implementació i gestió dels fons procedents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència i del fons REACT-EU per a l'Administració de la Generalitat de Catalunya i el seu sector públic. La consellera ha dit que es pren aquesta decisió “després que l’Estat hagi manifestat discrepàncies competencials en diversos articles i hagi mostrat la seva intenció de presentar un recurs d’inconstitucionalitat”. Concretament, la negociació es planteja sobre els articles 16, 17 i 31, que fan referència als models de plecs, a la tramitació dels contractes i acords marc així com a l’atribució temporal de funcions per cobrir llocs de treball conjunturals adscrits a programes que gestionin els fons europeus.

El Pont Vell de Castelló d’Empúries, bé cultural 

En l’àmbit patrimonial, l’Executiu ha declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, el Pont Vell a Castelló d’Empúries (Alt Empordà) i n’ha delimitat el seu entorn de protecció. Es tracta d’una construcció d’ús públic que actualment forma part dels equipaments viaris del municipi. És un pont originalment gòtic de 130 metres de longitud salvats per set arcades que, situat sobre el riu La Muga, comunica els seus dos marges, donant continuïtat al Camí Vell d’accés al nucli urbà.

Erradicació de l’amiant

En la sessió d’avui, el Govern ha rebut el balanç d’actuacions de la Comissió per a l’Erradicació de l’Amiant a Catalunya (CEAC), l’organisme creat a finals del 2019 per abordar, des d’una perspectiva transversal i de país, l’objectiu d’eliminar completament aquest material nociu a Catalunya el 2032, l’any límit marcat per la Unió Europea. Abans, el 2028, s’haurà d’haver netejat aquells edificis o infraestructures de caràcter públic, com ara hospitals o centres escolars. 

Així mateix, la Comissió continua treballant en l’elaboració del Pla Nacional per a l’Erradicació de l’Amiant a Catalunya, que inclou mesures com la redacció d’un avantprojecte de llei o la creació d’un cens de materials i productes que contenen amiant. L’objectiu és aprovar-lo el tercer o quart trimestre d’enguany. El Govern també ha engegat l’elaboració de l’Avantprojecte de llei per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya, la memòria preliminar de la qual ha passat per un període de consulta pública.

2  

Imatges

Reunió del Consell Executiu

Reunió del Consell Executiu 453

La portaveu Budó durant la roda de premsa

La portaveu Budó durant la roda de premsa 211

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 494