- La portaveu Plaja remarca que “és una prioritat absoluta per aquest Govern la defensa, l’ús, l’impuls i la promoció de la nostra llengua"
- Sobre el ciberatac a l’Hospital Clínic, les tasques de recuperació dels sistemes d’informació avancen “a bon ritme”, amb el 30 % ja recuperats
- La consellera Vilagrà enviarà una carta a la ministra de Transport espanyola denunciant la “deixadesa sistèmica” de Rodalies i exigint el traspàs del servei amb les inversions endarrerides
Un total de 51 de les 100 mesures aprovades fa tres mesos pel Govern per impulsar el català ja estan en execució avançada i la resta es troben en diferents estats de desenvolupament. Ho ha anunciat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, després que el Consell Executiu hagi fet el primer balanç del pla per garantir el present i el futur del català. “És una prioritat absoluta per a aquest Govern, per al conjunt de tot el Govern, la defensa, l’ús, l’impuls i la promoció de la nostra llengua”, ha remarcat Plaja.
La portaveu ha explicat que es treballa en tres àmbits per fomentar el català. El primer és desplegar les 100 mesures aprovades en el Govern monogràfic sobre el català del passat novembre. “Són la base, les primeres accions sistematitzades de tots els Departaments per avançar amb l’impuls i protecció del català”, segons Plaja.
El segon és promoure el Pacte Nacional per la Llengua, que s’hauria de signar aquest primer semestre. Segons Plaja, servirà “per revalidar el gran consens d’aquest país a favor del català” i “ser la base d’acció” per a la política lingüística dels pròxims anys “amb la voluntat compartida que el català ocupi el lloc que li pertoca”.
I el tercer àmbit d’actuació amb què treballa l’Executiu és sensibilitzar la ciutadania amb la situació real del català i “la importància d’utilitzar-lo sempre i a tot arreu, trencant prejudicis”. Aquesta part s’impulsarà, entre altres, amb una campanya institucional que el Govern presentarà aquesta tarda.
Impuls del català a la sanitat i a l’escola
L’informe sobre les 100 accions de la llengua, del Departament de Cultura, fa un repàs de totes les accions desenvolupades fins ara que van des del sector audiovisual fins a l’àmbit de la formació dels treballadors públics o el departament d’Educació i Salut.
Per exemple, des de Salut “es multiplica per deu” i s’augmenta de 30 a 300 les sessions de sensibilització per a residents sanitaris provinents de fora de Catalunya. També s’encarrega a la Secretaria de Política Lingüística la reformulació de cursos de formació per a personal sanitari, per tal que a partir d’aquest any permetin obtenir una titulació oficial. “Aquest canvi ha de permetre incentivar els professionals sanitaris a cursar els nivells inicials de català”, ha afegit la portaveu.
Des d’Educació es posa a l’abast dels centres educatius el programa d’acceleració dels usos del català. Es preveu que a final de curs uns 800 centres hagin passat pel programa, quan l’any passat van ser 200 escoles o instituts. Així mateix, per primera vegada es farà enguany l’avaluació de l’oralitat del català en les proves de competències bàsiques de l’alumnat. Aquesta mesura “posa en valor que l’alumnat sigui competent en l’ús de la llengua oral catalana i permetrà que els centres tinguin dades d’ús de l’oralitat”, ha explicat Plaja.
En el sector audiovisual, la portaveu ha subratllat que “s’hi destinen més recursos dels que s’hi han dedicat fins ara”, en especial al cinema i les plataformes. Ha explicat que s’ha doblat la línia d’ajuts al doblatge i a la subtitulació en comparació l’any passat (ara és de 4 M€) i que Cultura va dedicar 21 M€ a la producció i promoció de pel·lícules i sèries exclusivament en català el 2022.
Ciberatac al Clínic
Sobre el ciberatac a l’Hospital Clínic, la portaveu del Govern ha detallat que “les tasques de recuperació dels sistemes d’informació avancen a bon ritme i se situen entorn del 30% dels sistemes recuperats”. Així mateix, des de l’Agència de Cibersegurtat s’està treballant en un protocol que es distribuirà les pròximes hores, tant a professionals de l’Hospital Clínic com a la resta d’hospitals per a prevenir possibles estafes o ciberincidents derivats d’una eventual filtració de dades.
D’altra banda, el Govern ha encarregat a l’Agència de Ciberseguretat que elabori una proposta de protecció dels sistemes d’informació i digitals de tres eixos prioritaris per aquest Govern: salut i àmbit assistencial, educació, universitats, recerca i món local.
Incidències a Rodalies
Davant les incidències constants a Rodalies, Plaja ha anunciat que està previst que aquest dimarts la consellera Vilagrà enviï una carta a la ministra de Transports espanyola denunciant “la deixadesa sistèmica” i exigint, de nou, que es faci efectiu el traspàs de Rodalies amb les inversions endarrerides.“No hi ha excuses. Si no poden o no ho volen arreglar, que traspassin el servei i els diners, que pel Govern de Catalunya tenim clar que és una prioritat”, ha reblat Plaja.
La portaveu ha posat xifres als problemes de Rodalies: “En els darrers sis mesos, de 5 dies laborables, 4 dies l’usuari s’ha trobat una incidència”. Per Plaja, “no és acceptable que sigui la tònica general, que és fruit d’una manca d’inversió flagrant després de tant de temps”.
1