1. El document preveu 374 actuacions en els sectors del transport terrestre i la mobilitat; l’industrial i energètic; el domèstic; l’institucional i comercial; el ramader i agrícola; la planificació territorial i urbanística; el transport marítim; el transport aeri i la comunicació, recerca i investigació
  2. Sobre la sequera, la portaveu del Govern assegura que “hem de ser capaços de treballar conjuntament. I amb aquest esperit afrontem la cimera d’aquesta setmana”
  3. El Govern en ple acompanyarà demà a la consellera Serret fins al TSJC, que la jutjarà com a membre de l’executiu que va organitzar el referèndum de l’1 d’octubre

El Govern ha analitzat el Pla de qualitat de l’aire, horitzó 2027, que avui quedarà publicat al portal de participació ciutadana de la Generalitat i es tramitarà com a Decret. Així ho ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu d’aquest matí. El nou Pla, que per primer cop s’amplia més enllà de la conurbació de Barcelona (els 40 municipis del Barcelonès, del Baix Llobregat i dels dos vallesos que conformaven la Zona de Protecció Especial de l’ambient atmosfèric), s’aplicarà a tot Catalunya i estableix 84 mesures i 374 actuacions per millorar la qualitat de l’aire i la salut dels habitants de tot el país que hauran d’executar la Generalitat, les administracions locals, els gestors d’infraestructures, les empreses i la ciutadania en general.

Segons la portaveu del Govern, “les actuacions busquen reduir les emissions dels contaminants que tenen una influència important en la salut de les persones, i apropar-nos als nivells recomanats per l’Organització Mundial de la Salut”. Se segueix així la línia de la Comissió Europea (CE), que està tramitant una nova directiva relativa a la qualitat de l’aire ambient i a una atmosfera més neta a Europa, que previsiblement establirà uns valors límit de qualitat de l’aire molt més restrictius que els actuals, propers a les recomanacions de l’OMS.

Foto roda de premsa {"name":"2023/03/28/15/06/2189ea0d-413a-4846-aff4-4488f4065553.JPG","author":"Ruben Moreno","type":"0","location":"0","weight":2514471}

La portaveu Plaja ha recordat que “el Govern té la voluntat de donar resposta a tots els compromisos adquirits en aquesta matèria així com que ho facin els agents econòmics i socials en el marc de l’Acord de la Tercera Cimera de la Qualitat de l’Aire, que es va fer just ara fa un any”. Les 374 actuacions previstes s’apliquen en els sectors del transport terrestre i la mobilitat, l’industrial i energètic, el domèstic, l’institucional i comercial, el ramader i agrícola, la planificació territorial i urbanística, el transport marítim, el transport aeri, i la comunicació, recerca i investigació. També contempla actuacions en casos d’episodis d’alts nivells de contaminació.

En l’àmbit de la mobilitat, hi figuren fins a 170 actuacions, entre les que destaquen la regulació de les zones de baixes emissions (ZBE); l’establiment de mesures addicionals per a 12 corredors de mobilitat estratègics; la regulació dels llindars de persones treballadores i condicions a partir dels quals els centres de treball públics i privats hauran d’elaborar plans de desplaçament d’empresa; i l’ampliació dels requisits i la casuística d’implantacions singulars als efectes de l’elaboració dels estudis d’avaluació de la mobilitat generada.

La inversió nova total per als pressupostos de la Generalitat de Catalunya prevista per implementar en el període 2023-2027, sense incloure els costos de personal ni dels materials, és de 21,8 milions d’euros, dels quals 18,1 milions seran a càrrec del pressupost del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i 3,7 milions a càrrec dels pressupostos d’altres departaments o organismes de la Generalitat. Es calcula que els beneficis ambientals derivats de la implantació del Pla superaran amb escreix els 82 milions d’euros en termes de millora de la salut i qualitat de vida de la ciutadania, com ara la reducció de la mortalitat prematura, l’increment de l’esperança de vida o la reducció dels costos sanitaris associats a la millora de la qualitat de l’aire.

Portaveu del Govern: “la sequera és un problema de país i hem de ser capaços de treballar conjuntament. I amb aquest esperit afrontem la cimera d’aquesta setmana”

Durant la roda de premsa, la portaveu Patrícia Plaja, ha recordat que pel que fa a la sequera estem davant d’una “situació molt complexa” ja que portem 30 mesos en aquesta situació i la previsió de pluges a curt tampoc és molt esperançadora. Probablement “és el principal repte que tenim com a país properament i el Govern hi treballa des de fa molts mesos” ha dit la portaveu. Tot i això, per la portaveu del Govern, “la sequera que estem patint és severa i cal continuar posant tots els recursos que tenim per lluitar contra aquesta situació a curt termini, per resoldre aquesta sequera, i fer-ho a la vegada a llarg termini, per preparar el país per afrontar millor aquest tipus de situacions que seran molt més freqüents els propers anys”.

Segons la portaveu , “la sequera és un problema de país i com a tal, hem de ser capaços de treballar conjuntament pensant en el bé comú, des de la corresponsabilitat. I amb aquest esperit afrontem la cimera d’aquesta setmana”. La portaveu ha explicat que, de cara a la cimera del proper divendres a les 17 hores al Palau de la Generalitat, ja han començat les trobades amb els diferents grups parlamentaris per mirar de buscar solucions compartides. Ahir mateix, el Govern es va trobar amb el PSC, Junts, Comuns, CUP i ERC per començar a treballar mesures i possibles punts de consens. “Com vam fer durant la pandèmia, hem de ser capaços de treballar plegats, junts, abandonar les batalles partidistes i treballar amb la màxima responsabilitat pel bé de tots els ciutadans”, ha conclòs la portaveu del Govern.

El pla especial de sequera es va activar per primera vegada l’octubre de 2021. I des de llavors la Comissió permanent de Sequera s’ha reunit mensualment amb sessions ordinàries i unes quantes més per qüestions extraordinàries. I ja des del gener de 2022, el Govern va activar la fase de prealerta intensificant la producció de les plantes dessaladores i de reutilització per estendre tant com fos possible les reserves, com s’està aconseguint. El juliol de 2022 la dessaladora del Prat ja funcionava gairebé a màxima potència, al 85%.I a partir del mateix juliol ja van entrar en estat d’alerta les conques del Ter i Llobregat i ja hi eren Capellades i la Muga-Fluvià.

Suport del Govern a la consellera Serret al TSJC

La portaveu ha explicat que demà dimecres el Govern en ple, amb el president al capdavant, acompanyaran a la consellera Serret fins al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que la jutja com a membre de l'executiu que va organitzar el referèndum de l’1 d’octubre. Segons la portaveu Plaja, “es mostrarà així tot el suport a la consellera Serret que, com la resta de consellers condemnats o a l’exili, és víctima de la repressió de l’estat per haver complert el mandat d’organitzar un referèndum que va ser una expressió democràtica massiva i que, recordem, no és delicte”.


3  

Imatges

Fotografia de la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa (Autor: Rubén Moreno)

Fotografia de la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa (Autor: Rubén Moreno) 2514471

Fotografia de la reunió del Govern (Autor: Rubén Moreno)

Fotografia de la reunió del Govern (Autor: Rubén Moreno) 4270399

Fotografia del president Aragonès i la consellera Vilagrà durant la reunió del Govern (Autor: Rubén Moreno)

Fotografia del president Aragonès i la consellera Vilagrà durant la reunió del Govern (Autor: Rubén Moreno) 3982741

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern (PDF)

Acords del Govern (PDF)
PDF | 260649