• El portaveu qualifica l’impagament dels 759 milions de la disposició addicional tercera de fet “extraordinàriament greu” que “asfixia la capacitat d’autogovern” del país
  • Homs adverteix que davant aquesta decisió “ens hem de defensar amb totes les eines que tenim, perquè l’alternativa és no fer-ho”
  • Alerta que la decisió del Govern espanyol generarà problemes “greus de tresoreria” a la Generalitat
  • Malgrat la situació, el compromís del Govern és mantenir l’objectiu de dèficit pel 2012 en l’1’3% perquè “ens hi va la credibilitat com a país”, ha afirmat Homs
Tall de vídeo del portaveu del Govern
 
El Govern de la Generalitat ha acordat portar davant els tribunals el Govern de l’Estat com a resposta a l’impagament dels 759 milions d’euros de la Disposició Addicional Tercera de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya compromesos en el marc de la Comissió Mixta Estat-Generalitat del 19 de juliol, a més de figurar en els Pressupostos Generals de l’Estat (partida 32.01.755) per aquest 2011 i, per tant, també inclosa als comptes públics de la Generalitat per aquest exercici. El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha qualificat la decisió de l'Executiu espanyol d’ “extraordinàriament greu”, i “sense precedents en l’època democràtica en la relació institucional entre govern de l’estat espanyol i de la Generalitat”, i ha assegurat que la decisió “asfixia la capacitat d’autogovern del país”.

El Govern iniciarà accions legals perquè l’Estat pagui aquest 759 milions, i ho farà de la manera que legalment correspon, a través de la presentació del requeriment, que és el pas previ a la interposició d’un recurs contenciós administratiu. Aquestes accions legals aniran acompanyades de la denúncia davant les autoritats europees de quina  és l’actitud de l’Estat.  Homs ha argumentat que si el que es demana a les administracions europees és credibilitat i seriositat, “nosaltres ens defensarem arreu, també a Europa”, per desmentir que siguin les comunitats autònomes les que malgasten i que aquesta acusació és conseqüència del “comportament deslleial del govern espanyol”.Europa ha de conèixer que l’Estat incompleix els seus compromisos”, ha sentenciat.
 
Homs ha advertit que la decisió del Govern espanyol “generarà problemes de tresoreria greus” i que el  Departament d’Economia està treballant a fons per afrontar aquests problemes. El portaveu ha volgut fer notar que de la decisió del Govern espanyol es deriven conseqüències directes per al conjunt del país i ha insistit que són 759 milions amb els quals l'Executiu comptava disposar al desembre i que ara “per una decisió discrecional” Catalunya no tindrà. 
 
Malgrat la gravetat de la situació actual, el portaveu del Govern ha assegurat que el compromís de l’Executiu és  mantenir l’objectiu de dèficit en l’1,3 el 2012 “perquè ens hi va la credibilitat del país” i la possibilitat de continuar accedint al crèdit. “Complirem amb l’objectiu i per complir-lo farem tot el que estigui al nostre abast, fins i tot portar l’Estat als tribunals o portar l’Estat davant d’Europa”.

 

 

Acord estratègic per la competitivitat de l’economia

El Govern ha aprovat, d’acord amb una de les conclusions de la cimera econòmica del 25 de març de 2011, impulsar un nou Acord estratègic  per a la competitivitat de l’economia catalana per als anys 2012-2015. S’inspirarà en les línies d’actuació de l’Estratègia Europa 2020 i tindrà set eixos estratègics, entre ells la innovació, l’economia sostenible, les infraestructures estratègiques, una nova política empresarial o la cohesió social. La voluntat de l’Executiu és tenir el text redactat en un període de dos mesos, per consensuar-lo amb els agents econòmics i socials del país. Es tracta d'encetar una via de concertació des de la perspectiva de polítiques d’impuls de l'economia i la competitivitat.

 
 
Nova estructura del cos de Mossos d’Esquadra 
 
 
El Govern també ha donat llum verd a la nova estructura del cos de Mossos d’Esquadra. La reorganització del cos vol donar resposta als nous reptes de la seguretat a Catalunya, potenciant la planificació i la coordinació territorial.Els tres grans objectius són: Satisfer la visió de la seguretat com un pilar de l'estat del benestar i una condició inexcusable per a l'exercici dels drets i les llibertats; fer front millor als canvis estructurals de l'activitat delictiva, que també s'adapta a la globalització i el canvi tecnològic. Aprendre de les noves concepcions del funcionament de les organitzacions (la xarxa, el coneixement, la flexibilitat estructural, l'emprenedoria interna, la millora continuada).
 

Altres acords

En la reunió d'aquest matí el Consell Executiu ha aprovat altres acords com l’ampliació fins al 31 de gener del termini per tancar el procés de venda de 26 edificis de la Generalitat;  el  reglament que desplega l’impost de successions i donacions, la novetat del qual és que inclou en un únic text tota la normativa aprovada per la Generalitat sobre aquest impost, que s’havia anat disgregant. També s’ha aprovat el pla pluriennal 2012-2014 per lluitar contra la plaga de la mosca negra o obrir una línia de préstecs per als pescadors afectats per l’aturada temporal de la seva activitat.
 

2  

Imatges

Fotografia de la reunió del Consell Executiu

Fotografia de la reunió del Consell Executiu 609

El portaveu del Govern durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu

El portaveu del Govern durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu 1711

1  

Vídeos

Roda de premsa del portaveu del Govern

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 858