Conseller Nadal

El Govern amplia en 100 milions d'euros la línia ICF Creixement Empresarial per finançar projectes de fusions i adquisicions empresarials

S'ha aprovat també invertir 42 milions d'euros en noves instal·lacions per a la gestió de residus a la comarca del Segrià

query_builder   19 gener 2010 14:58

thumb_up Acords del Govern

El Govern amplia en 100 milions d'euros la línia ICF Creixement Empresarial per finançar projectes de fusions i adquisicions empresarials

S'ha aprovat també invertir 42 milions d'euros en noves instal·lacions per a la gestió de residus a la comarca del Segrià

 
  • L’objectiu d’aquest instrument financer, que compta amb una dotació actual de 300 milions d’euros, és ajudar les empreses catalanes en els processos de fusions o aliances per guanyar competitivitat
  • El conseller Nadal ha informat avui al Govern dels treballs que s’estan duent a terme per a dotar de normes de planejament a tots els municipis de Catalunya que no en tenen
  • El Govern ha acordat incloure el Baix Ebre, el Montsià i la Ribera d’Ebre en el Pla d’Iniciatives de Dinamització Comarcal (IDC) per al període 2008-2010
Tall de vídeo conseller Nadal
 
El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha comparegut aquest migdia, en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, per explicar els principals acords presos per l’executiu. Nadal ha explicat l’informe que ha presentat al Govern, que detalla el treball que s’està fent per dotar de normes de planejament urbanístic general tots els municipis de Catalunya que no comptaven amb cap mena d’ordenació urbanística general. D’un total de 946 municipis, n’hi ha 143 que no en tenen i el Govern està impulsant les seva normativa. En aquest sentit, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques ha subratllat que “a finals de maig no quedarà cap municipi català sense normes de planejament”.
 
El conseller de Política Territorial i Obres Públiques ha destacat també que el Govern ha autoritzat avui l’Institut Català de Finances (ICF) a ampliar en 100 milions d’euros la línia de préstecs ICF Creixement Empresarial, dirigida al finançament de projectes de dimensionament empresarial.
 
Aquest instrument financer té com a objectiu facilitar que un major nombre d’empreses catalanes puguin endegar processos de fusions, adquisicions o aliances estratègiques per ser més competitives en un context econòmic com l’actual. La línia va ser creada l’any 2008 i fins avui comptava amb un pressupost de 300 milions d’euros. Fins al 30 de novembre del 2009 ja s’havien formalitzat operacions per un import de 285 milions. Els destinataris d’aquesta línia són empreses amb seu social a Catalunya, amb un mínim de 5 anys de vida i una facturació de més de 10 milions d’euros anuals.
 
ICF Creixement Empresarial és una de les mesures dels “30 compromisos per a l’ocupació, el teixit econòmic i el desenvolupament social” signat el passat 21 de desembre pel Govern i els principals agents econòmics i socials de Catalunya per fer front a la crisi i reactivar l’economia.  
 
Segons Nadal, aquesta ampliació de capital de la línia ICF Creixement Empresarial respon a una de les principals línies del Govern que és la de “la creació d’ocupació, la creació de riquesa i la lluita contra la crisi”. Nadal ha recordat que cada setmana el Govern està prenent “acords en ferm que creen línies d’actuació de caràcter estratègic amb dotacions econòmiques per tal de fer front a alguns dels efectes de la crisi”.
 
Inversió per a les comarques ebrenques
 
Un altre acord adoptat per fer front als efectes de la crisi econòmica en l’àmbit de les Terres de l’Ebre és la inclusió de les comarques del Baix Ebre, el Montsià i la Ribera d’Ebre en el Pla d’Iniciatives de Dinamització Comarcal (IDC) per al període 2008-2010. D’aquesta manera les quatre comarques de les Terres de l’Ebre s’inclouen en aquest pla, com va anunciar el president de la Generalitat, José Montilla, el novembre de l’any passat. La Terra Alta ja estava inclosa al Pla des de 2008.
 
L’IDC té com a objectiu afavorir la vertebració del territori, compensar les desigualtats, i potenciar el desenvolupament de les zones amb menys dinamisme econòmic o especialment despoblades del territori, d’acord amb el que estableix el Pla de Govern 2007-2010. En el pla IDC, el Govern destinarà 3,5 milions d’euros, a raó de 500.000 euros per comarca (el Baix Ebre, el Montsià i la Ribera d’Ebre s’afegeixen a l’Anoia, el Pallars Jussà, el Ripollès i la Terra Alta).
 
Millora de la gestió de residus al Segrià
 
En un altre àmbit, el Govern ha autoritzat avui la subscripció d’un conveni de col·laboració entre l’Agència de Residus de Catalunya i el Consorci de Residus del Segrià. D’aquesta forma, el Govern finançarà la construcció del Centre de Tractament de Residus Municipals del Segrià, al municipi de Montoliu de Lleida, on ja hi ha actualment les instal·lacions de residus comarcals. El centre garantirà el màxim aprofitament dels residus generats a la comarca i donarà servei a una població de 176.618 habitants. El Govern, a través del contracte programa que té amb l’Agència de Residus de Catalunya, farà una inversió de 42,2 milions d’euros en aquestes instal·lacions.
 
El Govern ha impulsat també avui les obres de millora del sanejament de dos municipis de la comarca de la Garrotxa, concretament el de Tortellà i la Vall de Bianya. S’invertirà prop d’un milió d’euros en aquests treballs, que aportaran una millora substancial de la qualitat del medi ambient.
 
A la reunió del Govern, avui també s’ha aprovat la participació de Catalunya a l’Agrupació Europea de Cooperació Territorial Eurodistricte de l’Espai Català Transfronterer, un nou instrument jurídic que té com a objectiu facilitar, desenvolupar i fomentar la cooperació transfronterera. La finalitat d’aquest organisme és reforçar la cohesió econòmica i social, així com el desenvolupament sostenible i ecològic del territori per elaborar i portar a terme una estratègia transfronterera comuna.
 
Nadal ha explicat també, durant la roda de premsa de Govern, les actuacions que el Govern està portant a terme per ajudar a fer front a les conseqüències del sisme a Haití. El conseller ha dit que hi ha 8 professionals del SEM que treballen a la zona i que el Govern ha impulsat convenis per col·laborar a la zona amb la Creu Roja, Intermón Oxfam i Metges sense Fronteres.
 
Pel que fa a l’empadronament d’immigrants per part dels ajuntaments, el Govern recorda que el Grup de Treball del Món Local de la Taula de Ciutadania i Immigració –creada arran del Pacte Nacional per a la Immigració- va aprovar un document, el passat mes d’octubre, que recull una sèrie de recomanacions respecte els criteris a aplicar en l’empadronament de persones procedents de països tercers. El conseller Nadal ha destacat que “el Govern no admetrà cap tipus d’utilització oportunista” en aquest tema.
 
Sobre la qüestió de l’incendi d’Horta de Sant Joan del passat mes de juliol, Nadal ha afirmat que, durant la reunió setmanal, el Govern ha ratificat totes les seves actuacions i ha expressat “la seva plena confiança en el cos dels Bombers de la Generalitat”. El conseller ha destacat que el Govern ha mantingut sempre la “màxima informació i transparència”.

2  

Imatges

Fotografia Consell de Govern-Autor: Rubén Moreno

Fotografia Consell de Govern-Autor: Rubén Moreno 462

Fotografia conseller Nadal-Autor: Jordi Bedmar

Fotografia conseller Nadal-Autor: Jordi Bedmar 202

3  

Vídeos

Tall de vídeo: El conseller Nadal explica l¿evolució de la xifra de municipis que passaran a tenir planejament urbanístic

Tall de vídeo: El conseller Nadal explica que la lluita contra la crisi és un objectiu prioritari del Govern

Roda de premsa íntegra

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 535

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia