Direcció General de Comunicació

El Govern aprova un pla pioner d'equitat menstrual i climateri que preveu l'accés gratuït a productes menstruals reutilitzables per a totes les dones

El Govern aprova un pla pioner d'equitat menstrual i climateri que preveu l'accés gratuït a productes menstruals reutilitzables per a totes les dones

query_builder   7 març 2023 15:11

event_note Nota de premsa

El Govern aprova un pla pioner d'equitat menstrual i climateri que preveu l'accés gratuït a productes menstruals reutilitzables per a totes les dones

  1. Es tracta d’una acció molt ambiciosa, sense precedents en l’àmbit internacional, que arribarà potencialment a 1,8 milions de dones, és a dir, a totes les que menstruen
  2. El pla aprovat aquest dimarts preveu també instal·lar dispensadors de productes menstruals orgànics en equipaments i serveis públics, i estendre la informació i educació sobre menstruació i climateri a tota la població
  3. A través d’una seixantena d’accions, el pla té per objectiu garantir una vivència digna, lliure i saludable de la menstruació i del climateri

El Govern ha aprovat aquest dimarts el Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025, impulsat pel Departament d’Igualtat i Feminismes amb la participació de tots els departaments. Es tracta d’un pla de treball emmarcat en el desenvolupament de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, que aprofundeix en els drets reconeguts i també n’introdueix de nous, com el dret a l’equitat menstrual.

El pla conté una seixantena d’accions dirigides a garantir l’accés gratuït per a totes les dones als productes menstruals, especialment als sostenibles, i combatre els tabús i estigmes associats a la menstruació i el climateri, a través de l’educació en nombrosos àmbits i l’acompanyament amb informació de qualitat. Amb aquest pla Catalunya és, un cop més, capdavantera internacionalment en la garantia dels drets sexuals i reproductius.

El pla persegueix un triple objectiu. En primer lloc, promou la justícia de gènere, perquè busca trencar tabús i estigmes sobre la menstruació i el climateri, i perquè vetlla per la salut de les dones. En segon lloc, representa un avenç en justícia social, perquè combat la pobresa menstrual, que afecta una de cada cinc dones del país i que podria incrementar-se en el context actual d’augment del cost de la vida. Per últim, el pla contribueix a la justícia climàtica, ja que cada any a Catalunya es produeixen al voltant de 9.000 tones de productes menstruals no reutilitzables.

Es plantegen actuacions en set àrees de treball: l’educació menstrual en la infància, l’adolescència i la joventut; l’educació menstrual en l’àmbit de la intervenció sociocomunitària; l’accessibilitat a productes i espais adequats; les mesures en l’àmbit laboral; la formació de professionals; el foment de la recerca i el coneixement, i la divulgació i sensibilització.

Productes menstruals accessibles per a tothom

El pla aprovat aquest dimarts inclou diverses mesures dirigides a garantir l’accés als productes menstruals a totes les dones, així com a les persones no binàries i als homes trans* que menstruïn, i a promoure especialment l’ús dels que són reutilitzables.

Per això, s’instal·laran dispensadors de compreses i tampons de cotó orgànic en múltiples equipaments i serveis públics, disponibles per a tothom i en especial per a les dones en situació de vulnerabilitat. S’ubicaran a la xarxa de serveis del Departament d’Igualtat i Feminismes (que inclou els serveis d’informació i atenció a les dones, serveis d’intervenció especialitzada en l’atenció a les violències masclistes, serveis d’atenció integral LGTBI+ i serveis de primera acollida a les persones migrades i refugiades). També es promourà la instal·lació de dispensadors en centres educatius i universitats, equipaments juvenils (albergs o oficines joves), centres d’atenció primària, equipaments de serveis socials, centres d’atenció a les drogodependències, equipaments culturals, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya o comissaries dels Mossos d’Esquadra, entre d’altres.

A més, el pla inclou una mesura inèdita a escala internacional: l’accés gratuït a productes menstruals reutilitzables per a totes les dones que tenen la regla, que a Catalunya són aproximadament un milió vuit-centes mil. Els productes es podran recollir en punts de proximitat arreu del país, amb plena equitat territorial, on es proporcionarà també informació i assessorament per al seu ús. Es tracta d’una mesura per al país sencer, per a totes les dones, independentment d’on visquin.

La distribució gratuïta de productes menstruals sostenibles es continuarà fent també a través dels centres de secundària de tot Catalunya, amb el programa "La meva regla, les meves regles", que aquest curs arribarà a 85.500 alumnes de 3r d’ESO i 1.120 centres, i que es repetirà cada curs a partir d’ara. A més, a partir de l’any vinent s’introduiran descomptes a través del Carnet Jove i el carnet universitari per a la compra de productes menstruals sostenibles i reutilitzables.

Per facilitar l’ús de la copa menstrual, s’adaptaran i senyalitzaran els lavabos en els equipaments i espais de treball públics, inclosos els centres educatius. També s’incentivarà que ho facin altres equipaments i serveis oberts al públic d’arreu del país.

Educació, divulgació i sensibilització

El Govern garantirà l’accés gratuït als productes menstruals amb acompanyament i informació de qualitat per posar fi als mites, tabús i manca de coneixement que impedeixen tenir una vivència digna, lliure, saludable i sostenible de la menstruació i el climateri. Per això, bona part de les accions previstes en el pla són actuacions vinculades a l’educació menstrual, la divulgació de coneixements i la sensibilització.

Així, s’impulsaran diverses campanyes de sensibilització, dirigides tant al públic general com a segments concrets (com joves o el món de l’esport). L’educació menstrual s’inclourà en el currículum pedagògic de l’educació sexual per a alumnat de primària, de secundària i d’educació especial, i en tallers adreçats a les famílies. També es realitzaran tallers sobre educació menstrual i climateri en centres de formació de persones adultes, centres de justícia juvenil i centres penitenciaris, centres hospitalaris, equipaments juvenils, espais de lleure educatiu, equipaments cívics, serveis d’atenció a les dones en situació de violència masclista i serveis d’atenció a les persones LGBTI+, entre altres. En tots els casos, els continguts dels tallers tindran en compte les necessitats de cada col·lectiu (adolescents, joves, famílies, dones amb discapacitat, persones no binàries i homes trans* que menstruïn, etc.).

A més, es generaran diversos recursos pedagògics, com per exemple una motxilla amb mostres de tots els productes menstruals existents (reutilitzables i d’un sol ús), que estarà disponible en espais estratègics com els centres de recursos pedagògics del Departament d’Educació o els serveis d’informació i atenció a les dones.

Formació de professionals: efecte multiplicador en la promoció de l’equitat menstrual

Tot el treball previst en relació amb l’educació menstrual es realitzarà en aliança amb professionals de referència de diversos àmbits. Per això, el programa posa l’accent en la formació de professionals de l’educació, dels serveis de salut –tant d’atenció primària com d’atenció a la salut sexual i reproductiva–, professionals dels serveis socials que treballen amb adolescents i amb persones amb discapacitat, equips d’atenció a les dones en situació de violència masclista, i personal especialitzat en la promoció de la salut laboral. Es tracta d’agents que poden tenir un clar efecte multiplicador en la promoció i garantia del dret a l’equitat menstrual.

A la vegada, el pla preveu incorporar continguts específics sobre la salut menstrual i climatèrica en les titulacions universitàries i de formació professional de ciències de la salut, i promoure la recerca en aquest àmbit.

Salut laboral per a la menstruació i el climateri

Un altre aspecte innovador del pla és l’aposta per la salut laboral amb perspectiva de gènere, que inclou accions relacionades amb la menstruació i el climateri, tant en l’àmbit de l’Administració de la Generalitat com en el conjunt del sector privat mitjançant la concertació social. En aquest sentit, el pla fixa com a línia d’actuació continuar treballant per estendre a totes les treballadores mesures de flexibilitat horària per menstruació o climateri amb afectació a la salut, com les ja aprovades per al personal de l’Administració. També preveu adequar els diferents espais de treball segons les necessitats específiques de les treballadores que estiguin vivint el climateri com és el cas de la temperatura i la ventilació d’espais. Aquesta mesura s’incorporarà a l’Estratègia catalana de seguretat i salut laboral 2021-2026, en el marc del Consell de Relacions Laborals de Catalunya.

Feminismes
Pla de Govern
8M
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia