Consellera Budó

El Govern aprova una partida de 4,3 milions d'euros per augmentar un 1,3% les tarifes residencials per a persones amb discapacitat o malaltia mental

query_builder   15 desembre 2020 15:34

thumb_up Acords del Govern

El Govern aprova una partida de 4,3 milions d'euros per augmentar un 1,3% les tarifes residencials per a persones amb discapacitat o malaltia mental

  • L’Executiu dona llum verda a la contractació temporal de personal en el Departament d’Interior per fer front a la gestió de la pandèmia
  • El Govern destina 8,17 milions d’euros a entitats per atendre necessitats socials causades per la pandèmia de la Covid-19
  • El Govern aprova transferir 57 milions al Departament de Salut
  • La consellera Budó recorda que “depèn de tots” que les dades de la pandèmia no s’incrementin
Consellera Budó

El Govern ha aprovat un Decret llei que preveu un augment de l’1,3% addicional en les tarifes que la Generalitat paga dels mòduls de serveis residencials per a persones amb discapacitat o persones amb malaltia mental. El Govern destinarà en total 4,3 milions d’euros addicionals aquest 2020 al pagament d’aquests mòduls. Així ho ha explicat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior per explicar els acords presos per l’executiu aquest matí.  

Budó ha explicat que “s’incrementarà en aquest percentatge les tarifes que la Generalitat paga a serveis d’acolliment residencial com centres residencials, llars residència o serveis de llar amb suport per a persones amb discapacitat mental o també amb malaltia mental”. En el cas de l’assistent personal per a persones amb discapacitat física o sensorial, passaria de 12 euros l’hora a 18 euros l’hora. El finançament es fa a càrrec d’una modificació pressupostària per a dotar de crèdit les partides d’aquest decret llei, amb una dotació per a aquestes mesures que arribarà a 4,3 milions d’euros el 2020. Recordar que amb aquest nou increment addicional el total d’increment del 2020 haurà estat del 2,5%.

Contractació temporal de personal a Interior per fer front a la gestió de la pandèmia

La portaveu del Govern ha explicat que “la crisi sanitària ha col·locat els serveis públics, sobretot aquells que gestionen directament l’emergència, en una situació excepcional que s’ha hagut d’afrontar amb els recursos prèviament existents”. Budó ha assegurat que aquesta situació “ha requerit molts esforços importants per part dels treballadors públics, en som conscients i els hi reconeixem”. Per això,  segons Budó, “en tot aquest temps hem anat reforçant diferents serveis, i avui també ho fem amb l’aprovació d’un programa que permetrà al Departament d’Interior disposar de tots aquells efectius de personal indispensables per a fer front a l’impacte de la crisi sanitària en la gestió dels serveis públics que presta aquest departament”.

Aquest programa té una finalitat estrictament temporal vinculada a la gestió de la crisi sanitària i a la realització de les noves funcions que s’han hagut d’incorporar en el  Departament d’Interior. La prevenció i lluita contra l’expansió de la pandèmia ha generat un augment important i sostingut de la càrrega de feina del Departament d’Interior, que dirigeix el PROCICAT per pandèmies juntament amb al Departament de Salut. Mossos d’Esquadra, Protecció Civil de la Generalitat, Bombers de la Generalitat i altres unitats i organismes del Departament d’Interior treballen incansablement per fer front a la pandèmia. Calia reforçar aquests esforços i per això aquest acord de govern d’avui. Aquest programa tindrà un cost de 4’7 milions d’euros.

8,17 milions d’euros a entitats per atendre necessitats socials causades per la pandèmia de la Covid-19

La consellera ha explicat que les entitats socials estan tenint un paper cabdal en aquesta pandèmia i per aquest motiu el Govern els dona suport en les seves actuacions de caràcter social i en l’àmbit de l’emergència sanitària. El Govern d’avui ha aprovat tot un seguit de subvencions per valor de 8’17 milions d’euros que es repartiran en les les següents entitats: Creu Roja Catalunya (4 milions d’euros), Banc dels Aliments de Barcelona (2’4 milions d’euros), Banc dels Aliments de Girona (372.000 euros) i la Fundació Arrels (873.000 euros). A aquesta inversió se sumarà ja a les ajudes que el Govern destina al Banc dels Aliments de Tarragona (292.000 euros) i Banc dels Aliments de Lleida (190.000 euros).

Segons Budó, “aquesta inversió dona resposta a la situació actual d’emergència social que viu el país”. Amb la Creu Roja, es cobriran necessitats bàsiques d’alimentació i d’higiene de famílies amb infants i joves a càrrec, amb targetes precarregades. Les subvencions també permetran l’adquisició i distribució d’aliments per cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació a persones vulnerables, amb els 4 Bancs dels Aliments, així com l’adquisició de material, acolliment temporal i suport social per a les persones sense llar a través de la Fundació Arrels.

57 milions d’euros pel Departament de Salut

El Govern ha aprovat avui també transferir 57 milions d’euros al Departament de Salut, milions provinents del Fons de Contingència. Aquest nou increment del pressupost de Salut es destinarà íntegrament al Servei Català de la Salut, amb l’objectiu de finançar les actuacions per pal·liar els efectes de la pandèmia generada per la COVID-19. Mobilització de més recursos per combatre els efectes de la pandèmia.

Aprovats els criteris d’aplicació de la pròrroga dels pressupostos del 2020 per a l’exercici 2021

En la sessió d’avui del Consell Executiu, s’han acordat els criteris d’aplicació de la pròrroga dels pressupostos del 2020 per a l’exercici 2021, els quals seran vigents des del proper 1 de gener fins a l’aprovació i publicació dels comptes del 2021. El decret de pròrroga permet garantir el funcionament de l’administració i tota la prestació dels serveis públics a la ciutadania mentre no entri en vigor el nou pressupost pel 2021.  “L’actual decret de pròrroga s’aprova en un context excepcional derivat de l’impacte social i econòmic de la Covid-19”, tal i com ha explicat Budó. Per tant, durant la vigència de la pròrroga caldrà adaptar els pressupostos per tal d’anar-hi encabint, d’una banda, els fons extraordinaris que pugui habilitar l’Administració General de l’Estat per finançar la prestació de serveis bàsics; i, de l’altra, els fons de recuperació i resiliència procedents de la Unió Europea per aquest 2021.

En aquest sentit, el decret de pròrroga preveu que el Govern de la Generalitat pugui autoritzar generacions de crèdit per tal d’incorporar als pressupostos els nous recursos que arribin durant l’any 2021. Aquests recursos tindran prioritat en la seva tramitació. Mentre duri la pròrroga, les despeses de personal (capítol 1 del pressupost) s’ajustaran a les dotacions consignades a 31 de desembre del 2020. Pel que fa a la resta de despeses (capítols del 2 al 9), es prorroguen els crèdits inicials del 2020, a excepció d’aquells destinats a programes o actuacions que ja hagin finalitzat durant aquest 2020.

Consellera Budó:Depèn de tots que les dades no s’incrementin i patim una tercera onada

En el torn de preguntes dels periodistes, la consellera Budó ha demanat esperar els propers dies si la tendència a l’alça de les xifres de la pandèmia es confirmen o no. “Necessitem aquesta setmana, els propers dies d’observació per veure cap on van” ha assegurat la portaveu. “Depèn de tots que les dades no se’ns incrementin i patim una tercera onada” ha dit Budó que ha afegit que “les dades ens estan alertant i vull fer crida a la coresponsabilitat de tothom a complir les mesures”.

Quant als ajuts per a treballadors autònoms, Budó ha explicat que al final s’han registrat 132.000 sol·licituds que compleixen els requisits. “Això suposen 264 milions d’euros que mobilitzarem de manera immediata per fer aquesta subvenció a persones que hagin patit davallada en els seus ingressos o activitat econòmica a causa de la pandèmia” ha dit la portaveu que ha recordat que “es pagaran abans del 31 de desembre”.

Altres Acords

El Govern ha aprovat avui una subvenció de 38 milions d’euros al Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental per a l’ampliació i millora de la planta de tractament de la fracció orgànica del Centre Comarcal del Vallès Oriental. El Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental és una entitat amb personalitat jurídica pròpia que promou la millora ambiental del seu territori tenint com a finalitat la gestió dels residus municipals a través d’instal·lacions de tractament.

També s’ha acordat un subvenció de 2 milions d’euros a l’Ajuntament d’Igualada per finançar la construcció del nou edifici que acollirà els estudis universitaris en l’àmbit de Ciències de la Salut del Campus Universitari Igualada-Universitat de Lleida. El nou equipament reagruparà els estudis universitaris en l’àrea de salut que actualment s’imparteixen en dos espais diferents de la ciutat i esdevindrà un element de reactivació econòmica del territori.

Els  ajuntaments de Mont-roig del Camp i Arbeca rebran subvencions per fer front als danys ocasionats pels temporals Gloria i Dana. Budó ha recordat que aquests episodis meteorològics es van produir a l’octubre del 2019 i el gener del 2020. Concretament, Mont-roig del Camp rebrà una subvenció de 405.000 euros perquè pugui fer front a les despeses d’arranjament dels danys ocasionats pel temporal Gloria. I Arbeca rebrà concretament 712.000 euros per sufragar les despeses ocasionades pel temporal Dana. La consellera ha recordat que “aquestes subvencions s’emmarquen en les mesures acordades pel Govern de Catalunya per finançar les actuacions d’emergència realitzades pels ens locals i la inversió en reposar infraestructures i serveis municipals a conseqüència de les pluges torrencials que van caure el 2019 i el 2020”. “Vull recordar-los també i posar de relleu que crearem un nou fons de finançament per a les catàstrofes naturals, concretament el Departament de la Presidència, un fons propi per emergències sense dilacions en el temps per reparar accions que s’hagin produït arrel de catàstrofes naturals i, que malauradament amb el canvi climàtic ens hi hem d’anar acostumant  cada dia més” ha reblat Budó.

D’altra banda, el Govern també ha aprovat una subvenció d’1,6 milions d’euros a l’Oficina Regional Europea de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), per al desenvolupament de la oficina de projectes sanitaris a Catalunya. L’Oficina Regional per Europa de l’OMS, amb seu de Copenhage, té quatre oficines deslocalitzades a les ciutats de Bonn, Venècia, Atenes i Barcelona que són les responsables de diverses especificitats temàtiques.

En l’àmbit de la Recerca, el Govern ha aprovat impulsar la integració de l’activitat científica i de gestió de l’Institut d’Investigació Biomèdica August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica (FCRB). Amb la unificació de les dues institucions de recerca el Govern pretén que puguin accedir a més i millors projectes, així com una millora de l’eficiència organitzativa. Les dues institucions s’emmarquen en la recerca del Campus Clínic (Hospital Clínic de Barcelona). Aquesta futura integració s’emmarca en un procés de racionalització i simplificació del sector públic de la Generalitat de Catalunya, que en l’àmbit científic s’ha concretat en els darrers anys amb la integració de diversos centres i instituts de recerca.

Per Budó, “el marc de la col·laboració entre administracions és imprescindible, en som conscients, per intercanviar per recuperar i identificar persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista”. En aquesta línia, s’ha aprovat la subscripció d’un Protocol amb la Generalitat Valenciana en matèria de memòria democràtica per poder intercanviar perfils genètics que permetin localitzar, recuperar i identificar restes de persones desaparegudes en aquella etapa històrica. Els dos governs estan portant a terme programes similars per obrir fosses al respectiu territori i identificar-ne les restes. L’acord preveu la col·laboració en els treballs de localització, documentació, preservació i identificació de fosses, així com la reparació i la dignificació de les víctimes.

En matèria urbanística,  el Consell  Executiu ha aprovat que l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) efectuï la compra dels terrenys del futur Centre Recreatiu Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou, i la posterior venda a Hard Rock, en un màxim de dos mesos, un cop s’hagi aprovat la modificació del planejament urbanístic que empara el projecte. Cal recordar que el passat 29 de setembre de 2020, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va emetre una sentència ferma que anul·lava l’ordenació del sector principal d’aquest futur complex turístic.

L’acord pres avui pel Govern preveu la compra dels terrenys per part d’INCASÒL per un import de 120 milions d’euros, i la seva posterior venda immediata a la societat de Hard Rock que impulsa el CRT, en un termini màxim de dos mesos a comptar des de l’aprovació definitiva del nou PDU. L’operació de compravenda, a més, quedarà condicionada a què la multinacional nord-americana subscrigui una pòlissa d’assegurança que cobreixi l’eventual risc derivat de les sol·licituds de retaxació de les finques que es van expropiar en el seu moment en l’àmbit on s’ha d’implantar el CRT. L’empresa ja ha expressat el seu compromís en aquest sentit.

I en matèria urbanística també s’ha acordat la compra d’un seguit de finques situades a la plana de Vinyet, al terme municipal de Tarragona, en la zona adjacent a l’espai natural de la desembocadura del riu Gaià. L'espai no està urbanitzat i es troba en una posició estratègica de cara a protegir l'ecosistema fluvial i costaner en aquesta zona del municipi del Tarragona. Per això, el Govern considera d’indubtable l’interès general l’adquisició d’aquests terrenys per tal de protegir aquest espai d’interès natural i reserva de fauna salvatge, responent a la voluntat d’integrar al patrimoni públic un espai natural amb un potencial natural, paisatgístic, cultural i social molt singular.

També s’ha aprovat la creació de dues noves taules de mobilitat: la Taula de Mobilitat del Penedès i la Taula de Mobilitat de la Catalunya Central, que han de permetre la participació en la gestió i l’elaboració dels instruments de planificació de la mobilitat en aquests àmbits territorials.

 

2  

Imatges

Fotografia de la reunió del Govern (Autor: J. Bedmar)

Fotografia de la reunió del Govern (Autor: J. Bedmar) 350

Fotografia durant la roda de premsa per informar dels acords de Govern (Autor: J. Bedmar)

Fotografia durant la roda de premsa per informar dels acords de Govern (Autor: J. Bedmar) 104

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern 15.12.2020

Acords de Govern 15.12.2020
PDF | 360

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined