El Govern ha aprovat un Decret llei que preveu un augment de l’1,3% addicional en les tarifes que la Generalitat paga dels mòduls de serveis residencials per a persones amb discapacitat o persones amb malaltia mental. El Govern destinarà en total 4,3 milions d’euros addicionals aquest 2020 al pagament d’aquests mòduls. Així ho ha explicat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior per explicar els acords presos per l’executiu aquest matí.
Budó ha explicat que “s’incrementarà en aquest percentatge les tarifes que la Generalitat paga a serveis d’acolliment residencial com centres residencials, llars residència o serveis de llar amb suport per a persones amb discapacitat mental o també amb malaltia mental”. En el cas de l’assistent personal per a persones amb discapacitat física o sensorial, passaria de 12 euros l’hora a 18 euros l’hora. El finançament es fa a càrrec d’una modificació pressupostària per a dotar de crèdit les partides d’aquest decret llei, amb una dotació per a aquestes mesures que arribarà a 4,3 milions d’euros el 2020. Recordar que amb aquest nou increment addicional el total d’increment del 2020 haurà estat del 2,5%.
Contractació temporal de personal a Interior per fer front a la gestió de la pandèmia
La portaveu del Govern ha explicat que “la crisi sanitària ha col·locat els serveis públics, sobretot aquells que gestionen directament l’emergència, en una situació excepcional que s’ha hagut d’afrontar amb els recursos prèviament existents”. Budó ha assegurat que aquesta situació “ha requerit molts esforços importants per part dels treballadors públics, en som conscients i els hi reconeixem”. Per això, segons Budó, “en tot aquest temps hem anat reforçant diferents serveis, i avui també ho fem amb l’aprovació d’un programa que permetrà al Departament d’Interior disposar de tots aquells efectius de personal indispensables per a fer front a l’impacte de la crisi sanitària en la gestió dels serveis públics que presta aquest departament”.
Aquest programa té una finalitat estrictament temporal vinculada a la gestió de la crisi sanitària i a la realització de les noves funcions que s’han hagut d’incorporar en el Departament d’Interior. La prevenció i lluita contra l’expansió de la pandèmia ha generat un augment important i sostingut de la càrrega de feina del Departament d’Interior, que dirigeix el PROCICAT per pandèmies juntament amb al Departament de Salut. Mossos d’Esquadra, Protecció Civil de la Generalitat, Bombers de la Generalitat i altres unitats i organismes del Departament d’Interior treballen incansablement per fer front a la pandèmia. Calia reforçar aquests esforços i per això aquest acord de govern d’avui. Aquest programa tindrà un cost de 4’7 milions d’euros.
8,17 milions d’euros a entitats per atendre necessitats socials causades per la pandèmia de la Covid-19
La consellera ha explicat que les entitats socials estan tenint un paper cabdal en aquesta pandèmia i per aquest motiu el Govern els dona suport en les seves actuacions de caràcter social i en l’àmbit de l’emergència sanitària. El Govern d’avui ha aprovat tot un seguit de subvencions per valor de 8’17 milions d’euros que es repartiran en les les següents entitats: Creu Roja Catalunya (4 milions d’euros), Banc dels Aliments de Barcelona (2’4 milions d’euros), Banc dels Aliments de Girona (372.000 euros) i la Fundació Arrels (873.000 euros). A aquesta inversió se sumarà ja a les ajudes que el Govern destina al Banc dels Aliments de Tarragona (292.000 euros) i Banc dels Aliments de Lleida (190.000 euros).
Segons Budó, “aquesta inversió dona resposta a la situació actual d’emergència social que viu el país”. Amb la Creu Roja, es cobriran necessitats bàsiques d’alimentació i d’higiene de famílies amb infants i joves a càrrec, amb targetes precarregades. Les subvencions també permetran l’adquisició i distribució d’aliments per cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació a persones vulnerables, amb els 4 Bancs dels Aliments, així com l’adquisició de material, acolliment temporal i suport social per a les persones sense llar a través de la Fundació Arrels.
57 milions d’euros pel Departament de Salut
El Govern ha aprovat avui també transferir 57 milions d’euros al Departament de Salut, milions provinents del Fons de Contingència. Aquest nou increment del pressupost de Salut es destinarà íntegrament al Servei Català de la Salut, amb l’objectiu de finançar les actuacions per pal·liar els efectes de la pandèmia generada per la COVID-19. Mobilització de més recursos per combatre els efectes de la pandèmia.
Aprovats els criteris d’aplicació de la pròrroga dels pressupostos del 2020 per a l’exercici 2021
En la sessió d’avui del Consell Executiu, s’han acordat els criteris d’aplicació de la pròrroga dels pressupostos del 2020 per a l’exercici 2021, els quals seran vigents des del proper 1 de gener fins a l’aprovació i publicació dels comptes del 2021. El decret de pròrroga permet garantir el funcionament de l’administració i tota la prestació dels serveis públics a la ciutadania mentre no entri en vigor el nou pressupost pel 2021. “L’actual decret de pròrroga s’aprova en un context excepcional derivat de l’impacte social i econòmic de la Covid-19”, tal i com ha explicat Budó. Per tant, durant la vigència de la pròrroga caldrà adaptar els pressupostos per tal d’anar-hi encabint, d’una banda, els fons extraordinaris que pugui habilitar l’Administració General de l’Estat per finançar la prestació de serveis bàsics; i, de l’altra, els fons de recuperació i resiliència procedents de la Unió Europea per aquest 2021.
En aquest sentit, el decret de pròrroga preveu que el Govern de la Generalitat pugui autoritzar generacions de crèdit per tal d’incorporar als pressupostos els nous recursos que arribin durant l’any 2021. Aquests recursos tindran prioritat en la seva tramitació. Mentre duri la pròrroga, les despeses de personal (capítol 1 del pressupost) s’ajustaran a les dotacions consignades a 31 de desembre del 2020. Pel que fa a la resta de despeses (capítols del 2 al 9), es prorroguen els crèdits inicials del 2020, a excepció d’aquells destinats a programes o actuacions que ja hagin finalitzat durant aquest 2020.
Consellera Budó: “Depèn de tots que les dades no s’incrementin i patim una tercera onada”
En el torn de preguntes dels periodistes, la consellera Budó ha demanat esperar els propers dies si la tendència a l’alça de les xifres de la pandèmia es confirmen o no. “Necessitem aquesta setmana, els propers dies d’observació per veure cap on van” ha assegurat la portaveu. “Depèn de tots que les dades no se’ns incrementin i patim una tercera onada” ha dit Budó que ha afegit que “les dades ens estan alertant i vull fer crida a la coresponsabilitat de tothom a complir les mesures”.
Quant als ajuts per a treballadors autònoms, Budó ha explicat que al final s’han registrat 132.000 sol·licituds que compleixen els requisits. “Això suposen 264 milions d’euros que mobilitzarem de manera immediata per fer aquesta subvenció a persones que hagin patit davallada en els seus ingressos o activitat econòmica a causa de la pandèmia” ha dit la portaveu que ha recordat que “es pagaran abans del 31 de desembre”.