El Govern denuncia una

El Govern denuncia una "repressió econòmica" i assegura que "estarà al costat de tots els perjudicats" pel Tribunal de Comptes espanyol

query_builder   29 juny 2021 15:13

thumb_up Acords del Govern

El Govern denuncia una "repressió econòmica" i assegura que "estarà al costat de tots els perjudicats" pel Tribunal de Comptes espanyol

Portaveu
  • En referència a les fiances milionàries que reclama aquest òrgan, la portaveu del Govern ha assegurat que pretén “arruïnar famílies per crear por entre la ciutadania i els càrrecs públics que defensen legítimament la independència”.

 

  • Patrícia Plaja ha explicat que l’objectiu del president Aragonès en la reunió d’aquesta tarda amb el president espanyol és establir les “bases de la represa del diàleg i la negociació, d’igual a igual, partint del reconeixement del conflicte polític i de l’existència de dos subjectes polítics enfrontats”

 

  • El Consell Executiu d’aquesta setmana ha aprovat una rebaixa del 40% dels preus dels màsters oficials de les universitats públiques

 

Som davant d’una onada repressiva per part d’alguns dels poders de l’Estat espanyol contra una opció política, que és l’independentisme, i contra el Govern de la Generalitat de Catalunya, aquesta vegada en forma de repressió econòmica”. D’aquesta manera s’ha expressat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en referència a les fiances milionàries que demana el Tribunal de Comptes espanyol a una quarantena de càrrecs que han format part de l’executiu català. Plaja ha fet aquestes declaracions durant la compareixença posterior a la reunió setmanal del Consell Executiu, on ha afegit que aquest òrgan “pretén arruïnar famílies senceres per crear por entre la ciutadania i els càrrecs públics que defensen legítimament la independència com una opció política”.

La portaveu ha recordat que ahir el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va exigir a l’Estat “que acabi amb tota repressió, també l’econòmica” i ha assegurat que el Govern estarà “al costat de tots els perjudicats”. També ha apuntat que el Tribunal de Cuentas és un “òrgan administratiu parajudicial que busca venjança”. En aquest sentit, ha dit que l’executiu espanyol “no pot mirar cap a una altra banda davant d’accions com aquesta” perquè es tracta d’una “anomalia en un sistema democràtic”.

 

Reunió entre els presidents català i espanyol

Pel que fa a la reunió que mantindran aquesta tarda els caps de l’executiu català i espanyol al Palau de la Moncloa, la portaveu del Govern ha avançat que el president Aragonès “té previst reivindicar davant de Pedro Sánchez la fi de la repressió”, que inclou també la “nefasta decisió del Tribunal de Cuentas i el compliment del dictamen de l’informe del Consell d’Europa”. La voluntat del president Aragonès és que la trobada d’avui no sigui “de cortesia” sinó una reunió de treball. En aquest sentit, l’objectiu de la part catalana és establir les “bases de la represa del diàleg i la negociació de Catalunya i l’Estat espanyol, d’igual a igual, partint del reconeixement del conflicte polític i de l’existència de dos subjectes polítics enfrontats”.

D’una banda, el president posarà sobre la taula la “urgència” de resoldre el conflicte polític amb l’Estat i, de l’altra, qüestions de rellevància econòmica i social, com la gestió dels fons europeus i la reconstrucció post-pandèmia. Pel que fa a la qüestió política del conflicte entre Catalunya i l’Estat, Plaja ha explicat que ara cal posar sobre la taula les propostes per cada una de les parts. En aquest sentit, la catalana “recull els grans consensos del país, que son la fi de la repressió i la voluntat de decidir democràticament en un referèndum el futur del nostre país” i ha recordat que la proposta del govern espanyol “encara no la coneixem”.

Plaja ha destacat que per al Govern és important que d’aquesta reunió surti el calendari de la taula de negociació però també acordar-ne el contingut, l’ordre del dia i la metodologia per fer-la útil.

Rebaixa d’un 40% dels preus dels màsters oficials

A la reunió d’aquesta setmana, el Consell Executiu ha donat llum verda una rebaixa de fins al 40% dels preus en els màsters oficials per equiparar-los als estudis de grau el proper curs 2021-2022. És una rebaixa que s’afegeix a la global del 30% ja aplicada aquest curs. Així mateix, el decret aprovat avui continua incorporant els descomptes addicionals per als estudiants amb rendes més desfavorides a través de les beques Equitat.

D’aquesta manera, els màsters universitaris de la UB, UAB, UPC, UPF, UdL, UdG i URV passaran a tenir un preu per crèdit en primera matrícula de 27,67 euros, xifra que representa una rebaixa del 40% de la major part de màsters oficials. Pel que fa als màsters que habiliten per exercir activitats regulades, el preu per crèdit passa dels 28,82 als 27,67 euros amb una reducció del 4%. Són unes reduccions, ha especificat la portaveu, que permeten “donar resposta a la igualtat d’oportunitats i a la cohesió social, especialment en aquest moment de crisi que viu el país”.

 

Preocupació per l’evolució de la pandèmia

A la reunió d’aquest matí també s’ha analitzat la situació de la pandèmia i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha explicat que les dades dels darrers dies “no són bones i són motiu de preocupació”. En aquest sentit, la portaveu ha fet una crida a la responsabilitat de tothom, “a la salut individual i col·lectiva però també la salut entesa com a benestar psíquic i emocional per la recuperació econòmica del país”. “Si ens volem mantenir en el punt d’activitat en què som és imprescindible que prenguem totes les mesures anticovid”, ha recordat Plaja.

 

Agenda per als propers dies

La portaveu també ha donat compte dels principals actes del Govern per als propers dies. Ha avançat que aquest dijous 1 de juny a la tarda, el president Aragonès es reunirà amb el grup parlamentari de Ciutadans i, la setmana vinent, amb el Partit Popular.

El mateix dijous, el cap de l’Executiu participarà telemàticament del Regions4, en el marc del High Level Political Forum, la principal plataforma de Nacions Unides sobre desenvolupament sostenible, de la qual formen part altres governs com el d’Escòcia, Gales, Quebec, Euskadi o l’estat de SaoPaulo.

Finalment, ha explicat que demà la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, compareixerà al Parlament; dijous ho farà el conseller de Salut, Josep Maria Argimon; i divendres el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena.

2  

Imatges

Reunió del Consell Executiu

Reunió del Consell Executiu 2400

La portaveu del Govern durant la roda de premsa

La portaveu del Govern durant la roda de premsa 3807

1  

Vídeos

Vídeo de la roda de premsa de Govern (29.06.21)

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 439

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined