Acords del Govern

El Govern enceta la recta final del Pacte Nacional per a les Infraestructures amb la negociació amb agents socials i oposició

A més del Pacte, el Govern ha abordat avui l'acord pel traspàs dels serveis de Rodalia i l'impuls del corredor ferroviari mediterrani

query_builder   12 maig 2009 16:05

thumb_up Acords del Govern

El Govern enceta la recta final del Pacte Nacional per a les Infraestructures amb la negociació amb agents socials i oposició

A més del Pacte, el Govern ha abordat avui l'acord pel traspàs dels serveis de Rodalia i l'impuls del corredor ferroviari mediterrani

 
  • El Govern aprova també l’execució del Pla Nacional de l’Associacionisme i el Voluntariat per a aquest any, amb un pressupost de 41 milions d’euros i 226 actuacions previstes
  • També s’ha acordat prorrogar el conveni amb Red.es fins a la fi del 2010 per completar la digitalització de la imatge mèdica a hospitals i CAP
  • El Govern subvenciona amb 760.000 euros l’assistent personal d’una cinquantena de persones amb discapacitat física en el marc d’un programa que és pilot
 
El Govern ha analitzat avui els avenços assolits recentment en tres qüestions cabdals de cara el desenvolupament futur de les infraestructures del país i la gestió del transport: l’inici de la fase final del Pacte Nacional per a les Infraestructures després del principi d’acord a què han arribat el Govern i els tres grups parlamentaris que li donen suport, l’acord amb el Ministeri de Foment sobre el traspàs del serveis de Rodalia de Barcelona; i el nou impuls que es donarà al corredor ferroviari Mediterrani per a incloure’l al Llibre verd del transport de la Unió Europea.
 
El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, acompanyat de la directora general de Comunicació del Govern, Aurora Masip, ha comparegut, en roda de premsa, per explicar les principals consideracions, fetes avui en el Consell de Govern, sobre aquests tres punts estratègics per les infraestructures del país.
 
Pel que fa el desenvolupament del Pacte nacional per a les infraestructures, el conseller ha explicat que el Govern “dóna via lliure a negociar el document amb els agents econòmics i socials”. Es preveu que en les properes setmanes aquesta proposta sigui sotmesa al Govern per a la seva posterior signatura, que podria fer-se després de les eleccions europees del 7 de juny. Segons Nadal, el document actual “té l’acord dels cinc departaments implicats i dels tres grups parlamentaris que donen suport al Govern” i ara s’obriran les converses amb l’oposició i es reprendran amb els agents socials i econòmics implicats.
 
Sobre l’acord entre el Govern i el Ministeri de Foment de fer efectiu el proper 1 de gener de 2010 el traspàs del serveis de Rodalia de Barcelona, el conseller Nadal ha recordat que les competències que es materialitzaran amb aquest traspàs són d’una “gran transcendència per al transport públic a Catalunya”.
 
El Conseller ha explicat que les competències que s’han de transferir s’establiran en un conveni que  subscriuran Renfe i la Generalitat de Catalunya el mes de desembre d’aquest any. Durant el 2010, la Generalitat reemplaçarà a l’Administració General de l’Estat en l’actual Contracte-Programa 2006-2010, que l’Estat té subscrit amb Renfe. És previst que es creï una comissió mixta formada pel Ministeri de Foment, RENFE i la Generalitat amb l’objectiu d’establir el valor i els criteris d’actualització dels serveis transferits, així com la relació del mitjans materials i els recursos humans que hi estan adscrits.
 
Finalment, s’acorda que si l’1 de gener de 2011 “el Govern o alguna de les dues parts no estan en disposició d’acordar un nou contracte programa, a partir de l’1 de gener de 2012 el Govern de la Generalitat estarà amb les mans lliures per atribuir la prestació a un altre operador públic que no sigui Renfe o a qui cregui convenient”. És en aquest últim cas, que el contracte programa es prorrogaria un any, fins el 2012, per poder fer tot el traspàs a una altra empresa de forma correcta i sense afectar el servei.
 
D’altra banda, Adif i la Generalitat de Catalunya subscriuran un acord marc per a la utilització de la infraestructura ferroviària de Rodalia de Barcelona. Les inversions a realitzar es realitzaran d’acord amb el que estableix el Protocol subscrit el 2006 i tenint en compte el nou Pla de rodalia.
 
Impuls al corredor ferroviari mediterrani perquè sigui projecte prioritari a la Unió Europea
 
En tercer lloc, en el marc de la revisió del Llibre verd sobre xarxes transeuropees de transports, ara a consulta pública, el conseller Nadal ha recordat que el Govern ja ha presentat fa pocs dies les seves aportacions per tal que s’hi introdueixi el corredor ferroviari Mediterrani com a projecte prioritari en les xarxes de transports de la Unió Europea. En aquest sentit, el Ministeri de Foment ha assumit també aquesta petició que defensarà davant la Unió Europea i, recentment, ha iniciat la licitació de l’estudi informatiu per tal de completar-lo en el tram entre Castelló i Tarragona.
 
El Govern considera que aquesta “és una qüestió prioritària, tant pel que fa pel transport de mercaderies per terra al llarg de la costa de la mediterrània cap al centre d’Europa, com també en relació al funcionament del front aeroportuari de la mediterrània”, tal i com ha explicat el conseller Nadal.
 
El conseller ha recordat que la situació és molt diferent a la de fa mig any ja que “els posicionaments de tots els governs i de la Comissió Europea estan evolucionant en un sentit favorable”. Tant el Govern de l’Estat com la Comissió Europea han avançat en el tràmit de revisió de l’actual llibre verd, la seva voluntat de considerar com a prioritari el corredor ferroviari Mediterrani dins la xarxa europea de transport. 
 
 
41 milions d’euros per impulsar el voluntariat
 
El Govern ha aprovat el Pla d’Execució del Pla Nacional de l’Associacionisme i el Voluntariat 2008-2011 per a aquest any, amb un pressupost de més de 40.925.564 euros. Aquesta inversió permetrà realitzar un total de 226 actuacions en matèria associativa i de voluntariat per part dels diferents departaments i organismes del Govern.
 
Entres les accions destacades previstes aquest 2009 hi ha la programació de cursos de formació per a Bombers voluntaris i de formació bàsica per a voluntariat de protecció civil; cursos per a entitats en el marc de l’escola d’estiu, suport a les Associacions de Defensa Forestal, diverses subvencions destinades a entitats sense ànim de lucre per actuar en actuacions pròpies de la secretaria de Serveis Penitenciaris, la  convocatòria per a tres subvencions dirigides a entitats en l’àmbit de la salut, drogodependència i VIH/sida, i el seguiment de les activitats d’educació en el lleure on participen menors de 18 anys.
 
Millores en la digitalització de la imatge mèdica i en l’atenció als infarts i embòlies
 
El Govern ha fet avui un nou pas per avançar en el procés de digitalització de la imatge mèdica a hospitals i CAP, i completar l’anomenat Pla de digitalització de la imatge mèdica endegat al 2008, amb l’objectiu de tenir digitalitzada la totalitat de la imatge radiològica que es genera a Catalunya a finals del 2010. L’equipament tècnic necessari per digitalitzar les plaques radiològiques –el programari i el maquinari- ha estat finançat parcialment pel conveni de col·laboració entre l’entitat pública Red.es del Ministeri d’Indústria, Comerç i Consum i el Govern de la Generalitat en el marc de l’anomenat Pla Avança. És en aquest marc que el Govern ha acordat prorrogar el conveni inicial, signat l’any 2006, fins al 31 de desembre de 2010.
 
Anualment a Catalunya es realitzen set milions d’estudis radiològics. La seva digitalització millorarà l’eficàcia mèdica i l’atenció als usuaris, ja que es podrà disposar d’un sistema de còpia segur de les imatges mèdiques; compartir les imatges entre els centres a través de la història clínica compartida a Catalunya, i facilitar la creació de xarxes avançades de serveis de telemedicina i teleassistència.
 
També en l’àmbit de la salut, el Govern ha avaluat les conclusions de l’informe sobre el Pla director de les malalties de l’aparell circulatori. La principal conclusió d’aquest estudi és que els nous tractaments d’urgències han reduït els infarts i les embòlies un 2,5% cada any. Els codi Ictus i d’Infart, que tracten amb més rapidesa i eficàcia les embòlies i els atacs de cor, són les principals actuacions d’aquest Pla director. Les malalties de l’aparell circulatori són la primera causa de mort entre les dones i la segona en homes, per darrere del càncer.
 
Ajudes pel servei d’assistent personal a persones amb discapacitat física
 
El Govern subvencionarà aquest any amb 760.037 euros la Federació ECOM, entitat de referència que agrupa les principals associacions de les persones amb discapacitat física a Catalunya, perquè pugui oferir el servei d’assistent personal a 52 persones amb discapacitat física. Els beneficiaris formen part d’un programa pilot que es va posar en marxa el 2007 impulsat per l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS) del Departament d’Acció Social i Ciutadania en col·laboració amb ECOM i la Fundació Autònoma Solidària. El programa pilot serveix per recollir informació sobre el perfil i les necessitats de les persones beneficiàries de l’assistent personal.
 
Creació del Consorci del Turó de la Seu Vella de Lleida
 
El Govern ha aprovat avui la creació del Consorci del Turó de la Seu Vella de Lleida i també ha donat el vistiplau als estatuts de l’ens. El nou organisme, integrat pel Govern, a través del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, i per l’Ajuntament de Lleida, permetrà gestionar de forma comuna el conjunt monumental i optimitzar els recursos que s’hi destinen.
 
Gràcies a aquest nou Consorci, tant l’edifici central de la Seu, propietat del Govern, com l’entorn de la Seu, les muralles i el Castell de la Suda, de titularitat municipal, seran gestionats conjuntament i les dues institucions, que hi participen a parts iguals. Tant la Seu Vella com la Suda o Castell del Rei, la fortificació i el seu entorn de protecció han estat declarats béns cultural d’interès nacional.

2  

Imatges

Fotografia del Consell de Govern (Autor: Jordi Bedmar)

Fotografia del Consell de Govern (Autor: Jordi Bedmar) 487

Fotografia del conseller Nadal durant la roda de premsa (Autor: Rubén Moreno)

Fotografia del conseller Nadal durant la roda de premsa (Autor: Rubén Moreno) 1253

5  

Vídeos

Vídeo: El conseller Nadal destaca que el corredor ferroviari mediterrani és una prioritat pel Govern.

Vídeo: El conseller Nadal explica que la Comissió Europea i el Govern de l'Estat comparteixen l'interès per impulsar el corredor del Mediterrani.

Vídeo: El conseller Nadal explica que el Govern enceta la recta final del Pacte Nacional per a les Infraestructures amb converses amb agents socials i oposició.

Vídeo: El conseller Nadal detalla que a partir de 2012 el Govern pot estar en disposició de triar l'operador del servei de Rodalia.

Roda de premsa

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern (format PDF).

Acords de Govern (format PDF).
PDF | 68

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined