budó
  • En la seva reunió setmanal, el Consell Executiu ha donat suport a la declaració de l’OMS per una distribució equitativa de vacunes Covid-19 al món i, davant de la continuïtat de la pandèmia, ha ampliat el Programa transversal del Servei CatSalut, aprovat el setembre passat 

 

  • En l’àmbit educatiu, el Govern ha autoritzat ampliar la plantilla de l’INEFC per posar en marxa el nou Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport a la Seu d’Urgell (INEFC Pirineus)

 

  • A la reunió d’aquest matí, l’Executiu ha aprovat un acord per donar suport al Consorci del Museu de Lleida en la defensa de l’art i el patrimoni de la Franja i manifestar el “compromís en la defensa i protecció del patrimoni cultural” 

 

Després que aquest matí s’hagi conegut la decisió del jutge de vigilància penitenciària de retirar el tercer grau als presos polítics que són al centre penitenciari de Lledoners, el Govern ha assegurat que aquest fet “no és justícia, és venjança” ja que la retirada d’aquest “dret penitenciari” es produeix “per qui són i per allò que representen”. Així s’ha expressat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, durant la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Consell Executiu, on ha afegit que aquesta decisió “queda molt lluny del discurs que anem sentint del govern de l’Estat de diàleg i negociació” perquè la Fiscalia “és un cos jeràrquic que no té autonomia i depèn de la Fiscalia general”.


En aquest sentit, ha subratllat que “no només fa tot el possible per tancar els nostres presos i preses polítiques” sinó que també, d’una banda, vota “al costat de l’extrema dreta en el cas del suplicatori” a l’expresident Carles Puigdemont i als exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, i “amb l’altra mà demanen absolució, diàleg i negociació”.  

 

Per una distribució equitativa de vacunes

 

A la reunió d’aquest matí, el Govern ha acordat donar suport a la Vaccine Equity Declaration impulsada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que fa una crida a governs, empreses farmacèutiques, agències reguladores i líders mundials perquè uneixin esforços per accelerar la distribució de vacunes de manera equitativa a tots els països. L’objectiu d’aquesta declaració és accelerar el desenvolupament i la fabricació de vacunes Covid-19 i garantir un accés just i equitatiu a tot el món.

 

El Govern de la Generalitat comparteix plenament la necessitat de promoure i aconseguir la distribució equitativa de vacunes, especialment en situacions de pandèmia com l’actual, ja que, tal com ha declarat l’OMS, si les vacunes es distribueixen equitativament es pot contribuir a aturar la fase aguda de la pandèmia i obrir la possibilitat a reconstruir les societats i les economies. Així mateix, l'accés equitatiu mundial a la vacunació contra la Covid-19, amb la qual es protegirà especialment els treballadors de la salut i les persones que corren un major risc, és l'única manera de mitigar les repercussions de la pandèmia en la salut pública i l'economia.

 

Lluita contra la Covid-19

 

Davant la continuïtat de la pandèmia provocada per la Covid-19, el Consell Executiu ha ampliat el Programa transversal del Servei Català de la Salut (CatSalut), aprovat el setembre passat. Els riscos de rebrot i les previsions de futur en matèria de necessitats assistencials aconsellen que s’obri una segona fase en el desenvolupament d’aquest programa, amb una aportació de 6,4 milions d’euros, destinada consolidar la funció del CatSalut en la vertebració d’una resposta a la Covid-19, garantir-ne l’equitat social i l’homogeneïtat territorial en termes d’accés i suficiència en la disponibilitat de recursos. Aquest acord comporta la incorporació de 104 efectius, amb els perfils de tècnic, per tal d’intensificar la capacitat de coordinació i de tractament dels dispositius del sistema públic de salut contra la pandèmia i recuperar i millorar l’activitat assistencial ordinària.

 

Acords en matèria educativa

 

En l’àmbit educatiu, el Govern ha donat llum verda al Decret pel qual es crea el títol de la Generalitat de tècnic o tècnica en Tècniques de Dansa Urbana, i se n'estableix el currículum. En el moment actual, fruit de la col·laboració de l'Administració educativa i les entitats del sector de les danses urbanes, “es detecta la necessitat d'establir una nova titulació pròpia en Tècniques de Dansa Urbana que formi part dels ensenyaments d'arts escèniques, juntament amb les ja creades actualment”, ha explicat Budó. Amb aquest ja són set els títols propis creats per la Generalitat.

 

D’altra banda, ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei que ha de regular la composició del Consell d’Educació de Catalunya, actualment Consell Escolar de Catalunya (CEC). D’aquesta manera, es vol modificar la composició d’aquest òrgan de participació de la comunitat educativa per tal d’actualitzar-la, tenint en compte les transformacions que s’han produït en l’àmbit educatiu. Amb aquesta iniciativa es dona compliment a la Llei d’Educació de Catalunya, s’adequa normativament la composició del Consell a la realitat de la comunitat educativa del país, amb la incorporació d’entitats i institucions no representades en l’actual normativa i s’estableixen mecanismes per afavorir la flexibilització de la composició i adequar el seu funcionament a la realitat de la comunitat educativa catalana. Es pretén que la nova llei de composició del Consell Escolar de Catalunya “es fonamenti en criteris de flexibilitat, obertura i actualització, i que enumeri sectors que l’han d’integrar, amb una àmplia representació qualitativa de la comunitat educativa i dels àmbits socials relacionats amb els nivells educatius no universitaris”, ha assegurat la consellera. S’aborda també en l’avantprojecte de llei el canvi de denominació de l’actual òrgan a Consell d’Educació de Catalunya per tal d’actualitzar-lo 30 anys després de la seva creació.

 

El Govern també ha previst modificacions en l’Institut Nacional d’Educació Física (INEFC), del qual ha autoritzat l’ampliació de la plantilla com a conseqüència de la posada en funcionament del Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE) a la Seu d’Urgell (INEFC Pirineus) a partir del curs acadèmic 2021-2022, “enfocat a la formació d’esports al medi natural de muntanya i de riu”, ha concretat la portaveu. Aquest primer any 2021 es crearan onze llocs de treball de personal laboral docent amb la categoria professional de professor/a, així com quatre llocs de treball de personal laboral i vuit llocs de treball de personal funcionari amb funcions d’administració i serveis, amb l’objectiu de donar cobertura a la prestació d’aquest servei amb caràcter previ a la seva posada en funcionament.

 

En el terreny esportiu, el Consell Executiu ha autoritzat la subscripció d’un conveni entre la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Tarragona per regular, d’una banda, la utilització temporal i gratuïta de les instal·lacions del Palau d’Esports Catalunya per part del consistori tarragoní, i, de l’altra, la regularització juridicopatrimonial del solar i de les obres que conformen aquest equipament esportiu. En virtut de l’acord, el Consell Català de l’Esport (CCE) autoritza la utilització temporal i gratuïta de les instal·lacions del Palau d’Esports Catalunya per part de l’Ajuntament de Tarragona, sense que suposi cap despesa per al CCE. 

 

Defensa de l’art i del patrimoni de la Franja

 

A la reunió d’aquest matí, el Govern ha aprovat un acord per donar suport al Consorci del Museu de Lleida en la defensa de l’art i el patrimoni de la Franja i manifestar el “compromís en la defensa i protecció del patrimoni cultural”. L’objectiu, ha subratllat Budó, és doble: “d’una banda, defensar i exercir les competències en matèria de patrimoni cultural que  té atribuïdes la Generalitat que ens permetin revertir decisions que posen en perill totes aquelles accions de salvaguarda històrica que porten a terme els museus; i de l’altra, rebutjar qualsevol intent de politització en relació amb la protecció i custòdia del patrimoni cultural”.

 

Millora de l’agricultura i ramaderia

 

Per tal de millorar la transformació i comercialització de productes agrícoles i ramaders, i la mitigació del canvi climàtic en la transformació d’aliments, el Govern ha destinat 27,9 milions en ajuts. Es tracta de la darrera convocatòria del Pla de Desenvolupament Rural 2014-2022 per subvencionar dues línies d’ajut amb els objectius, d’una banda, de millorar la competitivitat de les indústries amb processos innovadors, incrementar el valor afegit dels productes agrícoles, i fomentar la internacionalització; i, de l’altra, de fomentar un ús més eficient de l’energia, l’ús de les energies renovables, de subproductes, de residus i altres matèries primeres no alimentàries per a impulsar el desenvolupament de la bioeconomia, i la reducció de gasos d’efecte hivernacle.

 

A més, per atendre la convocatòria 2021 d’ajuts per a la transformació i millora de regadius corresponent al Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR 2014-2022), l’Executiu ha destinat 18,4 milions. Aquesta línia d’ajuts vol fomentar la realització d’obres i instal·lacions de les xarxes col·lectives de reg de les Comunitats de Regants per actualitzar els regadius, ja sigui amb la modernització integral d’un regadiu existent o bé obres de millora que incrementen l’eficiència i l’estalvi d’aigua.

 

Per atendre una altra convocatòria d’ajuts, en aquest cas, aquells que estan associats al Contracte Global d’Explotació per a la mitigació del canvi climàtic, el Govern ha aprovat 16,9 milions d’euros. Aquest ajut s’emmarca en la programació europea d’acord amb el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya, i dona resposta als recursos addicionals del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), per tal de fer front a les repercussions en el sector agrícola i rural de la crisi de la Covid-19, en concret a l’Instrument de Recuperació de la Unió Europea (IRUE) del Next Generation. 

 

Altres acords

 

En l’àmbit pressupostari, el Govern també ha reservat 10,6 milions per atendre la convocatòria 2021 de subvencions per a la realització dels serveis integrals d'orientació, acompanyament i suport a la inserció de les persones amb discapacitat o trastorns mentals. Aquests serveis tenen per objectiu incrementar el grau d’ocupabilitat i la inserció laboral d’aquest col·lectiu i facilitar l’adaptació social i laboral dels treballadors i treballadores amb discapacitat amb especials dificultats d’inserció laboral en empreses del mercat ordinari de treball.

 

A més, ha destinat 3,5 milions per fer front a les despeses derivades de la signatura dels convenis de col·laboració amb l'Ajuntament de les Borges Blanques i l'Ajuntament del Pont de Suert per al finançament de la construcció de la nova seu de l'Arxiu Comarcal de les Garrigues i de l'Arxiu Comarcal de l'Alta Ribagorça. També ha assignat 500.000 euros per atendre la convocatòria 2021 de subvencions per a empreses de base tecnològica liderades per dones, amb l’objectiu d’impulsar l’emprenedoria i el lideratge femení en l’àmbit digital, i dues transferències de crèdit, una de 133.000 euros per implementar el Grau en Intel·ligència Artificial de la UAB, i una altra de 40.000 euros al Baròmetre del Sector Tecnològic de Catalunya.

 

Finalment, l’Executiu ha aprovat la modificació dels Estatuts del Banc de Sang i Teixits. Es tracta d’una empresa pública que té com a missió la prestació de serveis, la generació i transferència de coneixements, la innovació tecnològica i la creació de valor en l’assistència, la docència, la innovació i la recerca en els àmbits de l’hematologia i la medicina transfusional, reparadora i regenerativa.

2  

Imatges

Reunió del Consell Executiu

Reunió del Consell Executiu 399

La portaveu Budó durant la roda de premsa

La portaveu Budó durant la roda de premsa 194

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 469