Consellera Budó

El Govern aprova un Decret llei per donar compliment al pla de contingència de l'àmbit residencial contra la Covid-19

query_builder   28 juliol 2020 15:46

thumb_up Acords del Govern

El Govern aprova un Decret llei per donar compliment al pla de contingència de l'àmbit residencial contra la Covid-19

  • La consellera Budó ha explicat que el Departament de Salut aprovarà un pla de control de la transmissió de la Covid-19
  • La portaveu del Govern ha denunciat que “seguim en la mateixa línia de repressió”, després que la fiscalia de l’Estat hagi presentat un recurs contra el tercer grau dels presos polítics
Consellera Budó, roda de premsa (28.07.20)

El Govern de la Generalitat de Catalunya continua centrat en la lluita contra la pandèmia de la Covid-19 intentant pal·liar els seus efectes sanitaris, econòmics i socials. Per això, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha anunciat l’aprovació del Decret llei de mesures pressupostàries en relació als serveis socials de caràcter residencial i d'atenció diürna, que fa possible el Pla de Contingència per protegir l'àmbit residencial de possibles rebrots.

La consellera Budó ha explicat que “el pla inclou finançament i mesures protectores per als centres residencials i els d'atenció diürna de gent gran, persones amb discapacitat i amb problemàtica derivada de malalties mentals” i “representa una inversió de recursos, per als propers sis mesos de 50 milions d'euros”.

Per garantir les noves mesures de seguretat i protecció de les persones residents, s’ha aprovat un augment de tarifes. En concret, els serveis socials de caràcter residencial de la xarxa d’atenció pública de gent gran i per a persones amb discapacitat física o intel·lectual, des de l’1 de juliol del 2020 i mentre duri la situació d’emergència derivada de la Covid-19, cobraran 196,30 euros addicionals mensuals per plaça. La consellera ha subratllat que “els diners s’hauran de destinar al reforç del personal d’atenció directa, principalment gerocultor i personal auxiliar, pels costos addicionals per la compra de material de protecció EPI i la intensificació de les mesures addicionals d’higiene relacionades amb la Covid-19”. En el cas de llars residència, l'augment serà de 62,80 euros addicionals mensuals per plaça.

D'altra banda, el Decret preveu millorar la capacitat als serveis residencials acreditats de gent gran. En aquest sentit, “les residències disposaran d’una reserva de places lliures d’ocupació que s’acordaran amb els referents del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i del Departament de Salut, per cada àmbit territorial d’acord amb la situació i característiques de les residències”. El Govern garantirà el finançament d'aquestes places mentre romanguin buides.

Seguint en aquesta línia, els centres de dia de gent gran de la xarxa d’atenció pública percebran 60 euros addicionals per usuari i mes, corresponent al reforç del personal auxiliar d’atenció directa i a la compra d’EPI i mesures addicionals d’higiene relacionades amb la COVID-19. En el cas dels centres de dia de teràpia ocupacional i els centres d’atenció especialitzada per a persones amb discapacitats, percebran 62,80 euros addicionals per usuari i mes. I els  centres de dia ocupacionals d’inserció (SOI) per a persones amb discapacitats cobraran 31,40 euros usuari mes.

Programa de control de la Generalitat de la transmissió de la Covid-19

La consellera Budó ha explicat que el Departament de Salut aprovarà un pla de control de la transmissió de la Covid-19, que marca uns indicadors. En funció dels indicadors epidemiològics estableix uns nivells d'alerta i en funció d'aquests nivells d'alerta estableix quines són les mesures a aplicar. És a dir, “en funció de com evolucionin les dades epidemiològiques tindrem ja establert quin és el nivell d'alerta que li correspon a aquelles dades. Per tant, quines són les mesures a aplicar”.

La portaveu del Govern ha recordat que “en aquests moments ens trobem davant de deu dies cabdals, perquè la gent vol anar de vacances. Nosaltres aprofitem també per recordar que no podem abaixar la guàrdia. És molt important que actuem amb responsabilitat. És molt important que, encara que marxem de vacances, la gent garanteixi les mesures d'higiene i de seguretat marcades pel Govern de Catalunya”. Per tant, “allà on anem de vacances siguem corresponsables i apliquem també aquelles mesures que apliquem a casa nostra”. Budó ha insistit en la importància de la coresponsabilitat per evitar prendre mesures més dràstiques i ha recordat que mentre no hi hagi vacuna, “la vacuna és la distància, la higiene de mans i la mascareta”.

En aquest marc, la consellera Budó també ha anunciat que el PROCICAT aprovarà prohibir el consum compartit d’alcohol a la via pública a tot el país.

 

Aprovat el Programa de Salut Pública per enfortir el Servei d'Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya

La portaveu del Govern ha explicat que “la incertesa sobre l’evolució de l’emergència sanitària, pels diferents brots epidèmics de la malaltia al llarg del territori, ha determinat la necessitat d’adoptar mesures especials en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic” i ha evidenciat “la necessitat d’enfortir el sistema de vigilància epidemiològica”.

És per això, que el 2 de juny, el Govern va crear el Programa de salut pública per a l’estudi epidemiològic dels casos amb la COVID-19, dels contactes dels casos i del seu seguiment. “Un programa que ara requereix ser complementat per enfortir, específicament, aquest servei”, davant d’aquest nou repte en la lluita contra el coronavirus. En aquest sentit, s’incorporaran 30 efectius, que es proveiran pel període de durada del Programa, i el seu finançament anirà a càrrec dels Fons Covid-19 generats a la secció pressupostària corresponent al Fons de Contingència de la Generalitat de Catalunya.

 

Convocatòries dels plans sectorials de cultura per al cofinçament del Programa Operatiu Feder de Catalunya 2014-2020

La consellera de la Presidència ha explicat que els 7 milions d’euros del Fons de Contingència dedicats per a aquestes convocatòries, respon al fet que, entre els mesos de març i abril d’aquest anys, la Comissió Europea va modificar els reglaments dels fons europeus per oferir finançament a les administracions públiques i ajudar així pal·liar la despesa pública derivada de la pandèmia.

 

Subscripció del conveni per a l’ampliació i renovació dels espais firals de la Fira Internacional de Barcelona

El Govern ha autoritzat la subscripció a aquest conveni, que s’ha endarrerit per la pandèmia de la Covid-19 i la posterior declaració de l’estat d’alarma.

El nou conveni concreta les aportacions econòmiques que els accionistes hauran de realitzar en els propers 6 anys a Fira 2000, que és la societat que vehicula l’ampliació del recinte, per tal de portar a terme les obres en els espais firals de Gran Via i Montjuic.

La Generalitat, com accionista majoritari de Fira 2000 amb el 55,24% de la participació, el conveni preveu una aportació de 4,35 M€ durant els anys 2020 i 2021 i una altra de 83,73 M€ en el període 2022-2026.

 

Pla Economico financer de l’empresa pública Infraestructures Ferroviàries de Catalunya (Ifercat)

El Govern ha aprovat avui una modificació del Pla Economicofinancer (PEF) de l’empresa pública Infraestructures Ferroviàries de Catalunya (Ifercat) per permetre els finançaments de l’execució de diverses actuacions i l’impuls de projectes en el marc de la construcció de l’L9/L10 del metro.

 

En concret, els treballs que principalment es finançaran corresponen a tasques d’acabament de les tres estacions pendents del viaducte de la Zona Franca de l’L10 sud. Així mateix, s’impulsarà la redacció de diversos projectes d’arquitectura i instal·lacions i l’actualització d’altres d’obra civil en estacions del tram central de l’L9.

 

Subvenció a la fundació Eurecat i als seus centres adscrits

El Consell Executiu ha aprovat aquesta subvenció per un import màxim de 20 milions d’euros, amb la finalitat d’impulsar el centre tecnològic referent de Catalunya.

 

Renovació membres del Comitè Tècnic per a la Recuperació i la Identificació de Persones Desaparegudes durant la Guerra Civil i la Dictadura Franquista

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha renovat els membres d’aquest òrgan que assessora la Generalitat en la localització i la identificació de persones recuperades en fosses.

 

“Seguim en la mateixa línia de repressió que ens temen acostumats”

En l’àmbit polític, la portaveu del Govern ha assegurat que la decisió de la fiscalia de l’Estat de presentar un recurs contra el tercer grau dels presos polítics, demanant que el jutge de vigilància penitenciària els torni a classificar en segon grau, “demostra que seguim en la mateixa línia de repressió que ens tenen acostumats”. Meritxell Budó ha denunciat “aquest pas enrere” i ha recordat que “amb un Govern que es va titllar el més progressista de la història, format per PSOE i Unies Podem, ja van fer declaracions en la línia de qui depèn la Fiscalia, deixant veure que depèn l’Estat espanyol”.

En aquest sentit, la consellera ha destacat “la repressió i la judicialització de la política” i ha lamentat que no s’apliqui la llei interpretant el que sigui millor pel pres.

 

 

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 363

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined