roda de premsa del Govern

El Govern aprova el Decret de normes complementàries per a les eleccions del 14 de febrer

query_builder   22 desembre 2020 15:27

thumb_up Acords del Govern

El Govern aprova el Decret de normes complementàries per a les eleccions del 14 de febrer

Portaveu Budó i conseller Solé
  • El text incorpora algunes novetats derivades de la pandèmia de la Covid-19, com la introducció de la figura del responsable de seguretat sanitària, que hauran de designar els ajuntaments a cada local electoral, i la possibilitat de sol·licitar el vot per correu de manera telemàtica
  • Budó valora positivament el desplegament del Pla de Govern de la legislatura tot i la pandèmia i la situació de repressió
  • El curs escolar es reprendrà el dilluns 11 de gener en comptes del 8 de gener, com estava previst inicialment, per evitar contagis de Covid-19
  • El Govern també ha aprovat articular el mecanisme per assumir el cost de les trucades al 061 des de l’inici de la pandèmia a Catalunya

El Govern ha aprovat el Decret de normes complementàries de les eleccions al Parlament del proper 14 de febrer, atesa la signatura del Decret de convocatòria de les eleccions per part del vicepresident, Pere Aragonès. El text incorpora algunes novetats derivades de la pandèmia de la Covid-19, com la introducció de la figura del responsable de seguretat sanitària, que hauran de designar els ajuntaments a cada local electoral i que tindrà la funció d’assegurar durant la jornada el compliment de les mesures de salut pública aprovades pel PROCICAT, i també algunes modificacions en el vot per correu.

“Les eleccions se celebraran en plena pandèmia i per aquest motiu fa mesos que treballem intensament per garantir que siguin segures, que preservin la salut de les persones, unes eleccions que garanteixin el dret a vot per a tothom i que siguin plenament legítimes, on les candidatures puguin explicar el seu projecte polític i on el ciutadà pugui rebre tota la informació per emetre el seu vot”, ha assegurat el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Govern. Tot i això, el conseller ha remarcat que cal estar pendents de la situació epidemiològica" i per aquest motiu el 15 de gener s'avaluarà la situació sanitària per a la celebració dels comicis.

En relació amb el vot per correu, el Decret incorpora els acords de la Junta Electoral Central sobre les especificitats del vot per correu provocades per la situació sanitària, i que preveuen la possibilitat de fer una sol·licitud telemàtica del vot a partir d’un certificat digital vàlid, i el lliurament del vot al funcionari de Correus en el moment de rebre la documentació electoral, per evitar la interacció la social. En relació amb el foment de l’accessibilitat del vot, s’incorpora la possibilitat de rebre la documentació de votació en Braille directament al propi domicili per a totes aquelles persones que ho sol·licitin prèviament.

El Decret de normes complementàries afegeix també les indemnitzacions que, en forma de bestreta, rebran els ajuntaments per les despeses originades per la pandèmia, com ara les despeses de neteja i desinfecció, de subministrament de materials de protecció o les despeses de personal per assegurar el compliment de les mesures de salut pública.

El cens per a les eleccions del 14 de febrer serà el que s’hagi tancat a data 1 d’octubre, i les candidatures tindran termini per les llistes fins l’11 de gener. Dos dies més tard, les candidatures seran publicades al DOGC, i quedaran proclamades el dia 18. La campanya electoral començarà el divendres 29 de gener a les 00h i finalitzarà a la mitjanit del divendres 12 de febrer.

El Govern fixa el límit de despesa electoral de les formacions en 0,40euros/habitant

El Govern ha aprovat també el Decret de subvencions i compatibilitat electoral. Com és habitual, l’Executiu subvencionarà les despeses dels partits polítics, federacions, coalicions o agrupacions d’electorals amb motiu de les eleccions del 14 de febrer. Concretament, s’estableix una aportació de 16.101,60€ per escó obtingut, 0,61€ per vot aconseguit per cada formació política en les circumscripcions on com a mínim hagi obtingut un escó, i 0,20€ per cada elector d’una circumscripció electoral (sempre que la candidatura hagi obtingut com a mínim un escó i aconsegueixi formar grup parlamentari) per a les despeses originades per la tramesa directa de sobres i paperetes electorals, propaganda i publicitat.

Novament, el Decret inclou un límit de despesa que no podrà superar qualsevol formació política que es presenti a les eleccions, que queda fixat en 0,40€ per habitant de la població de dret.

Budó valora positivament el desplegament del Pla de Govern de la legislatura tot i la pandèmia i la situació de repressió

Un cop han estat convocades les eleccions al Parlament de Catalunya, el Govern ha analitzat avui l’informe de Balanç del Pla de Govern de la XII Legislatura, que fa un repàs de l’acció governamental d’aquest mandat. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, n’ha fet una valoració positiva tot i les dificultats a què ha hagut de fer front l’Executiu:

“Ha estat una legislatura escapçada per davant i per darrere per la repressió de l’Estat. Va començar amb el 155. Va continuar amb un judici i una sentència vergonyant que ha portat a la presó i a l’exili el Govern legítim per l’exercici de la democràcia. I ha acabat abans d’hora, i de forma sobtada, com a conseqüència de la inhabilitació del President Torra per part del Tribunal Suprem per defensar la llibertat d’expressió. Tot i així, el Govern valora el grau de desplegament del Pla de Govern assolit en aquesta legislatura tot i haver estat més breu del previst”, ha destacat.

L’altra gran qüestió que ha marcat la legislatura ha estat la pandèmia de la Covid-19. En aquest sentit, Budó ha volgut manifestar, un cop més, el “reconeixement” del Govern als col·lectius professionals més directament afectats per la pandèmia “per la seva dedicació i el seu esforç”, que han estat i segueixen sent “clau” en el combat contra la pandèmia. La portaveu del Govern també ha expressat el reconeixement al món local “per l’actitud i la col·laboració que ha demostrat en tot moment durant aquests mesos”, i ha fet extensiu aquest reconeixement al conjunt de la ciutadania “per l’actitud de responsabilitat malgrat la duresa d’algunes de les mesures que ha calgut adoptar i que encara són necessàries”. Així mateix, la consellera ha transmès “un record molt especial” a totes aquelles persones que han perdut éssers estimats.

També en relació amb la Covid-19, Budó ha volgut agrair en nom del Govern “el gran gest de solidaritat” que va tornar a dur a terme Catalunya en aquesta edició de la Marató de TV3. “Som conscients dels moments de dificultat, dels moments de patiment que la població està vivint i malgrat això, i malgrat aquests temps difícils que estem vivint, un cop més hem demostrat que hem tornat a fer possible aquest gran gest de solidaritat que ja caracteritza des de fa tants i tants anys el nostre país. Per tant, en nom del Govern de Catalunya gràcies, de debò, de tot cor”.

Finalment, la consellera ha fet una crida a “no abaixar la guàrdia” davant l’inici imminent de la campanya de vacunació: “La vacuna de ben segur que ens donarà la immunitat necessària per recuperar la normalitat a les nostres vides, però encara no hi hem arribat i cal mantenir la prudència”, ha alertat.

Altres acords aprovats pel Govern

Decret Llei de represa de l’activitat escolar per al segon trimestre del curs 2020-2021

El curs escolar es reprendrà el dilluns 11 de gener en comptes del 8 de gener, com estava previst inicialment. Aquesta mesura té un caràcter preventiu per evitar contagis de Covid-19 els primers dies de represa del curs. D’aquesta manera, i segons determinen els experts sanitaris, es vol disposar de tres dies més en els quals les persones que puguin haver estat contagiades durant les vacances no contactin amb la resta de membres del centre educatiu fins tres dies després i, per tant, disminuir el risc de contagi. El Decret llei aprovat avui també faculta el Departament d’Educació perquè, en funció de l’evolució de les dades epidemiològiques i d’acord amb les indicacions de les autoritats sanitàries, pugui modificar l’inici de l’activitat escolar del segon i tercer trimestre d’aquest curs; i faci les modificacions corresponents en el calendari escolar

Transferències del Fons de Contingència per fer front a l’impacte de la crisi sanitària de la Covid-19

En la reunió d’avui, el Govern ha acordat transferir 138 milions d’euros al pressupost del Departament de Territori i Sostenibilitat per atendre l'impacte de la crisi sanitària de la COVID-19 en el transport públic, un àmbit molt afectat durant tots aquests mesos.

Així mateix, també es transferiran 16,6 milions d’euros per cobrir el dèficit de les universitats públiques ocasionat per la disminució d’ingressos i l’augment de la despesa, derivat de la crisi de la Covid-19.D’aquesta manera, i des de l’inici de la pandèmia, el Govern haurà transferit 36,7 milions d’euros al sistema universitari català per pal·liar les conseqüències derivades de la pandèmia.

En tercer lloc, el Govern ha concedit una subvenció de 2,5 milions d’euros al Consell General de Cambres de Catalunya per donar resposta a les necessitats que l’impacte de la Covid-19 ha generat en el teixit empresarial del país. Aquests recursos han de permetre a les cambres prestar nous serveis de suport a les empreses que han estat afectades per aquesta pandèmia.

El Govern articula el mecanisme per assumir el cost de les trucades al 061 des de l’inici de la pandèmia a Catalunya

El Govern ha aprovat autoritzar els departaments de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, de Polítiques Digitals i Administracions Públiques i de Salut a signar un conveni amb les empreses operadores de telefonia, a través del qual l’Executiu assumirà el cost de les trucades al 061 mentre siguin vigents les mesures establertes pel PROCICAT. El conveni se subscriurà amb totes les operadores del mercat, incloses les companyies que el 20 de març del 2020 van signar l’Acord per a la competitivitat de les persones i empreses amb l’Estat, és a dir, que beneficiarà tots els usuaris d’aquest servei, independentment de quina sigui la seva empresa subministradora de telefonia. Amb el nou mecanisme, les operadores no hauran d’assumir pèrdues perquè la Generalitat arbitrarà aquest instrument compensatori per protegir la ciutadania durant els mesos que duri la pandèmia.

El cost estimat de la mesura, que en tots els casos preveu la gratuïtat de la línia fins al juny del 2021, és d’uns 900.000 euros, que seran assumits íntegrament per la Generalitat de Catalunya.

El Govern atorga 460.000 euros l’Ajuntament de Lleida per finançar els equipaments destinats a persones amb Covid-19

El Govern ha concedit una subvenció de 461.130 euros a l’Ajuntament de Lleida per sufragar les despeses derivades de la necessitat extraordinària de posar en funcionament equipaments per aïllar persones afectades a partir de l’1 de maig d’enguany pel rebrot de la Covid-19. •   El consistori va realitzar actuacions extraordinàries per assistir persones temporeres arribades a la comarca buscant feina de recol·lecció de fruita i davant el brot virulent del virus a la comarca.

El Govern aprova una subvenció de 513.000 euros per a la promoció escolar de l’alumnat del poble gitano

El Govern ha aprovat una subvenció de 513.000 euros per a la promoció escolar de l’alumnat del poble gitano. Aquest ajut s’atorga a la Fundació Privada Pere Closa, amb l’objectiu de desenvolupar el Projecte de promoció escolar per al curs actual 2020-2021. El curs actual ja són 145 els centres que formen part del Projecte, 47 dels quals s’impulsen per primera vegada el curs actual. Fins a finals del passat curs escolar, el projecte de promoció escolar va permetre atendre 1.510 alumnes, 957 d’infantil i primària i 553 de secundària i postobligatòria, i 1.057 famílies.

El Govern aprova que les associacions i les fundacions puguin reunir-se i adoptar acords per videoconferència fins al 31 de desembre de 2021

El Govern ha aprovat un Decret llei que faculta les associacions i les fundacions per reunir-se i adoptar acords per videoconferència i altres mitjans telemàtics fins al 31 de desembre de 2021, encara que els seus estatuts no ho estableixin. Es tracta d’una mesura del Departament de Justícia per facilitar que les entitats puguin desenvolupar la seva activitat i fer front a les obligacions legals en el context de pandèmia. Aquest Decret modifica l’anterior, que donava l’opció d’arribar a acords de forma telemàtica fins al 31 de desembre de 2020.

El Govern impulsa el Hub del coneixement del Barcelonès Nord a la zona de les Tres Xemeneies amb els ajuntaments de Badalona i Sant Adrià del Besòs

Catalunya té dificultats per generar innovació si ens atenem als indicadors de competitivitat europeus. Aquest alt nivell de recerca no s’ha transformat suficientment en valor econòmic i en valor social. Cal, per tant, abordar els reptes en transferència de tecnologia per tal d’aconseguir un ecosistema d’innovació robust i competitiu.

Per aquest motiu, avui el Govern ha aprovat impulsar la creació d’un fons d’inversió publicoprivat amb l’objectiu de fomentar la transferència de la recerca que es fa a Catalunya i millorar l’índex d’innovació, que actualment se situa per sota de la mitjana europea. Es tracta del Deep Tech Discovery Fund, un nou instrument financer que contribuirà a mobilitzar capital privat en inversions en R+D+I a Catalunya. Tindrà un finançament estimat de 80 milions d’euros entre 2021 i 2025, i el 60% d’aquesta despesa serà d’aportació pública.

Ajuts als municipis afectats pel Dana i el Gloria

Finalment, el Govern ha aprovat una subvenció de 647.000 euros a l’Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor (Vallès Oriental) perquè pugui fer front a les despeses d’arranjament dels danys provocats pel temporal Gloria dels dies 20 a 26 de gener, i dos ajuts a l’Ajuntament de Vinaixa (les Garrigues) per valor de 382.887 euros, i a l’Ajuntament de Montblanc (Conca de Barberà), d’1,5 milions, per sufragar les despeses ocasionades pel temporal  Dana que es va patir a l’octubre de 2019.

Aquestes subvencions s’emmarquen en les mesures acordades per l’Executiu per finançar les actuacions d’emergència realitzades pels ens locals i la inversió en reposar infraestructures i serveis municipals a conseqüència de les pluges torrencials que van caure a finals d’octubre de 2019 i del temporal de finals de gener de 2020. Aquests ajuts compten amb un import global de 14 milions d’euros.

2  

Imatges

Foto de la reunió del Govern (Jordi Bedmar)

Foto de la reunió del Govern (Jordi Bedmar) 391

Foto de la roda de premsa (Jordi Bedmar)

Foto de la roda de premsa (Jordi Bedmar) 150

2  

Fitxers adjunts

Balanç de legislatura

Balanç de legislatura
PDF | 1997

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 182

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined