Conseller Nadal

El Govern impulsa la setena convocatòria de la Llei de barris

S'ha aprovat destinar 99 milions d'euros per aquesta nova convocatòria de la Llei de barris, amb l'objectiu d'arribar als 140 municipis amb projectes de rehabilitació

query_builder   16 febrer 2010 17:06

thumb_up Acords del Govern

El Govern impulsa la setena convocatòria de la Llei de barris

S'ha aprovat destinar 99 milions d'euros per aquesta nova convocatòria de la Llei de barris, amb l'objectiu d'arribar als 140 municipis amb projectes de rehabilitació

   
  • El Govern ha impulsat la segona convocatòria d’ajuts de la Llei de millora d’urbanitzacions dotada amb 9,9 milions d’euros                                
  • S’han aprovat també ajuts per actualitzar i redactar plans urbanístics municipals, per a millorar els accessos a les estacions de muntanya i a actuacions paisatgístiques i al litoral, i per a la millora del transport urbà de viatgers
  • També ha aprovat la convocatòria del 2010 del Pla únic d’obres i serveis de Catalunya (PUOSC)
  • El Govern ha donat llum verd a la creació de la Comissió del sistema de formació i qualificació professional
El conseller Nadal destaca que amb la setena convocatòria de la Llei de barris el Govern arribarà a 140 barris a tot Catalunya
Nadal destaca que amb la setena convocatòria de la Llei de barris el Govern arribarà a 140 barris
El Govern ha aprovat avui destinar 99 milions d’euros per a la setena convocatòria d’ajuts de la Llei de barris, que es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya en les properes setmanes. Així ho ha explicat, en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, que ha afegit que amb aquesta convocatòria “encetem una nova etapa que ha de significar arribar a 140 barris a tot Catalunya amb projectes de rehabilitació i ha de permetre arribar a una inversió d’entre els 1.350 i els 1.400 milions d’euros”.
 
Aquesta convocatòria, com la passada, permetrà nous projectes de rehabilitació integral a barris, facilitarà l’entrada de municipis petits i possibilitarà que barris que ja han acabat els seus projectes puguin seguir gaudint d’inversió pública. Segons ha explicat Nadal, el conjunt del programa abasta 100 projectes de barris i 15 projectes de municipis de menys de 10.000 habitants que “beneficien a un milió de persones, és a dir, al 13% de la població de Catalunya”.
 
En aquesta setena convocatòria, es destinaran 60 milions d’euros a donar entrada a nous municipis al Programa ordinari de barris,  30 milions d’euros per al programa “Viles amb projectes” –es segueixen impulsant programes de rehabilitació integral en municipis de menys de 10.000 habitants-, i es reservaran 9 milions d’euros per a la signatura de contractes de barri. Aquest últim instrument estarà adreçat als ajuntaments que hagin completat els projectes de rehabilitació escollits en les sis convocatòries resoltes fins ara.
 
En les sis convocatòries de barris resoltes fins ara, el 52% són nuclis antics, el 27% són polígons d’habitatges construïts en la dècada 1960-70, i el 21% restant corresponen a àrees d’urbanització marginal en zones sense planejament previ. Segons Nadal, el volum més gran de despesa es concentra en l’espai públic, tot i que ha recordat que “la Llei de barris té vocació integral” i inclou programes d’impuls de les noves tecnologies, d’eliminació de barreres arquitectòniques, d’atenció a la gent gran i als joves, programes d’integració, d’igualtat i de dinamització econòmica, entre d’altres.
 
9,9 milions d’euros per a la millora d’urbanitzacions
 
El Govern ha aprovat avui destinar 9,9 milions d’euros a la segona convocatòria d’ajuts de la Llei d’urbanitzacions amb dèficits urbanístics. El 18 de desembre passat ja es va adjudicar la primera convocatòria d’ajuts, amb una inversió de 9,9 milions d’euros previstos per la Llei de regularització i millora d’urbanitzacions amb dèficits urbanístics, aprovada ara fa un any pel Parlament.
 
A la primera convocatòria es van poder acollir 36 urbanitzacions de tot Catalunya. Amb anterioritat a l’aprovació de la Llei, i durant la seva tramitació parlamentària, el Govern va posar en marxa un pla pilot amb el que es van impulsar actuacions a 10 municipis. El conseller Nadal ha explicat que amb aquestes actuacions i la convocatòria que ara s’obre “s’haurà pogut arribar a 100 urbanitzacions a tot Catalunya”.
 
Ajuts per plans urbanístics municipals, per a la millora d’ accessos a les estacions de muntanya i per al transport urbà de viatgers
 
El Govern ha aprovat avui obrir una convocatòria d’ajuts amb un import de 3 milions d’euros per a cofinançar la redacció de plans d’ordenació urbanística i plans urbanístics derivats de la iniciativa pública. Aquests ajuts s’emmarquen en el programa de foment del planejament per millorar les condicions urbanístiques dels municipis catalans i facilitar la generació de sòl urbanitzable, tot garantint un desenvolupament sostenible.
 
Una altra partida aprovada avui pel Govern és la que permetrà obrir una convocatòriad’ajuts, d’un import de 600.000 euros, per a la millora dels accessos a les estacions d’esquí. També s’ha aprovat la nova convocatòria d’ajuts per a la rehabilitació de les colònies industrials del riu Llobregat, per un valor de 900.000 euros, i ajuts per a la creació i la millora de paisatges arbrats, que rebrà enguany 900.000 euros. Igualment, el Govern ha acordat destinar 1,2 milions d’euros a cofinançar actuacions de restauració paisatgística en municipis costaners.
 
D’altra banda, el Govern ha aprovat atorgar ajuts per un import d’1,1 milions d’euros als municipis d’arreu de Catalunya, tant als de l’àmbit de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) com als que no en formen part, que promoguin la millora de la qualitat i la prestació dels serveis del transport públic. Així mateix, s’ha acordat destinar 500.000 euros per dur a terme activitats formatives en el sector del transport i la logística.
 
El Govern ha aprovat dins del marc del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (PUOSC) 2008-2012, el pla anual del 2010. Es realitzaran inversions en obra pública per un total de 471,6 milions d'euros per a la realització de 1.077 projectes repartits per tot el territori. Les subvencions suposen 174 milions d'euros, la xifra més alta aprovada mai en una anualitat del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya. Segons Nadal, el Govern ha respost “com mai amb la dotació en plans i programes d’atenció a la ciutadania”. “Mai abans cap altre govern ha fet tants hospitals, escoles, jutjats, presons, centres d’atenció, residències, autovies, túnels de metro”, ha dit el conseller.
 
Impuls a la qualificació professional i a l’educació

El Govern ha aprovat avui la creació de la Comissió del sistema de formació i qualificació professional, un ens que permetrà planificar, avaluar i coordinar les polítiques de formació i qualificació professionals. L’objectiu principal és fomentar la formació i la qualificació de les persones com a mesura per fer front a l’actual situació del mercat de treball i als reptes de competitivitat econòmica i cohesió social. La iniciativa forma part d’un dels “30 compromisos per a l’ocupació, el teixit econòmic i el desenvolupament social a Catalunya”, subscrit pel Govern i els agents socials.
 
També en l’àmbit de l’educació i la formació, el Govern ha aprovat destinar 35,1 milions d’euros en una sèrie de subvencions plurianuals -per un període de dos anys o un curs escolar- per a famílies, ajuntaments i centres. Es tracta d’una convocatòria única que suposa unificar tots els ajuts que el Departament d’Educació destina a centres escolars, famílies, alumnes, associacions i ajuntaments.  
 
El curs passat les subvencions de la convocatòria única van beneficiar un total de 520.492 alumnes. Les activitats amb més demanda les subvencions per als projectes d’innovació educativa (142.800 alumnes beneficiats) i el Pla Experimental de Llengües Estrangeres (110.456 alumnes beneficiats).
 
Primer Pla d’instal·lacions de residus municipals de Catalunya
 
El Govern ha aprovat avui el Decret que aprova el Pla territorial sectorial d’infraestructures de gestió de residus municipals, el primer pla d’aquestes característiques que s’aprova a Catalunya i que es basa en la normativa de residus aprovada per unanimitat al Parlament l’any 2008.
 
El Pla preveu 109 actuacions concretes arreu del territori, algunes de millora en plantes existents i altres de construcció de noves instal·lacions. El pla suposa una inversió de 984 milions d’euros i s’estima que les obres emmarcades en el pla crearan 5.000 llocs de treball durant la fase d’execució i 2.500 més quan estiguin en funcionament les diferents instal·lacions
El conseller Nadal subratlla que mai com ara un govern havia fet tantes inversions públiques
Nadal subratlla que mai com ara un govern havia fet tantes inversions públiques
Donant resposta als reptes de l’Estat de benestar
 
Durant la roda de premsa i després d’explicar totes les inversions destinades a ajuts i subvencions aprovades avui pel Govern, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha afirmat que tot té “una orientació específica a completar el pla de Govern i a respondre amb iniciatives concretes i actuacions molt determinades -en la situació actual de crisi econòmica- per tal d’afavorir la creació d’ocupació de qualitat i donar la màxima ocupació possible a les empreses que treballen en l’àmbit de l’obra pública”. El conseller ha afegit que tot això es fa “en plena col·laboració amb el món municipal”.
 
 
Altres Acords
 
En l’àmbit de la millora del subministrament i la millora de la qualitat de l’aigua, el Govern ha aprovat impulsar la construcció d’un dipòsit d’aigua a Artés, al Bages, i la construcció de més de 5,5 quilòmetres de canonades i dues estacions de bombament a Piera, a l’Anoia.
 
D’altra banda, el Govern ha acordat cedir vuit pisos -que la Generalitat ha rebut procedents d’herències intestades a entitats sense ànim de lucre- per acollir persones amb necessitats econòmiques i socials especials. Els habitatges, sis dels quals estan situats a la ciutat de Barcelona i els altres dos als municipis de Canovelles i de Montcada i Reixach, estaran tutelats per la Fundació Caixa Catalunya i la Fundació Jubert Figueras.
 
El Govern també ha aprovat avui un conveni amb el Ministeri de Ciència i Innovació, en relació amb el programa I3, d’incentivació de la incorporació i intensificació de l’activitat investigadora, gràcies al qual rebrà del Ministeri 6,1 milions d’euros durant els anys 2010 i 2011. Aquests diners es destinaran a ajuts per als centres de recerca i universitats que ofereixin un lloc de treball estable als investigadors del programa Ramón y Cajal, als quals se’ls acaba el contracte després de cinc anys.
 
El Consell de Govern ha autoritzatAVANÇSA, Empresa de Promoció i Localització Industrial de Catalunya, a dur a terme una aportació d’un milió d’euros a la companyia Mapro Sistemas de Ensayo, de la qual passa a controlar el 24,97% del capital social. AVANÇSA és una societat íntegrament participada per la Generalitat que està compromesa amb l’impuls econòmic de Catalunya orientat envers la denominada “nova indústria” i el seu valor afegit.  
 
També s’ha autoritzat a l'Institut Català del Crèdit Agrari (ICCA) a atorgar préstecs per al finançament d’explotacions agràries del sector de la fruita dolça, que han sofert una forta davallada de renda en la darrera campanya, i a obrir dues línies de préstecs destinades a avançar l’ajut per a la paralització temporal de l’activitat pesquera de la flota d’arrossegament dels ports de Girona i Barcelona.
 
El Govern ha acordat també destinar 2,3 milions d’euros a les obres de restauració del sector central o cenobític de la Cartoixa d’Escaladei, al municipi de la Morera de Montsant (Priorat). Aquesta inversió es farà efectiva en diferents anualitats entre el 2010 i el 2013.
 
D’entre els acords aprovats, destaca també que el Govern i la República d’Argentina signaran properament un memoràndum d’entesa per potenciar les relacions institucionals i econòmiques entre els dos països. D’aquesta manera, Catalunya i l’Argentina cooperaran en àmbits considerats d’interès comú, amb especial incidència en l’econòmic i empresarial.

2  

Imatges

El conseller Nadal durant la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno

El conseller Nadal durant la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno 523

Foto del consell de Govern. Autor: Rubén Moreno

Foto del consell de Govern. Autor: Rubén Moreno 570

4  

Vídeos

Roda de premsa íntegra

El conseller Nadal destaca que amb la setena convocatòria de la Llei de barris el Govern arribarà a 140 barris a tot Catalunya

Nadal remarca que els ajuts de la Llei de barris ja beneficien un milió de persones

El conseller Nadal subratlla que mai com ara un govern havia fet tantes inversions públiques

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en format PDF

Acords del Govern en format PDF
PDF | 345

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia